Veenwolds

(40.0 km)

  • Download
  • Met deze 40 kilometer afwisselende route fiets je door de bossen van Appelscha, de velden van Oosterwolde en Fochteloo en langs het heidegebied van het Fochtelooërveen.

    Parkeren
    Parkeren kan in het centrum van Appelscha, aan de Boerestreek 23, bevindt zich een TIP (Tourist Info Punt). Hier is voldoende parkeergelegenheid.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Appelscha.

    • Veenwolds routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: 91
    Boerestreek 23
    Appelscha
    1

    Voor een bezoek aan Appelscha en de regio is het praktisch om te weten waar je wat kunt vinden. In Appelscha is een Tourist Info gevestigd aan de Boerestreek. De vriendelijke medewerkers helpen...

    Tourist Info Punt Appelscha
    2

    Aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer. In dit buitencentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Het Buitencen...

    Buitencentrum Drents-Friese Wold
    3

    De sluis Fochtelerverlaat werd in 1816 gebouwd en wordt met de hand bediend. Bij dit type sluis liggen de sluisdeuren niet recht, maar schuin tegenover elkaar. De rinketten aan de bovenzijde en benedenzijde...

    Sluis Fochtelerverlaat
    4

    Even een korte pauze om van de omgeving te genieten. Je kijkt hier heel mooi over het landschap. Vanaf hier vervolgen we de weg naar nog een volgend bijzonder natuurgebied.

    Uitkijkplek
    5

    Het Fochteloërveen is een hoogveengebied vlakbij Veenhuizen. In de 18e en 19e eeuw werd de massale turfwinning stopgezet en bleef slechts dit hoogveengebied bestaan. Door goed waterbeheer is het een...

    Fochteloërveen
    6

    Aan het eind van de negentiende eeuw naderden de turfgravers vanuit Appelscha de Drentse grens. Even zag het er naar uit dat ook het laatste stuk, het Fochteloërveen afgegraven zou worden. Toen dat...

    Redding van het Fochteloërveen
    7

    Dankzij de Gestichtenwet van 1884 ging onder invloed van meer liberale ideeën het complete Nederlandse gevangeniswezen over de kop. De oude bedelaarsgestichten van Veenhuizen werden Rijkswerkinrichtingen....

    Was getekend: W.C. Metzelaar
    8

    Gevangenismuseum  In 1823 werd het Tweede Gesticht net als het Eerste en het Derde gebouwd in de vorm van een carré van 145 bij 145 meter. Aan de buitenkant woonde het personeel....

    Het hart van het dorp
    9

    Concert locatie / Huwelijks lokatie

    Grote Kerk Veenhuizen
    10

    Bij de piepkleine buurtschap Veenhuizen kocht de Maatschappij van Weldadigheid in 1822 grond aan voor drie gestichten om bepaalde lieden een tijdje uit het zicht van de beschaafde samenleving te houden.

    Veenhuizen
    11

    Boswachterij Veenhuizen ligt tussen het natuurgebied Fochteloërveen en de voormalige dwangkolonie Veenhuizen in. Het gebied heeft een oppervlakte van 800 hectare en je vindt er de zeldzame boommarter en bijzondere varens.

    Boswachterij Veenhuizen
    12

    Deze vogelkijkhut is in 2006 in gebruik genomen. Ter vervanging van de oude en gemaakt door leerlingen van het Friese Poort College uit Drachten. Neem gerust even plaats in de vogelkijkhut. Wie weet...

    Vogelkijkhut | Fochterloërveen
    13

    Je bent op het Compagnonsveld. Sinds 2010 is dit stuk ingericht voor de natuur en onderdeel van het Fochtelöerveen. Een belangrijke buffer voor het overgebleven hoogveen.
 Hoogveen ontstaan alleen...

    De Fochtel
    14

    Mocht je zin hebben, kan je hier ook even de Bosweg doorfietsen om bij de Bosbergtoren te komen. Op heldere dagen heb je hier helemaal tot aan Leeuwarden uitzicht! 
Kaartjes kan je halen bij het Tourist...

