Roldertorenroute

(49.0 km)

  • Download
  • Deze fietstocht van 49 kilometer lang, leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd. De Roldertorenroute gaat dwars door het gebied de ‘Drentsche Aa’. Hunebedden kunnen tijdens deze route niet ontbreken.

    Parkeren
    De route start in Rolde. In het centrum van Rolde zijn diverse parkeerplaatsen. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de ha…

    Deze fietstocht van 49 kilometer lang, leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd. De Roldertorenroute gaat dwars door het gebied de ‘Drentsche Aa’. Hunebedden kunnen tijdens deze route niet ontbreken.

    Parkeren
    De route start in Rolde. In het centrum van Rolde zijn diverse parkeerplaatsen. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken. De route is te verkorten bij de volgende fietsknooppunten: 65, 55, 61, 86, 83, 84, 53.

    Eten en drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Rolde, Grolloo en Borger.

    • Roldertoren routebordje

    Dit ga je zien

    1

    Voormalig gemeentehuis Rolde

    Voormalig gemeentehuis Rolde
    2

    De Boerhoornblazer

    De Boerhoornblazer
    3

    Achter de fraaie middeleeuwse kerk in Rolde zijn de twee, hoogstwaarschijnlijk, bekendste hunebedden te vinden van Drenthe. Het gaat om hunebed D17 en D18.

    Hunebed D17 en D18
    73
    71
    4

    De voorm. zuivelfabriek (Nijend 6) is een eenlaags dwars pand dat in 1898 werd gebouwd als handkracht-zuivelfabriek. Rond 1915 aangebouwd is het schuurgedeelte met opvallend, fronton-achtig overstek. In 1950 volgde de aanbouw van een tweede schuurdee...

    Boerderij met 'zuivelfabriek Anderen
    65
    5

    Boswachterij Gieten-Borger

    Boswachterij Gieten-Borger
    55
    6

    Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen. Neem je eigen eten en drinken mee voor de picknickplek, of kom langs in het restaurant.

    Recreatieplas 't Nije Hemelriek
    61
    02
    42
    7

    De schaapskooi in Borger is mogelijk oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd.

    Schaapskooi Borger
    40
    8

    Hervormde Willibrordkerk

    Hervormde Willibrordkerk
    9

    Op de oude begraafplaats hardstenen grafmonument. Obelisk met festoenen versierd. Laat Lod. XVI.

    Grafmonument Aaldert Stevens
    94
    86
    10

    In bomen klauteren, hutten bouwen, met takken sjouwen. Het kan allemaal in het Lorkenspeelbos in de boswachterij Gieten-Borger. Leef je uit en ontdek spelenderwijs de geheimen van de natuur.

    Speelbos Lorken
    83
    83
    80
    11

    In deze vakantiewoning in het centrum van het pittoreske Grolloo kunt u ongestoord genieten van een heerlijke vakantie of een weekendje eruit met zijn tweetjes of het hele gezin tot ca 5 personen. In het hart van Drenthe, tussen de bossen en de velde...

    Het Voorhuis
    96
    95
    12

    Café De Amer is een gezellige bruine kroeg én een van de bekendste kleine podia van Noord-Nederland. Jaarlijks vinden er 80 à 90 concerten plaats, met bekende artiesten uit binnen- en buitenland.

    Amer cultureel
    37
    79
    53
    13

    Nijlande is een klein dorpje in de gemeente Aa en Hunze.

    Nijlande
    14

    Grote, in aanleg mogelijk nog 18e eeuwse, voormalige boerderij met zij- en achterbaander onder aan voor- en achterzijde afgewolfd rieten schilddak met toef en uilebord; drie schoorstenen; windveren; staafankers. Het woongedeelte uitgerust met opgekla...

    Voorm. boerderij met zij- en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak
    07
    15

    Oud-Amelte is een historische locatie in de stad Assen, Nederland. Het verwijst naar een voormalig dorp dat teruggaat tot de middeleeuwen. Ooit een zelfstandige nederzetting, is Oud-Amelte nu een archeologische...

    Oud Amelte
    09
    16

    Deurzerdiep

    Deurzerdiep
    23
    17

    Kampsheide

    Kampsheide
    18

    Vlakbij Rolde, niet ver van Assen, ligt het Tumulibos. Tumuli is een ander woord voor grafheuvel en dat is iets wat je hier volop tegenkomt. Er zijn in dit gebied ruim 35 prehistorische grafheuvels bewaard gebleven. Ooit zijn er meer dan 150 geweest.

    Tumulibos
    66
    69
    19

    Ballooërkuil

    Balloërkuil
    70
    20

    Voormalig station Rolde

    Voormalig station Rolde
    21

    Toen in de vorige eeuw bij archeologisch onderzoek in de Rolder kerk een jacobsschelp gevonden werd, dacht men het zeker te weten: deze kerk was destijds gewijd aan St. Jacobus, de apostel die de schelp...

