Oude Diep

4 uur 13 minuten (19.0 km)

  • Download
  • De wandelroute Oude Diep is een bewegwijzerde wandeling van 19 km. De indrukwekkende monumenten en gedenkplaatsen onderweg herinneren je aan trieste gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mooie natuurgebieden breng je terug in het heden. Je komt door het Spaarbankbos en door natuurgebied de Boerenveensche Plassen. Ook zie je het kleinste huisje van Drenthe. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start bij station Hoogeveen. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Adres voor de naviatie: Stationsplein 1, 7901 AA Hoogeveen. Kom je met het openbaar vervoer? Plan hier je OV-reis

    Bewegwijzering

    De…

    De wandelroute Oude Diep is een bewegwijzerde wandeling van 19 km. De indrukwekkende monumenten en gedenkplaatsen onderweg herinneren je aan trieste gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mooie natuurgebieden breng je terug in het heden. Je komt door het Spaarbankbos en door natuurgebied de Boerenveensche Plassen. Ook zie je het kleinste huisje van Drenthe. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start bij station Hoogeveen. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Adres voor de naviatie: Stationsplein 1, 7901 AA Hoogeveen. Kom je met het openbaar vervoer? Plan hier je OV-reis

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Hoogeveen.

    • Oude diep routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen
    1

    Het monument bij het NS-station in Hoogeveen is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed P-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino. Het propellerblad...

    Oorlogsmonument NS-station Hoogeveen
    2

    Logeeradres Van Gogh. Vincent beschreef op de dag van aankomst in het logement in een brief aan zijn broer.

    Logeeradres Van Gogh | Hoogeveen | Drenthe
    3

    Het Spaarbankbos was oorspronkelijk een nat heideveld dat deel uitmaakte van de Boerenveensche plassen. In 1890 kocht de Spaarbank uit Hoogeveen het terrein als belegging en plantte er bos voor mijnhout...

    Spaarbankbos
    4

    Op 9 april 1945, een dag voor de bevrijding, werden 3 jonge mannen in het Spaarbankbos geëxecuteerd. De lichamen van Albert Eggen, Sybrand Jan van der Linde en Johan Dhont werden 2 dagen later gevonden. Eggen...

    Executiemonument Spaarbankbos
    5

    Het Executiemonument aan de Wijsterseweg herdenkt 19 onschuldige mensen die tijdens een vergeldingsactie door de Duitsers zijn gedood op 9 en 10 april 1945. Deze tragedie volgde op hun hulp aan Franse...

    Executiemonument Wijsterseweg
    6

    Het indrukwekkende monument in het Spaarbankbos staat op de plek waar 5 inwoners van Hoogeveen door de Duitse bezetter op 1 augustus 1943 zijn gefusilleerd. Het was een vergeldingsmaatregel op een mislukte...

    Executiemonument Spaarbankbos - 5 mannen
    7

    Het vochtige heidegebied, gelegen ten noorden van Hoogeveen, beslaat 147 hectare. Het kenmerkt zich door talrijke natte, venige laagten, vencomplexen en veenputten. Hierin gedijen zeldzame en...

    Boerenveensche Plassen
    8

    Tussen Beilen en Hoogeveen zoekt de beek het Oude Diep door de groenlanden zijn weg vanaf het Drents plateau. In het midden van dit gebied, in de buurt van Stuifzand, ligt het Kleinste Huisje van Drenthe.

    Vakantiewoning | Het Kleinste Huisje
    9

    Het Oude diep is een beek van bescheiden formaat.

    Het Oude Diep
    10

    Monument Zwarte Zaterdag

    Monument Zwarte Zaterdag
    11

    Biologische Kaasboerderij JUSTA

    Biologische Kaasboerderij JUSTA
    Eindpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Beschrijving

    Startpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Extra info

    • Hoogeveen is ontstaan in 1625. Toen kocht Roelof van Echten een groot veengebied in het kerspel Zuidwolde. Roelof van Echten behoorde tot één van de oudste adellijke geslachten van Drenthe en woonde in Huis te Echten. Voor de ontginning van dit gebied werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht (5000 Morgen is ongeveer 6000 hectare) en voor de ontsluiting een kanaal met zijkanalen gegraven. Op het kruispunt met de eerste wijk (nu de Hoofdstraat) ontstond een dorp. Hoogeveen groeide uit tot de grootste turfproducent van Nederland. Eén van de bekendste gebouwen in Hoogeveen is de Hervormde Kerk. Deze kerk dateert van 1652 en is mede bekend om het beeldje van de Trommelslager. Roelof van Echten stelde voor de zondagsdienst zijn eigen kapel ter beschikking aan de bewoners. Voor de dienst liet hij een tamboer rondgaan om zo de mensen op te trommelen.
    • De wandeling start bij het NS-station Hoogeveen en voert langs een aantal gedenkplekken. Direct bij het station staat een oorlogsmonument op de plek waar eind 1943 een vliegtuig neerstortte en de vlieger om het leven kwam.
    • Je laat Hoogeveen achter je en wandelt het Spaarbankbos binnen. Het bosgebied ten noorden van Hoogeveen is in eigendom bij de gemeente Hoogeveen en bij een aantal particulieren. De naam Spaarbankbosch dankt het bos aan de Spaarbank Hoogeveen, die dit terrein vanaf 1902 tot 1974 in eigendom had, en het als wandelbos voor de Hoogeveners aanlegde.
    • In het bos staan drie monumenten die de herinnering oproepen aan trieste momenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument Spaarbankbosch herinnert aan de executie van drie jonge mannen in het Spaarbankbos op 9 april 1945, een dag voor de bevrijding. Het monument aan de Wijsterseweg is ter nagedachtenis aan de doden die vielen bij de treinbeschieting in augustus 1944. Een indrukwekkend monument in het Spaarbankbos staat op de plek waar vijf inwoners van Hoogeveen door de Duitse bezetter op 1 augustus 1943 zijn gefusilleerd. Het was een vergeldingsmaatregel op een mislukte overval om distributiebonnen in handen te krijgen.
    • Na te hebben stilgestaan bij de indrukwekkende gedenkplaatsen hervat je de wandeling richting de Boerenveensche Plassen. De Boerenveensche Plassen is een 147 hectare groot open heidegebied met vennen en veenputten. Na de winter kan het hier heel lang nat blijven, doordat in het verleden een aantal afvoersloten is gedempt en er veel leem in de ondergrond voorkomt. Hierdoor komen er diverse zeldzame planten voor, zoals klokjesgentiaan, moeraswolfsklauw, valkruid en zonnedauw. Ook als broedgebied voor vogels is het terrein interessant. Er komen broedende paartjes voor van dodaars, futen en wintertaling.
    • Je wandelt verder richting de Secteweg bij Stuifzand waar het kleinste huisje van Drenthe staat. Oorspronkelijk was het een plaggenhut voor een vervenersfamilie. In 1998 dreigde het inmiddels stenen huisje te worden gesloopt. Door tussenkomst van Stichting Het Drentse Landschap is het behouden gebleven en als vakantiewoning ingericht.
    • Je kruist de beek Oude Diep en loopt verder met uitzicht over het beekdal. Net buiten de wandelroute ligt een aantal monumenten. Monument Zwarte Zaterdag herinnert aan treinbeschietingen op 5 augustus 1944. In de buurt van Siberië staat het monument voor het Joods Werkkamp Kremboong.
    • Siberië is een streek met een gelijknamige weg waar een aantal boerderijen staat, die volgens de overlevering zo afgelegen en verlaten lagen dat het deed denken aan de barre en slechte ervaringen van Napoleon tijdens zijn tocht naar en zijn verblijf in Rusland. Op oude kaarten van die tijd staat echter de streek nog niet vermeld.
    • Op jouw weg richting het dorp Stuifzand kom je langs Biologische Kaasboerderij JUSTA. Justa betekent kaas en is afgeleid van het oud-Germaanse woord voor kaas. Zoals de naam Stuifzand al aangeeft, lag er ruim voor de komst van dit dorpje zand in dit gebied. De eerste zandontginningen vonden plaats in de 18e eeuw en vanaf ongeveer 1850 vestigden zich de eerste bewoners.
    • Via het buurtschap Stadterij kom je terug in Hoogeveen. De naam Stadterij is afkomstig van het geslacht Stadt dat hier ooit heeft gewoond. De wandeling ‘Oude Diep’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
    Eindpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!