Fiep en het mysterieuze boek van Drenthe

Drenthe barst van de bijzondere verhalen! Luister naar het verhaal van Fiep en haar mysterieuze boek en ga met haar op avontuur door de Oerprovincie van Nederland. Duik in de wereld van de hunebedbouwers, volg het spoor van de schaapskudde en ontdek het verhaal van een echt gevangenisdorp.

 

Tips uit het luisterverhaal - Plekken in Drenthe waar Fiep over leest in haar mysterieuze boek

Schaapskudde

De schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld. Een bezoek aan een schaapskooi is een hele belevenis. Kom je in de ochtend of aan het eind van de middag, dan zie je herder Michiel met zijn kudde vertrekken of aankomen. Een heel spektakel met ongeveer 300 Drentse heideschapen.

Bekijk alle schaapskooien
Een schaapsherder met zijn hond tussen de schaapskudde in Drenthe. Een passerende kudde schapen van dichtbij.

Dwingelderveld

Drenthe heeft veel mooie natuur, maar één van de bekendste gebieden is toch wel het Dwingelderveld. Het grootste natte heidegebied van West-Europa. En het stilste plekje van Nederland! Tips in het Dwingelderveld zijn:

  • Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  • The Nature Game Drenthe
  • Plankenpad - Boswandeling Spier
  • Uitkijktoren Ruinen
  • De twee schaapskooien
  • Radiotelescoop
Meer over het Dwingelderveld
Moeder staat met dochter op de arm bovenop een uitkijktoren naar de natuur te kijken.

Hunebedden

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Wil je meer weten over hunebedden, dan moet je zeker even naar het Hunebedcentrum in Borger. In dit museum maak je kennis met het Trechterbekervolk en het grootste hunebed van Nederland, D27.

Bekijk alle hunebedden
Kinderen rennen naar een oude boerderij in het hunebedcentrum, gevolgd door hun ouders.

Gevangenisdorp Veenhuizen

Veenhuizen kent een bijzondere geschiedenis en dat zie je nog duidelijk terug. Het is één van de Koloniën van Weldadigheid, waar gezinnen, wezen en landlopers gedwongen verbleven. Daarna werd het een gesloten gevangenisdorp, waar je alleen mocht wonen als je er werkte. In één van de voormalige gestichten bevindt zich nu het Nationaal Gevangenismuseum. Zeker een bezoek waard.

Meer over Veenhuizen
Een meisje is op het bedje in een vroegere cel gaan liggen en daar moeten zij en een jongetje erg om lachen.

Voor de medewerking aan het luisterverhaal, speciale dank aan:

Marjolein en Annelieke Knol van Langkous Producties, Michiel Poelenije, schaapsherder van Schaapskudde Ruinen (Dwingelderveld), Gijs Klompmaker van het Hunebedcentrum Borger en Peter Sluiter van het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen