De historische fietsroute van Assen brengt je langs interessante locaties in Assen! Onderweg vind je
informatiepanelen bij de verschillende locaties. De route is in totaal 35 kilometer. Je kunt vanaf elk punt eenvoudig terugfietsen naar het centrum van Assen! Stap af en toe ook even af om een wandelingetje te maken en check de
andere routes in het gebied op www.drenthe.nl.
1 Deze route start op de BRINK (infopaneel - 1), voor het Drents Museum. Op deze plek was vroeger het Maria in Campis klooster gevestigd.
Sinds d…
De historische fietsroute van Assen brengt je langs interessante locaties in Assen! Onderweg vind je
informatiepanelen bij de verschillende locaties. De route is in totaal 35 kilometer. Je kunt vanaf elk punt eenvoudig terugfietsen naar het centrum van Assen! Stap af en toe ook even af om een wandelingetje te maken en check de
andere routes in het gebied op www.drenthe.nl.
1 Deze route start op de BRINK (infopaneel - 1), voor het Drents Museum. Op deze plek was vroeger het Maria in Campis klooster gevestigd.
Sinds de jaren 70 is het voormalig klooster complex onderdeel van het Drents Museum.
2 Je vertrekt met je rug naar het museum en fietst de Torenlaan in. Aan het einde rechtsaf slaan en meteen weer rechts (Collardslaan). Na ongeveer 200 meter kom je uit bij de Vaart. Je slaat na het water linksaf, Vaart NZ. Meteen aan het begin vind je paneel 2: KOP VAN DE VAART.
3 Vervolg je weg langs het water aan de Vaart NZ. Neem de vijfde weg rechts, de Slinge. Aan het eind slaat u rechtsaf, de Selma Lagerloflaan. Links van je ligt landgoed DE LARIKS (paneel 3).
4 Vervolg je weg op de Selma Lagerloflaan. Aangekomen bij de Maria in Campislaan sla je rechtsaf.
Volg het fietspad langs de Maria in Campislaan, overgaand in Nobellaan.
Voor het water sla je linksaf (Het Kanaal) en volg je het water tot aan de Industrieweg. Ga rechts het water over en gelijk bij de verkeerslichten links. Je bent aangekomen bij de HAVENKADE (paneel 4).
5 Vervolg je weg over de kade. Aan het eind buigt de weg naar rechts en komt uit op de A.F. Philipsweg. Sla rechtsaf en vervolg de weg tot de Industrieweg. Deze steek je over en dan ga je gelijk links. Vervolg het fietspad tot aan het STATION (infopaneel - 5).
6 Vervolg het fietspad aan de rechterkant. De weg heet hier Overcingellaan. Neem de eerste weg rechts, de Burg. Jollesstraat. Steek de rotonde recht over en vervolg je weg door de Bosstraat. Aan het eind sla je rechtsaf (Beilerstraat). Vervolgens neem je de eerste weg links (Hertenkamp) en volg je deze met een bocht naar rechts om de Hertenkamp heen. Je steekt de kruising met de Dr. Nassaulaan over en komt aan bij paneel 6: ASSERBOS.
7 Neem het fietspad aan je linkerhand en na ongeveer 250 meter komt u aan bij paneel 7: NOORDERBEGRAAFPLAATS.
8 Vervolg je weg en sla bij de Vaart aangekomen linksaf. Volg het fietspad langs de KAZERNE. Hier vind je paneel 8.
9 Vervolg het fietspad. Steek de weg over na het monument voor de Franse parachutisten en vervolg je weg langs de Oude Hoofdvaartsweg. Volg het fietspad onder de ring door. Na enkele honderden meters kom je uit bij HUIZE NASSAU (paneel 9).
10 Fiets een eindje terug. Nadat je onder de ring door bent sla je meteen linksaf over het bruggetje en vervolg je
weg over de Gouwe. Vervolg je weg parallel aan de ring (Langedijk, Gouwe, Oostermoer, Zuidenveld). Aangekomen bij de Groen van Prinstererlaan slaat je linksaf en steek je de ringweg over. Aan de Rijnstraat 2 vindt u de BOERDERIJ PITTELO (paneel 10).
