Recept: Drentse kniepertjes
Kniepertjes worden in Drenthe altijd gebakken met oud jaar. Vroeger hadden de meeste mensen een klein rond wafelijzer, dat op het gas verwarmd moest worden. Nu heb je de ronde wafelijzers, die wat groter zijn. Ook worden ze vaak gebakken in een electrisch ijzer, een oublie-ijzer. In Drenthe worden die wafeltjes gewoon plat gegeten.
Wat heb je nodig?
- Wafelijzer of oublie-ijzer
- 250 gr. tarwebloem
- 125 gr. boter
- 150 gr. witte basterdsuiker
- 2 eieren
Wat moet je doen?
Stap 1: Kneed alle ingredienten tot een soepel deeg en rol hiervan ca. 30 balletjes.
Stap 2: Verhit een wafelijzer en vet het in.
Stap 3: Leg een deegballetje in het ijzer, knijp het dicht en bak het wafeltje op een matig vuur aan beide kanten lichtbruin en gaar.
Stap 4: Laat het koekje afkoelen en bak de overige kniepertjes op dezelfde wijze.
Eet smakelijk!
“ Tip: als je de kniepertjes warm oprolt, kun je ze met slagroom vullen. ”