In 1883 verbleef Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe. De natuur, gebouwen en het boerenleven inspireerden hem tot het maken van schilderijen en tekeningen. Hij schreef zijn broer Theo: ‘Drenthe is superbe’. En dat superbe stak ook andere kunstenaars aan. Hun werken vertellen verhalen, markeren historie en verfraaien de Hondsrug.
Je fietst langs veel Geopark-hotspots en interessante verhalen. Deze zijn als zogenaamde Huneweetjes beschreven en leren je alles over dit prachtige gebied.
Drenthe is goed voor…
In 1883 verbleef Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe. De natuur, gebouwen en het boerenleven inspireerden hem tot het maken van schilderijen en tekeningen. Hij schreef zijn broer Theo: ‘Drenthe is superbe’. En dat superbe stak ook andere kunstenaars aan. Hun werken vertellen verhalen, markeren historie en verfraaien de Hondsrug.
Je fietst langs veel Geopark-hotspots en interessante verhalen. Deze zijn als zogenaamde Huneweetjes beschreven en leren je alles over dit prachtige gebied.
Drenthe is goed voor zijn gasten en de horecagelegenheden langs de route heten je dan ook van harte welkom. Neem ook gerust een thermosfles mee om onderweg, op een bankje, bij een van de vele rustige en mooie pauzeplekken op adem te komen.
Kortom, geniet in Oerdrenthe!
Met zijn klinkerweggetjes langs de oude boerderijen is Oud-Aalden een van de mooiste en best behouden buurtjes van de provincie.
Kerk in Zweeloo
Elsies Stien is een markesteen en geeft de grens aan tussen de vroegere marken Zweeloo en Sleen.
Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland.
Het Waterzwaard staat midden in het water en is een hoefijzervormig kunstobject en een project van een stichting met de veelzeggende naam LandWaterKunstwerken.
Het standbeeld is een ode aan de ganzenhoedsters die in de negentiende en twintigste eeuw hun ganzen naar de markt in Coevorden brachten.
Een van de blikvangers in Oosterhesselen is het gebouw van de Hervormde Kerk. Niet ver van de kerk, op vijf minuten fietsen ten zuiden van Oosterhesselen, ligt een grafveld uit de IJzertijd: het Hunnenkerkhof.
Dat Oud-Aalden is aangewezen als beschermd dorpsgezicht, is meer dan terecht. Fietsend over de klinkerwegen naar de brink, ga je terug in de tijd. Saksische boerderijen, prachtige oude appel- en perenbomen, dit is het authentieke Drenthe.
Het is een klein stukje fietsen naar Zweeloo, waar Vincent van Gogh in 1883 een tekening maakte van het kerkje, de appelboomgaard en de herder met zijn schapen. Van Gogh woonde en werkte in die tijd in Nieuw-Amsterdam. Hij maakte een dagtocht naar Zweeloo, in de hoop daar andere schilders te ontmoeten. In een brief aan zijn broer Theo schreef Vincent: ‘Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren. Hier zijn de woningen heel breed, tusschen eikenboomen van een superbe brons’. Waarna hij verder gaat met een enthousiaste beschrijving van de kleuren die hij in het dorp aantrof. Vincent was onder de indruk van het prachtige landschap.
Je volgt het spoor van Van Gogh naar Nieuw-Amsterdam. Je passeert een aantal punten waar hij inspiratie heeft opgedaan voor zijn tekeningen en schilderijen. Via Sleen fiets je om het Ermerstrand en buigt dan af naar Nieuw-Amsterdam. In logement Scholte, waar Vincent verbleef, is nu het Van Gogh Huis gevestigd. Van de brug die voor het logement lag, maakte hij een aquarel, nu eigendom van het Groninger Museum.
De route voert verder zuidwaarts en je passeert bij Zandpol een laatste stukje spoor van de olielijn van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Deze spoorweg werd gebruikt voor het vervoer van de olie die rond Schoonebeek werd opgepompt. Bij het Stieltjeskanaal zie je nog een openstaande spoorbrug. Vanaf 1996 stroomt de olie door de vele leidingen die hier een eigen plek in het landschap hebben.
Onderweg naar Schoonebeek zie je eerst een nieuwe generatie oliepomp. Even verderop, staat nog een van de originele jaknikkers, die jarenlang olie oppompten uit het op een na grootste olieveld van het vasteland van West-Europa. Nieuwe technieken bepalen nu een andere invulling van het landschap rond Schoonebeek.
Je rijdt langs het Schoonebeekerdiep, de grens tussen Duitsland en Nederland. Vlak bij Coevorden wordt die grens door kunstwerk Het Waterzwaard treffend gemarkeerd. Fietsend door Coevorden voel en zie je de historie die bij een vestingstad hoort.
Over de es fiets je noordwaarts naar de gemoedelijke dorpen Dalen en Wachtum, waarbij de molen van Wachtum al van verre te herkennen is. Je steekt de Hoogeveensche Vaart over, ooit belangrijk voor de afvoer van turf, tegenwoordig vooral voor de pleziervaart. Het straatnaambordje Grönningweg herinnert hier aan de oude route Coevorden - Groningen.
In Oosterhesselen rijd je langs de vijftiende-eeuwse, witgepleisterde kerk met de vrijstaande toren. Vanaf daar is het een klein stukje naar Gees, ook zo’n mooi authentiek boerendorp. Je kijkt je ogen uit bij de karakteristieke Saksische boerderijen en de historische boerenerven.
Een slingerend fietspad voert je naar Meppen en vanaf daar ga je terug naar Aalden, waar de Aeldermeule als een baken in het landschap verschijnt. Een molen die ongetwijfeld door veel kunstenaars is vastgelegd.
Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars zich in Aalden, Zweeloo en omliggende brink- of esdorpen laten inspireren, net als van Vincent van Gogh in 1883. Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo zet zich in voor het behoud van de bijzondere waarden van Zweeloo en omliggende dorpen als kunstenaarsdorp. Zonder museum, maar zoals zij zeggen ‘Ons museum is buiten’ en ‘Geniet van wat hier was en nog steeds is … en kijk door de ogen van de kunstenaar’.