Nationaal Park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Het gebied telt meer dan zestig vennen en veenmoerasjes en er zijn maar liefst twee schaapskuddes met herder die de heide in conditie houden. In dit Nationaal Park kun je nog genieten van de stilte en een eindeloze, ongestoorde horizon...

Nat heidegebied

Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Zo’n 150.000 jaar geleden verpulverden Scandinavische gletsjers de stenen, rotsen en kiezels in Drenthe tot een dikke laag kleileem dat water moeilijk doorlaat. Meer dan zestig vennetjes en veentjes drukken daarom hun kletsnatte stempel op het Dwingelderveld. Daardoor is er veel variatie in plantengroei en dierenleven. In de natste delen groeien dopheide, veenpluis en klokjesgentiaan, en op de droge stukken staan struikheide en muizenoor. Roodborsttapuit, wulp en boomleeuwerik zijn slechts drie van de tientallen vogelsoorten die hier in de heide broeden. 

Grote vlakte met zand, paarse heide en enkele bomen.

Schaapskuddes

Op het Dwingelderveld lopen twee schaapskuddes. Beide kuddes bestaan uit Drentse Heideschapen, het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Door het begrazen vergrast de heide minder en door het 'snoeien' van de heidestruikjes blijft de heide krachtig en gezond. De Schaapskudde Ruinen bestaat uit ongeveer 300 schapen en de schaapskooi van deze kudde kun je vinden op loopafstand van Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Aan de andere kant van het gebied vind je de schaapskooi van Schaapskudde Achter t Zaand in Lhee. Iedere dag, zowel in de zomer als de winter, gaan de herders met hun schapen de heide op. Wil je de kudde uitzwaaien en terug zien komen? Kijk dan op het krijtbord bij de schaapskooi. Daarop schrijven de herders hoe laat ze vertrekken en terugkomen. 

Een schaapsherder loopt op de heide achter een grote schaapskudde aan.

Ooit 's werelds grootste radiotelscoop

Aan de rand van de hei staat een rijksmonument: de Dwingeloo Radiotelescoop, die al sinds 1956 het heelal afspeurt. Een radiotelescoop functioneert het best in een omgeving zonder bebouwing en ruis, en beide zijn op het Dwingelderveld ver te zoeken. Het heeft er zelfs toe geleid dat er op 10 miljoen lichtjaren van de Drentse hei twee sterrenstelsels zijn vernoemd naar het dorp Dwingeloo. Tip: Breng ook een bezoek aan de Planedome net buiten het centrum van Dwingeloo. Hier kun je proefjes doen, leer je hoe de Melkweg in elkaar zit en wat radiogolven nou eigenlijk zijn.

De sterrenwacht in Drenthe met sterrenhemel op achtergrond.

Eén van de mooiste brinkdorpen

De meeste dorpen in de omgeving van het Dwingelderveld hebben hun oude karakter behouden. Waaronder Dwingeloo, die wordt gevormd door De Brink en de ui-vormige Siepeltoren van de kerk.

Rietgedekte boerderijen met op de achtergrond een kerktoren.
Door bos, over heide en langs vennetjes, slingerend over de heuveltjes van het Dwingelderveld

'Wist je dat het 'Commissaris Cramerpad' het mooiste fietspad van Drenthe is?'

Tips in het Nationaal Park Dwingelderveld

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!