    Beeld Ovonde | Boerestreek
    Eindpunt: 91
    Boerestreek 23
    Appelscha

    Beschrijving

    Startpunt: 91
    Boerestreek 23
    Appelscha

    Extra Info

    • De fietsroute start op de Boerestreek in Appelscha. Appelscha wordt voor het eerst genoemd in 1247 onder de naam Appels en vanaf de 19e eeuw officieel Appelscha. De naam Appelscha betekent Appelbosje. Het oorspronkelijke boerendorp lag in de buurt van Oud-Appelscha en behoorde tot het graafschap Drenthe. Door de komst van duizenden Friese veenarbeiders breidde het dorp zich fors uit en verplaatste het dorp naar de huidige plek. Door deze grote Friese immigratie is Appelscha een Friestalig dorp geworden in een omgeving waar verder Stellingwerfs gesproken wordt.
    • Vanuit Appelscha fiets je het Nationaal Park Drents-Friese Wold in. Dit is na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Het Drents-Friese Wold bestaat uit vier onderdelen: de boswachterijen Smilde (Prinsenbos) en Appelscha, het oude landgoed Berkenheuvel en het Wapserveld, het Doldersummerveld en delen van de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid. De oudste bossen staan in het landgoed Berkenheuvel, het Dieverzand en de Bosberg. Deze bossen hebben zich ontwikkeld tot dennenbossen met een ondergroei van voornamelijk kraaiheide. Het Wapser- en Doldersummerveld bestaan voornamelijk uit een vochtig heidegebied. In het Drents-Friese Wold kun je diverse (beschermde) planten en dieren tegenkomen zoals beenbreek, heidekartelblad, gevlekte orchis, klokjesgentiaan met het vlindertje gentiaanblauwtje en de adder. De oude bossen zijn van belang voor de wespendief en de zwarte specht.
    • De route brengt je langs het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Dit is het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer dat ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Appelscha. In het buitencentrum is informatie te vinden over de plaatselijke natuur en er is een speelbos voor kinderen.
    • Je fietst verder en komt door Oud-Appelscha. De kerk van Oud-Appelscha is gebouwd in 1903. In de moderne klokkenstoel hangt een klok uit het jaar 1435.
    • Je toert door de velden buitenom Oosterwolde met een lus richting Fochteloo. Vlak voor het dorp Fochteloo liggen aan de linkerkant twee kleine bosjes. Het dichtbij gelegen bosje staat bekend onder de naam Kamp Oranje en het verderop gelegen bosje staat bekend als Kamp Ybenhaer. Kamp Oranje deed van 1942 tot 1945 dienst als werkkamp onder het beheer van de Nederlandse Arbeidsdienst. De oplettende bezoeker vindt nog resten van de appèlplaats en een bunkertje. Kamp Ybenhaer werd in 1939 aangelegd om werkloze arbeiders te huisvesten. Deze werden, net als later de Joodse gevangenen, ingezet bij de ontginning van veen en heide.
    • Fochteloo, of in het Stellingswerfs De Fochtel, is ontstaan langs het riviertje de Vogelrijd. Dit riviertje voerde zuur veenwater uit het Fochtelooërveen af. Al in de prehistorie vestigden zich hier boeren. Zij bouwden in de ijzertijd een apart type boerderij waarvan grondsporen zijn gevonden. Op het eeuwenoude kerkhof in Fochteloo staat een klokkenstoel met twee 14e eeuwse klokken.
    • Je toert verder door het open gebied van Oosterwolde richting Fochteloo en het prachtige natuurgebied Fochtelooërveen. In het Fochtelooërveen kun je bijzondere vogels waarnemen: naast de wulp en de grutto broeden er ook kraanvogels. Dit hoogveengebied is een restant van de uitgestrekte Smildiger Venen met vennen, moerassen en heidevelden. Na de ontginningen rond 1600 zijn er twee gebieden overgebleven: het Witterveld bij Assen en het Fochtelooërveen. Om de veengroei te bevorderen zijn gronden aangekocht langs het natuurgebied en ingericht als buffer ter versterking van het gebied. In het Fochtelooërveen komen speciale hoogveenplanten voor zoals lavendelheide, eenarig wollegras en ronde zonnedauw. Na te hebben genoten van het prachtige Fochtelooërveen ga je weer terug richting Appelscha.
    • De fietstocht ‘Veenwolds’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie fietstocht.
    Eindpunt: 91
    Boerestreek 23
    Appelscha

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!