Rondje Hondsrug - Een tijdloze ontdekking van Coevorden tot aan Groningen

(284.0 km)

  • Download
  • De Hondsrug is een van de meest unieke en schilderachtige gebieden in Nederland. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige heidevelden, uitgestrekte bossen, kronkelende beekjes, karakteristiek veenlandschap en natuurlijk de kenmerkende hoge zandruggen die zijn ontstaan in de ijstijd.

    Geniet van de ultieme fietservaring op deze adembeneme…

    De Hondsrug is een van de meest unieke en schilderachtige gebieden in Nederland. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige heidevelden, uitgestrekte bossen, kronkelende beekjes, karakteristiek veenlandschap en natuurlijk de kenmerkende hoge zandruggen die zijn ontstaan in de ijstijd.

    Geniet van de ultieme fietservaring op deze adembenemende langeafstandsfietsroute door de betoverende dorpen en langs fantastische bezienswaardigheden. Wat de Hondsrug écht bijzonder maakt, is de rust die je hier vindt. Hier kun je echt genieten van de stilte en de ruimte. Het is een regio waar je je weer verbonden voelt met de natuur en jezelf.

    Kortom, de Hondsrug is een bestemming die je moet ervaren. Of je nu een natuurliefhebber, geschiedenisfanaat of avonturier bent, er is voor ieder wat wils. Dus pak je fiets en kom de magie van de Hondsrug zelf ontdekken!

    Dit ga je zien

    76
    1

    Het standbeeld is een ode aan de ganzenhoedsters die in de negentiende en twintigste eeuw hun ganzen naar de markt in Coevorden brachten.

    Ganzen Geesje
    77
    56
    07
    18
    12
    55
    89
    90
    2

    Een van de blikvangers in Oosterhesselen is het gebouw van de Hervormde Kerk. Niet ver van de kerk, op vijf minuten fietsen ten zuiden van Oosterhesselen, ligt een grafveld uit de IJzertijd: het Hunnenkerkhof.

    Kerk en Hunnenkerkhof
    70
    88
    69
    3

    Met zijn klinkerweggetjes langs de oude boerderijen is Oud-Aalden een van de mooiste en best behouden buurtjes van de provincie.

    Dorpsgezicht Oud-Aalden
    68
    67
    4

    Op een van de dagen die Van Gogh in Drenthe doorbracht, om precies te zijn op 1 november 1883,  legde Van Gogh de kerk van Zweeloo vast in de tekening ‘Herder met kudde bij de kleine kerk in Zweeloo’.

    Het kerkje van Van Gogh
    33
    5

    Op het Sleenerzand vind je hunebed D49, of beter gezegd, De Papeloze Kerk. Een hunebed met een verhaal.

    De Papeloze Kerk
    73
    75
    77
    59
    6

    Op dit punt kwamen vroeger zeven boermarken bij elkaar: Westdorp, Ees, Odoorn, Sleen, Zweeloo, Westerbork en Rolde.

    De Zevenmarkensteen
    66
    56
    74
    51
    87
    83
    83
    84
    55
    65
    71
    73
    7

    Het Ballooërveld is een heideveld in de gemeente Aa en Hunze. Het heideveld is gelegen tussen Gasteren, Rolde en Loon.

    Ballooërveld
    67
    67
    39
    8

    Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa heeft haar naam te danken aan de bijzondere beek die door het landschap loopt: De Drentsche Aa. 'Duizenden jaren cultuur in een waaier van meanderende beken'.

    Nationaal Park Drentsche Aa
    89
    9

    Het schoolvoorbeeld van een meanderende beek.

    Het Schipborgsche Diep
    62
    66
    61
    87
    81
    78
    28
    10

    Het Landgoed Vosbergen is rond 1900 ontstaan. Het echtpaar Kraus-Groeneveld kocht in 1890 een boerderij en wat bos. De boerderij werd in de loop van de tijd uitgebouwd tot de huidige villa en het landgoed...

    Landgoed Vosbergen
    23
    11

    Landgoed De Braak met Doolhof

    Landgoed De Braak met Doolhof
    25
    03
    12

    Het Paterswoldsemeer is wel de geluksverbinding tussen Drenthe en Groningen. Je hebt er alles. De stad Groningen om de hoek, prachtige bossen, heide en het Paterswoldsemeer.

    Paterswoldse Meer
    10
    04
    84
    85
    85
    87
    13

    Diep in de middeleeuwen lag hier, aan wat nu het Hoge der A en het Lage der A heet, het oudste havenkwartier van de stad.

    Hoge en Lage der A
    86
    14

    Het museum van Groningen. Het huidige 'postmoderne' gebouw is in 1994 geopend voor publiek.