11 Rij een klein stukje terug en sla linksaf, de Wethouder Bergerweg in. Aan het eind van de weg, bij de splitsing van fietspaden, neem je het fietspad naar rechts. Aan het eind steek je de Ter Aardseweg over, gaat naar rechts en neem vervolgens meteen het eerste
fietspad naar links (Veenbiezenpad). Je vervolgt het fietspad (nergens afslaan!) tot je bij de grote weg uitkomt (Peelo). Je gaat een stukje naar links, steekt bij het viaduct de Peelo over. Je komt uit op de Martin Luther Kingweg en neemt de eerste weg rechts, Derkingehof. Vervolgens weer rechts (Lantingehof) en nogmaals rechts (Onstahof). De weg buigt naar links, je gaat rechtdoor op het fietspad en komt uit bij paneel 11:
BUURTSCHAP PEELO.
12 Sla linksaf op het fietspad, de Marsdijk, en fiets deze helemaal uit tot je bij het water aan komt. Sla linksaf en vervolgens rechts over de
brug. Ga door de tunnel en vervolg je weg. Je komt uit bij de BRINK VAN LOON (paneel 12).
13 Bij de Brink sla je rechtsaf, de Asserweg. Deze gaat over in de Lonerstraat, neem het fietspad aan de rechterkant. Na enkele honderden meters sla je linksaf (je steekt dus de straat over) naar de Meanderdijk. De weg gaat over in een fietspad, je volgt deze helemaal
langs het water. Aan het eind van het fietspad rechtsaf over het water en op de splitsing meteen weer links. Aan je linkerhand vind je
het POEPENHEMELTJE (paneel 13).
14 Vervolg het fietspad tot aan de Rolderhoofdweg. Sla hier linksaf. Na enkele honderden meters vind je aan je rechterhand LANDGOED
AMELTE (paneel 14).
15 Vervolg je weg en sla na ongeveer 500 meter rechtsaf een zandpad in. Na enkele honderden meters kom je
uit bij OUD AMELTE (paneel 15). Fiets terug naar de Rolderhoofdweg en sla linksaf in de richting Assen. Neem na ongeveer 700 meter het fietspad naar links, het Vredeveldsepad. Aan het eind naar links, de Herodotuslaan. Vervolgens de vijfde weg rechts, de Vredeveldseweg. Als je deze weg helemaal uitrijdt kom je weer uit in
het centrum van Assen.
Parkeren
De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid vind je aan de Torenlaan, bij parkeergarage Drents Museum.
Bewegwijzering
De route is niet bewegwijzerd.
De Brink behoort tot een van de mooiste plekken van de stad, als esdorp is Assen hier ontstaan. Lees hieronder meer over deze bijzondere plek.
Een prachtig plekje met zicht op de Drentse Hoofdvaart. Meer informatie hieronder.
Het Larikspark is een 16 ha groot architectonische landschapspark in het centrum van Assen.
Water staat centraal in en rond de Havenkade.
Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.
Aan de rand van de stad ligt het Asserbos, een van de oudste bossen in Nederland. Er zijn vele wandelpaden die langs kronkelende beekjes en eeuwenoude eiken gaan. Ook is er een stadsboerderij, hertenkamp en meer. Lees hieronder alle informatie.
Wandel tijdens een bezoek aan het Asserbos langs de Noorderbegraafplaats in Assen. Meer informatie hieronder.
De imposante Johan Willem Friso Kazerne die zich uitstrekt langs de Vaart in Assen. Meer informatie hieronder.
Het in de huidige vorm uit circa 1860 daterende landhuis met oprijlaan draagt de naam 'Huize Nassau'.
Net zoals Peelo, is Pittelo afgeleid van Pithelo
Peelo begint als een esdorpje. In de 16e/17e eeuw heeft onder winkelcentrum De Borgstee een adellijk huis gestaan. Deze borg van de familie Onsta heette in de volksmond De Burcht.
Loon is het grootste dorp van de gemeente Assen en lang voor de jaartelling bewoond. In de buurt van Loon zijn zelfs sporen uit 15.000 tot 11.500 voor Chr. aangetroffen. Het huidige dorp vindt zijn oorsprong als authentiek Drents esdorp 800 na Chr.
Bij het Deurzerdiep liggen de restanten van een oude schans die zou zijn opgeworpen door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen (beter bekend als "Bommen Berend"). De schans zou in 1672 zijn gebouwd tijdens de belegering van de stad Groningen.
In 1817 wist Petrus Hofstede, gouverneur van Drenthe, huize Vredeveld vlakbij Amelte te kopen. Ook raakte hij in het bezit van 2 erven in Amelte en alle marktgrond in het gebied. Een belangrijk deel daarvan werd ontgonnen en bebost.
Oud-Amelte is een historische locatie in de stad Assen, Nederland. Het verwijst naar een voormalig dorp dat teruggaat tot de middeleeuwen. Ooit een zelfstandige nederzetting, is Oud-Amelte nu een archeologische...