Als je van geschiedenis houdt dan is deze route zeker wat voor jou. Je komt door verschillende dorpen die allemaal een eigen rijke historie hebben. Je komt door de dorpen Vledder, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Steggerda, de Blesse, Noordwolde, Oosterstreek en Zorgvlied. Genoeg te beleven en zien dus tijdens deze route!
Parkeren
Parkeren kan bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum (Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum)
Bewegwijzering
Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.
Eten & drinken
Wil je …
Als je van geschiedenis houdt dan is deze route zeker wat voor jou. Je komt door verschillende dorpen die allemaal een eigen rijke historie hebben. Je komt door de dorpen Vledder, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Steggerda, de Blesse, Noordwolde, Oosterstreek en Zorgvlied. Genoeg te beleven en zien dus tijdens deze route!
Parkeren
Parkeren kan bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum (Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum)
Bewegwijzering
Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden die langs de route liggen.
Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.
Jachtopzienerswoning
In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.
De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.
Waar de naam vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De naam Solweg zou verklaard kunnen worden doordat het uitkomt op de sollen: ronde vennen met ondiep water. De Solweg was vroeger een klinker-weg, vol kuilen en gaten. Later is de weg geasfalteerd
Aan de Solweg van Vledder naar Doldersum was er, vanaf ongeveer 1930, een woonwagenkamp. Het kamp was uiterst sober ingericht, er was nauwelijks bestrating, geen elektriciteit, geen verlichting en geen toiletvoorziening.
Tussen de Vledderesch (bos richting Vledder) en de bossen van Boschoord ligt het Landgoed Vledderhof. Het is een van de mooiste voorbeelden van een ontginningslandgoed, zoals ze in Drenthe aan het eind van de 19de eeuw op allerlei plaatsen vorm kregen.
In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.
Het Koelingsveld en Bouwersveld vormen een aaneengesloten natuurterrein. Hier ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa uit de late brons- en ijzertijd. Het terrein is in 1937 volledig afgegraven en zijn er meer dan 340 urnen gevonden.
Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis.
De Dorpsstraat is als naam pas door de naamswijzigingen in 1960-1961 ontstaan. Vroeger was het Wijk I. Later was het de Voorstraat. Ook werd het de Hoofdstraat genoemd. Het pand waar nu de chinees in zit heeft jaren dienst gedaan als pastorie.
De naam van deze straat is in de loop van de jaren niet veranderd. Het oostelijk deel van Vledder werd vroeger al “Oosteind” genoemd. Aan deze weg staat 1 van de oudste boerderijen in Vledder. Deze boerderij is gebouwd in 1701.
Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het overkwam Henk en Erna Plenter meerdere malen. Eind jaren 90 verhuisden zij hun privé¬collectie met schilderijen en hedendaagse glaskunst naar het voormalige Raadhuis in Vledder. De collectie werd aangevuld met schilderijen van Drentse kunstenaars.
Zwemmen is voor iedereen die het prettig vindt om in het water te bewegen. Recreatief zwemmen is voor iedereen toegankelijk. Tijdens de openingsuren kan iedereen in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier vrij zwemmen. Banenzwemmen en spelen gaan hi...
Nergens in Drenthe vind je de zee, behalve in Vledder. Sinds 1965 is hier Miramar zeemuseum, opgericht door mej. Jeanne Warners. Haar indrukwekkende collectie schelpen, koralen en andere zeedieren verzamelde zij uit meer dan tachtig landen.
Rond 1832 was dit de “Nieuwe Colonieweg van Noordwolde over Frederik-oord”. Ook wordt er gesproken over de “Noordwoldigerweg”. Rond 1900 zien we de naam “Koningin Wilhelminalaan”. De straat loopt van Frederiksoord tot over de grens met Friesland.
ZIE - BELEEF - VERWONDER Welkom in dit bijzondere belevingsmuseum dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. Hier ontdekt u de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis. Beleef het verhaal van de eerste kolonisten.
Frederiksoord is de oudste Kolonie van Weldadigheid. Frederiksoord was in 1818 de plaats waar Johannes van den Bosch met carte blanche van Koning Willem I die paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood.
Deze weg draagt de naam van Johan Albert Casper Wynoldy, burgemeester in de periode 1876- 1906 van Vledder. Vroeger werd er echter ook gesproken over ‘den grintweg van Frederiksoord naar Havelte’.
Karakteristiek wit kerkje met prachtige tuin erachter omgeven door bomen en een sfeervol bijgebouw met houtkachel. De lichtinval is prachtig in dit mooie lichte kerkje. Regelmatig vinden hier bruiloften, concerten en andere mooie evenementen plaats.
Steggerda is een streekdorp dat in de Middeleeuwen is ontstaan aan de Binnenweg van Oldemarkt naar Noordwolde, een nederzettingsas waaraan ook Blesdijke, Peperga en Vinkega zijn ontstaan.
De Blesse is een streekdorp dat als buurt bij het watertje Blesse al op de grietenijkaart van Weststellingwerf in de atlas van Schotanus staat aangegeven. Het hoort dan nog tot het dorp Blesdijke.
De Blessebrugschans is een schans tussen De Blesse en Wolvega langs de Linde in de provincie Friesland. De Blessebrugschans maakte in de Tachtigjarige Oorlog deel uit van de Friese waterlinie.
Noordwolde-Zuid (Stellingwerfs: Noordwoolde-Zuud, Fries: Noardwâlde-Súd) is een plaats in de gemeente Weststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuiden van het dorp Noordwolde.
Noordwolde is een gastvrij dorp dat bekend staat als het rotandorp. Even buiten Noordwolde komen Friesland, Drenthe en Overijssel samen in het drieprovinciënpunt. Een deel van het buitengebied van Noordwolde behoorde tot de Koloniën van Weldadigheid.
Nationaal Vlechtmuseum
Noordwolde bezit een bijzonder mooie en sterk getailleerde molen. Door deze taille steekt de kap wat ver uit. Deze moet immers genoeg ruimte bevatten voor bovenwiel en vang. De ontwerper van deze molen was Anne Piers Fabriek. Hij is voltooid in 1859.
Op 30 juni 1942 stort hier aan de Dwarsvaartweg een Canadese Halifax-bommenwerper in een enorme vuurzee neer. De acht inzittenden komen daarbij om het leven. Hun laatste rustplaats vinden ze op de begraafplaats in Noordwolde. Ze gaven hun leven.
Oosterstreek is een dorp in de gemeente Weststellingwerf. Het ligt ten noordoosten van Noordwolde aan de weg naar Boijl en op steenworp afstand van Drenthe. Het dorp begon als buurtschap, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig dorp.
Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij
In 1859 werden de gronden en de school verkocht aan J.F.de Ruyter de Wildt, een ver familielid van de beroemde admiraal. De Ruyter de Wildt bouwde onder meer de villa ‘Castera Vetera’, die voltooid werd in 1862.
Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In ergere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.
Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...
Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden.
Een uitgestrekt, vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche A, ten noorden van Doldersum.
Het Drentse Doldersummerveld is door De Vlinderstichting uitgeroepen tot vlinderreservaat. In het gebied komen zeldzame vlinders voor en de beheerder, Stichting Het Drentse landschap.
We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).
Extra info
We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).