    Groninger Museum
    86
    15

    Kwartsbeton kunstwerk gemaakt door Jan de Baat in 1959. Het beeld staat voor CS Groningen.

    Peerd van Ome Loeks
    81
    75
    75
    83
    86
    59
    88
    16

    Vanuit deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op het Zuidlaardermeer. Rond het meer zijn er verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet, waarvan het ‘rondje Zuidlaardermeer’ de bekendste is. De tocht komt langs te uitkijktoren.

    Uitkijktoren Zuidlaardermeer West
    54
    55
    17

    Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

    Zuidlaardermeer
    63
    18

    De Wachter in Zuidlaren is een olie- en korenmolen. In de molen is een museum gevestigd of beter gezegd: de molen is onderdeel van een museum met stoommachines en met veel oude ambachten. Zien hoe zeep...

    Molenmuseum De Wachter
    51
    19

    Poldermolen De Boezemvriend ook al droeg hij toen nog niet deze naam werd gebouwd in 1871 ter vervanging van een voorganger. De molen bemaalde de polder Zuidlaren en bleef in gebruik tot 1934. In dat jaar werd een elektromotor in de molen geïnstalleerd

    De Boezemvriend
    53
    20

    Tusschenwater is een speciaal gebied in het Hunzendal. Dit gebied is een uniek deel van de Hunze, omdat het winnen van drinkwater uit grondwater altijd door kan gaan. Zelfs in extreme situaties waarbij het gebied ingezet dient te worden voor waterberging.

    Tusschenwater
    96
    30
    31
    32
    21

    WMD Drinkwater waterwingebied

    Waterwingebied Annen
    22

    Het stroomdal van de Hunze, gelegen aan de voet van de Hondsrug, aan de oostgrens van Drenthe, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs.

    Hunzedal
    47
    26
    14
    04
    03
    06
    08
    23

    Molen de Juffer ligt aan de rand van het dorp Gasselternijveen, bij de beek de Hunze. Vanaf de stelling van de molen hebt u een prachtig uitzicht over het herstelde beekgebied de 'Oude Weer', dat in 2014 is aangelegd. De huidige 4 molenaars leiden u..

    Molen De Juffer
    02
    02
    24

    Het Witte Kerkje is stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de 13e eeuw. De kerk is een dochterkerk van Borger.

    Het witte kerkje van Gasselte
    42
    25

    Bij het plaatsje Bronneger ten noorden van Borger kunt u maar liefst vijf hunebedden vinden. Hunebed D21 is het mooiste hunebed van de vijf omdat het zeer compleet is en omdat er de meeste archeologische vondsten zijn gedaan.

    Hunebed D21 en D22
    26

    Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.

    Hunebed D23, D24 en D25
    43
    43
    41
    88
    28
    27

    In de bossen tussen Ees, Buinen en Exloo liggen veel pingoruïnes. De pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het groeien van ijslenzen in de bevroren ondergrond.

    Pingoruïnes bij Ees, Buinen en Exloo
    23
    28

    Aan een kruispunt van bospaden staat dit hunebed. Het is opgegraven in 1918 door de Groningse archeoloog Van Giffen. Hij vond scherven van aardewerk buiten het hunebed, een teken dat de mensen hier vroeger offers brachten of dodenmaaltijden hielden.

    Hunebed D30
    26
    20
    13
    29

    Een groot antenneveld (LOFAR) waarmee de ruimte onderzocht wordt, ligt hier nu op kleine terpen ingebed in een vogelrijk moeras- en graslandengebied.

    LOFAR-gebied
    44
    44
    45
    12
    60
    30

    Fotograaf: Digna ten Napel Dit ga je zien in het bosgebied ExloërkijlVerscholen achter het dorp Tweede Exloërmond 

    Exloërkijl
    62
    04
    31

    Het in 1916 gebouwde Vervenershuis in Valthermond is een van de weinig panden die tijdens de grote veenbrand van 1917 gespaard is gebleven. In 2005 is het een rijksmonument geworden.

    Het Vervenershuis
    09
    32

    De Valtherschans is een verdedigingswerk uit de zestiende eeuw en stond vlak naast de Valtherdijk.

    Valtherschans
    39
    37
    41
    33

    Valtherbos

    Valtherbos Zonnestralen schijnen tussen de bomen door in het dichtbegroeide Valtherbos.
    21
    34

    Net buiten Emmen ligt op een heuvel het grote hunebed D45 in het bos. Het hunebed is 18 meter lang en bezit nog veel kransstenen, wat toch wel vrij bijzonder is. Het steengraf ligt boven op een flinke heuvel.

