Deze wandeling neemt je mee door de historie van Gasselternijveen, de verandering in het landschap en de verhalen van toen en nu.
De belevingspunten langs de route gaan langs verschillende locaties. Een mooie variatie tussen natuur, landschap, cultuurhistorie én vele verhalen over onder andere de scheepsvaart en baptistengemeenschap in Gasselternijveen.
Je kunt parkeren bij Hunzepark 4 te Gasselternijveen of Baptiskenkade 32 te Gasselternijveen.
De route is niet bewegwijzerd. Bij verschillende horeca gelegenheden op de route kun je terecht voor een uitgebreid routeboekje én een heerlijke kop koffie/thee met wat lekkers.
Molen de Juffer ligt net buiten het dorp Gasselternijveen, bij de beek van de Hunze. Vanaf de stelling van de molen hebt u een prachtig uitzicht over het herstelde beekgebied van de 'Oude Weer', aangelegd...
Dit gebied is een onderdeel van het Hunzedal en wordt beheert door Stichting het Drentse Landschap.
Parallel aan de provinciale Ir. W.I.C. van Veelenweg liep een spoorverbinding van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS).
Naast de voormalige spoorlijn ligt het inmiddels volgroeide ‘Boerenbos’. Dit particuliere productiebos van 230 ha is in 1994 aangeplant.
In 1919 sloot dit bedrijf zich aan bij het samenwerkingsverband Coöperatief Aardappelmeel Verkoopbureau (AVB), de latere Coöperatie Avebe, nu Royal Avebe.
Aan de Vaart, naast de Algemene Begraafplaats, staat een rij voormalige bedrijfswoningen van de aardappelmeelfabriek.
De Baptistenkade ligt parallel aan de Vaart. De Reiling Hoeve, tegenwoordig koffie- en theeschenkerij op nr. 32, heeft een historische band met de eerste Baptisten van Nederland.
De 'Reiling Hoeve' is een boerderij met een geschiedenis wat teruggaat naar het jaar 1775. Deze boerderij is vanaf de eerste bouw in het bezit van de familie Reiling....
De naam ‘Schreiersbos’ komt van ‘Schreierswijk’. Deze wijk, gegraven voor de afwatering van het veen en voor de afvoer van de later gewonnen turf per schip, dankt zijn naam aan een mislukte veendoorgraving in 1668.
De Oude Algemene begraafplaats werd kort na 1810 gesticht, toen het begraven binnen de bebouwde kom werd verboden.
Het gebied ‘Oude Weer’ wordt begrensd door de dorpsbebouwing, de Hunze en ten noorden aan het ‘Torenveen’. Aan de zuidzijde wordt ‘Oude Weer’ begrensd door het gebied ‘de Branden’.
Voormalige burgemeesterswoning met Jugendstilelementen aan de Hoofdstraat
Bij het ontmoetingspunt met het Gasselternijveensche Hoofddiep werd een dam gelegd in verband met de verschillende waterstanden in de Hunze en in de Vaart. ‘De Dam’ dus
Op de ‘Dam’ staat de ‘Damklok’ uit 1931, een pylon in Amsterdamse stijl bekroond met een uurwerk. Het is een geschenk van de bevolking aan het dorp.
Vlakbij de ‘Dam’, Hoofdstraat nr. 77, staat de schippers- of rederswoning van de familie Eeftingh, een rijksmonument.
De bouw van het gemeentehuis vond plaats in de jaren 1890 en 1891. Na de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1998 verloor het gebouw zijn functie als gemeentehuis.
Het geloof speelde een belangrijke rol in de dorpsgemeenschap. Veel schippersfamilies, scheidden zich namelijk af van de Hervormde Kerk en stichtten een eigen Gereformeerde Kerk aan de Hoofdstraat.
De Protestantse Kerk aan de Vaart is een zogenaamde ‘Waterstaatskerk’, ontworpen volgens een concept van de ingenieurs van Rijkswaterstaat en gebouwd in 1858-’59.