    Jacobuskerk
    22

    Voormalig gemeentehuis Rolde

    Voormalig gemeentehuis Rolde

    Beschrijving

    1

    Voormalig gemeentehuis Rolde

    Voormalig gemeentehuis Rolde

    Extra Info

    • De Roldertoren fietsroute voert letterlijk langs grote hoogtes. Zo leidt deze route langs het bekende Boomkroonpad waarbij je tot 22 meter boven de grond kunt genieten van een prachtige omgeving. De route loopt grotendeels door de bossen bij de mooie plaatsjes Grolloo, Drouwen en Borger.
    • Hunebedden, kerk, molen, weide, akkers, essen, brinken, boerderijen en nog enkel minder voorspelbare elementen: Rolde heeft het allemaal. Rolde heeft tevens een mooi horeca-aanbod. Een prima startlocatie voor de fietsroute ‘Roldertoren’. Wanneer je in de geschiedenis van Rolde duikt stuit je op 1232. Samen met Balloo speelde Rolde in de Middeleeuwen een belangrijke rol in Drenthe. Rolde was de ‘hoofdstad’ van Drenthe en tot 1688 behoorde het tot één van de drie vergaderplaatsen van de Etstoel, het hoogste rechtscollege van Drenthe dat jaarlijks bijeenkwam. De huidige kerk met imposante toren is gebouwd in de 15e eeuw. Naast de kerk liggen waarschijnlijk de twee bekendste hunebedden van Drenthe. Leuk weetje: bijna een eeuw geleden in 1925 liep het TT circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Westdorp naar Schoonloo en van daaruit via Grolloo terug naar Rolde. 
    • Op de es van het karakteristieke dorp Rolde kom je hunebed D17 en D18 tegen. Hunebed D18 is één van de grootste exemplaren.
    • Start de route met een kop koffie en iets lekkers in Rolde en vertrek daarna richting Anderen.
    • Anderen is bij on-Nederlands rustig met haar grote, gave boerderijen in een groene setting. In Anderen staat ‘De Eenheid’, een oude zuivelfabriek welke sinds 1908 niet meer wordt gebruikt. In veel dorpen stonden vroeger melkfabrieken. Door de verharde wegen en het gemotoriseerde vervoer kwam een einde aan de productie in tientallen melkfabriekjes in Drenthe. Dit kon veel beter centraal gebeuren, bijvoorbeeld bij de Domo in Beilen.
    • Het gebied tussen Rolde en Grolloo is een mooi ‘boerenland’. Er zijn akkers met aardappelen en bieten. Velden met graan en zonnebloemen. Kwekerijen met tuinplanten en bessen en prachtige boomgaarden. En natuurlijk ontbreken weilanden met koeien en schapen niet. Daartussen liggen fraaie heidevelden, stille bossen en natte beekdallen in Boswachterij Gieten-Borger.
    • De route gaat verder richting Gasselte, dit dorp is ontstaan omstreeks 1309. De witgeverfde hervormde kerk in het dorp dateert uit de veertiende eeuw.
    • De prachtige natuur tussen Drouwen en Borger biedt een grote variatie aan landschapen: zand, heide, akkers, weiden, een kanaal met bruggen en stuwen, bossen, vlak en golvend land en een stevige partij hunebedden. Het Drouwenerzand is een restant woeste grond tussen ontginningsgebieden.
    • Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad dat je vindt nabij het dorp Drouwen. Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. Ook vind je bij het buitencentrum het Speelbos Lorken.
    • Ten westen van Bronneger zijn vlakbij elkaar vijf hunebedden te vinden, sommige gaaf, van andere slechts enkele stenen. Er zijn aanwijzingen dat dat hunebedden, behalve graven, ook dienden als territoriale markeringen. Met de bouw van een hunebed zei een stam tegen de rest van de wereld: ‘hier wonen wij, deze landbouwgronden zijn van ons. Dus afblijven.
    • Aan de rand van Borger ligt het ‘Hunebedcentrum’ dat gebouwd is naast het grootste hunebed van Nederland, met een lengte van wel 25 meter. Het Hunebedcentrum in Borger biedt een mooie permanente en informatieve expositie over de Nederlandse hunebedden en de ‘trechterbekercultuur’.
    • Via het Drouwenerveld fiets je naar Grolloo. De blueszanger Harry Muskee woonde jarenlang in een boerderijtje in Grolloo, dat zijn band Cuby & the Blizzards als oefenruimte gebruikte. Deze boerderij is sinds juni 2011 een museum en daarmee ingericht als museum voor Cuby & the Blizzards. De naam Grollo (met enkele "o") werd onder andere gebruikt in de titel van een album (lp) van Cuby & the Blizzards: Groeten uit Grollo. In het centrum van het dorp vindt men een borstbeeld van Muskee. Vlakbij Grolloo vind je ook één van de eerste klimparken van Nederland. Door middel van verschillende parcoursen met hindernissen en kabelbanen manoeuvreer je door bos en boven de waterplas de Kleine Moeren.
    • Het kleine esdorp Amen wordt al in 944. De naam heeft geen christelijke achtergrond, maar verwijst waarschijnlijk naar een nederzetting aan het niet meer bestaande riviertje de Aam.
    • Via Ekehaar, Nijlande en het Deurzerdiep fiets je weer terug richting Rolde.
    • Onderweg kom je nog het Tumulibosch met ruim 35 brandheuvels uit de IJzertijd. Het laatste hoogtepunt op deze fietsroute is de Balloerkuil. In deze mystieke kuil zou in een ver verleden de rechtspraak hebben plaatsgevonden. Archeologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet de oorspronkelijke kuil was.
    • Je fietst weer terug naar de startlocatie in Rolde
    22

    Voormalig gemeentehuis Rolde

    Voormalig gemeentehuis Rolde
    • 73
    • 71
    • 65
    • 55
    • 61
    • 02
    • 42
    • 40
    • 94
    • 86
    • 83
    • 83
    • 80
    • 96
    • 95
    • 37
    • 79
    • 53
    • 07
    • 09
    • 23
    • 66
    • 69
    • 70

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!