    Hunebed D45
    35

    Fotograaf: Stefan Hemmen Dit ga je zien in de EmmerdennenEventjes ontsnappen uit de drukte? In de Emmerdennen heb je helemaal niet het idee dat zo dicht bij het centrum...

    Emmerdennen
    36

    Haantjeduin

    Haantjeduin
    55
    37

    De Muur van Emmen aangelegd op een vuilnisbelt. Het natuurgebied ligt net buiten de wijk Emmerschans en boven op de Muur van Emmen kun je genieten van het uitzicht over de Hondsrug.

    Muur van Emmen
    51
    50
    56
    38

    Deze bijzondere sluis koppelt twee sluizen aan elkaar. Hiermee wordt een hoogteverschil van vijf meter overbrugd.

    Koppelsluis
    75
    78
    95
    93
    94
    64
    39

    Aan de noordkant van het Bargerveen ligt deze vogelkijkhut. De hut van beton heeft een bankje en er zijn kijkgaten op twee verschillende hoogtes. Vanuit hier heb je zicht op twee waterpartijen.

    Bargerveen Vogelkijkhut
    62
    40

    Uitzichtpunt over het Bargerveen

    Uitzichtpunt over het Bargerveen
    61
    41

    In september 2018 is de nieuwe schaapskooi Bargerveen in Weiteveen in gebruik genomen. Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is voor natuurbegrazing.

    Schaapskudde Bargerveen
    33
    32
    59
    58
    42

    Het Industrieel Smalspoormuseum in Erica vertelt het verhaal van het smalspoor in de vorige eeuw. Hoe dit gebruikt werd bij de industriële ontwikkeling van Nederland. En het verhaal van de Amsterdammers die in Zuidoost Drenthe rijk dachten te worden ...

    Industrieel Smalspoor Museum
    43

    Arbeidershuisjes in Griendtsveen. Hoe westelijker hij staat, hoe luxer de woning.

    Arbeidershuisjes Griendtsveen
    57
    04
    03
    01
    44

    Dit buurtschap, gelegen aan de gelijknamige weg Westersebos, vormt samen met het vroegere Kerkeinde, Middendorp en Oosterse Bos een hele oude nederzetting op vier zandruggen.

    Westerse Bos
    02
    24
    45
    44
    45

    Het Waterzwaard staat midden in het water en is een hoefijzervormig kunstobject en een project van een stichting met de veelzeggende naam LandWaterKunstwerken.

    Het Waterzwaard
    43
    46

    Deze uitkijktoren staat op de grens. De trap bevindt zich in Duitsland, maar de top in Nederland!

    Uitkijktoren Laar
    76
    76
    76

    Beschrijving

    76

    De route gaat volledig via fietsknooppunten en is autoluw. Op de kaartjes zijn alle Huneweetjes die je onderweg tegenkomt aangegeven.
    Daarnaast zijn ook de hunebedden ingetekend die vlak bij de route liggen. Wil je deze bezoeken, dan moet je soms even een stukje wandelen of omfietsen.

    De uitgebreide fietsrouteboekjes zijn verkrijgbaar bij de Tourist Info kantoren op de Hondsrug.

    76
    • 76
    • 77
    • 56
    • 07
    • 18
    • 12
    • 55
    • 89
    • 90
    • 70
    • 88
    • 69
    • 68
    • 67
    • 33
    • 73
    • 75
    • 77
    • 59
    • 66
    • 56
    • 74
    • 51
    • 87
    • 83
    • 83
    • 84
    • 55
    • 65
    • 71
    • 73
    • 67
    • 67
    • 39
    • 89
    • 62
    • 66
    • 61
    • 87
    • 81
    • 78
    • 28
    • 23
    • 25
    • 03
    • 10
    • 04
    • 84
    • 85
    • 85
    • 87
    • 86
    • 86
    • 81
    • 75
    • 75
    • 83
    • 86
    • 59
    • 88
    • 54
    • 55
    • 63
    • 51
    • 53
    • 96
    • 30
    • 31
    • 32
    • 47
    • 26
    • 14
    • 04
    • 03
    • 06
    • 08
    • 02
    • 02
    • 42
    • 43
    • 43
    • 41
    • 88
    • 28
    • 23
    • 26
    • 20
    • 13
    • 44
    • 44
    • 45
    • 12
    • 60
    • 62
    • 04
    • 09
    • 39
    • 37
    • 41
    • 21
    • 55
    • 51
    • 50
    • 56
    • 75
    • 78
    • 95
    • 93
    • 94
    • 64
    • 62
    • 61
    • 33
    • 32
    • 59
    • 58
    • 57
    • 04
    • 03
    • 01
    • 02
    • 24
    • 45
    • 44
    • 43
    • 76
    • 76
    • 76

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!