Doldersum - Doldersummerveld

(8.0 km)

  • Download
  • De route Doldersum - Doldersummerveld start je bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kunt de auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier de route starten. Binnen in het bezoekerscentrum vind je informatie over de nabije omgeving, meer wandelroutes en kun je eventuele vragen stellen.

    We gaan bij het bezoekerscentrum linksaf. U passeert het Jodenkerkhof, dit ligt gelegen in gebied Boschoord.  In dit gebied ligt ook het vrouwenveld. Na ongeveer 800 meter s…

    De route Doldersum - Doldersummerveld start je bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kunt de auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier de route starten. Binnen in het bezoekerscentrum vind je informatie over de nabije omgeving, meer wandelroutes en kun je eventuele vragen stellen.

    We gaan bij het bezoekerscentrum linksaf. U passeert het Jodenkerkhof, dit ligt gelegen in gebied Boschoord.  In dit gebied ligt ook het vrouwenveld. Na ongeveer 800 meter steek je de weg over (rechtspad). Je wandelt constant over het fietspad. Om vervolgens rechtsaf te gaan. Hier gaan jullie naar de uitkijktoren van Doldersum. Je wandelt langs het vlinderreservaat. Op dit moment bevinden jullie je op het Doldersummerveld.    Tijdens de wandeling het karrespoor tegen, wat in 2021 is onthult.  De volgende bezienswaardigheid is het indrukwekkende monument.   Een stukje verder aan je linkerhand heb je het informatiecentrum Huenderhoeve. En als je verdergaat aan je rechterhand op een gegeven moment de Sofiahoeve. In de jaren tachtig maakte Het Drentse Landschap er een beheerboerderij van. De bedrijfsvoering is zo goed mogelijk afgestemd op het natuurbeheer.  Tijdens deze wandeling passeren jullie het 2de en 3de hol van de ondergedoken jongens van het monument. Het bungalowpark wat u passeert is er sinds 1960. Via de Huenderweg langs de herdenkingsnaald van dhr. Huender.  Via de Brink terug naar jullie startpunt. 

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    3

    Jachtopzienerswoning

    Jachtopzienerswoning
    4

    Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden.

    Landgoed Boschoord
    5

    De naam Jodenkerkhof komt voor bij een klein ongeveer 1,25 m hoger gelegen perceel aan de weg van Doldersum naar Boijl. In 1833 heeft de archeoloog C.J.C. Reuvens naar deze plek gezocht en hij noemde het toen “Smousenkerkhof.”

    Jodenkerkhof
    6

    Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij

    Boschoord
    7

    In de bossen van Boschoord ligt de vrouwenlaan. Hier draagt ook het voormalige heideveld de bijzondere naam Vrouwenveld. Uiteraard leidt er een Vrouwenlaan vanuit Boschoord naar het Vrouwenveld.

    Vrouwenveld
    8

    Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...

    Uitkijktoren Doldersummerveld
    9

    Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...

    Uitkijktoren Doldersummerveld
    10

    In afgelopen decennium zijn op de heidevelden in Drenthe patronen van oude routes tussen verschillende steden ontdekt. Vanaf de vroege middeleeuwen tot in de 18e eeuw volgend een karren, koetsen en rijtuigen deze routes.

    Sporen in het veld
    11

    Een uitgestrekt, vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche A, ten noorden van Doldersum.

    Doldersummerveld
    12

    Informatiecentrum Huenderhoeve bevindt zich in een voormalige schaapskooi en is geopend van april t/m oktober, vlakbij het Doldersummerveld.

    Informatiecentrum Huenderhoeve
    13

    Het monument in het Wapserveld te Doldersum (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven jongens die hier op 8 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Van het zevental overleefde één de fusillade.

    Monument executie gevluchte arbeiders
    14

    De schaapskudde begraast de heideterreinen van het Doldersummerveld en het Wapserveld. In 2003 werd Catrinus Homan gevraagd om de kudde te gaan hoeden. De kudde bestaat uit raszuivere Schoonebeker heideschapen, het zeldzaamste ras van Nederland.

    Schaapskudde Drents- Friese Wold
    15

    Vanaf 1910 koopt de Maatschappij van Weldadigheid grote hoeveelheden grond. De eerste boerderij die de Maatschappij van Weldadigheid bouwde werd vernoemd naar Van der Feltz' dochter Sophie. Zij legde in 1927 de eerste steen. Nu is het een boerderij.

    Sophia Hoeve
    16

    Tussen huisje 81 en huisje 79 loopt een wal in het bos. Daar bevond zich het tweede hol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Bij het tweede hol bleven 5 mensen achter. Het hol is herkenbaar aan het gele bordje.

    Tweede hol, tussen huis 81 & 79
    17

    Aan de linkerkant van huisje 68 is het derde hol te vinden. Ook hier zijn geen resten van te vinden. Bij het derde hol bleven 3 mensen achter. Ze hebben er 2 dagen en 3 nachten ingezeten. Het hol is herkenbaar aan het gele bordje.

    Derde hol, aan de linkerkant van huisje 68
    18

    Er staan 118 huizen in het bungalowpark.  Dat is aanzienlijk meer, dan in de kern (21 huizen).  Het gemiddelde bouwjaar van de huizen in dit Bungalowpark is 1975. Het meest recent gebouwde huis in het bungalowpark stamt uit 2022.

    Bungalowpark Doldersum
    19

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    20

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    21

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!