Vanuit het Mural project organiseren wij een gratis lezing van Peter Ernst Coolen.
Peter Ernst Coolen, medeoprichter van Straat Museum en Street Art Today, neemt je mee op een reis over de opkomst en evolutie van street art, een kunstvorm die de wereld heeft veroverd. Peter deelt zijn unieke inzichten vanuit jarenlange ervaring en betrokkenheid bij de internationale street art scene – waarin hij zowel als maker, curator als producer actief is.
Tijdens deze lezing n…
Vanuit het Mural project organiseren wij een gratis lezing van Peter Ernst Coolen.
Peter Ernst Coolen, medeoprichter van Straat Museum en Street Art Today, neemt je mee op een reis over de opkomst en evolutie van street art, een kunstvorm die de wereld heeft veroverd. Peter deelt zijn unieke inzichten vanuit jarenlange ervaring en betrokkenheid bij de internationale street art scene – waarin hij zowel als maker, curator als producer actief is.
Tijdens deze lezing neemt Peter je mee van de rauwe graffiti in de straten van New York tot de wereldwijde erkenning van street art als museumwaardige kunst. Hij bespreekt de rol van street art in activisme, de innovatieve technieken en stijlen, de nauwe band tussen street art en de stedelijke omgeving, en hoe kunstenaars steeds nieuwe manieren vinden om deze ruimtes te herdefiniëren en te verfraaien aan de hand van het werk van iconische kunstenaars zoals Banksy en JR, en het project Museum Murals, het landelijke project waarin Drents Museum participeerde en in Assen een mural realiseerde met kunstenares Nina Valkhoff.
Ook worden actuele thema’s belicht, zoals de relatie tussen street art en gentrificatie, en deelt hij zijn ervaringen in het realiseren van de meest indrukwekkende street art projecten wereldwijd, met unieke achter-de-schermen verhalen over hun creatie en impact.
Hij gaat in op de rol van street art in verschillende culturen, de spanningen tussen illegaal en legitiem, en hoe deze kunstvorm zijn weg vond naar prestigieuze musea en hoe en waarom hij Straat Museum heeft opgezet, ’s werelds grootste museum voor street art en graffiti.
De lezing sluit af met een interactieve Q&A-sessie, waarbij Peter vragen beantwoordt van het publiek.
Peter Ernst Coolen is curator, kunstadviseur en producent van toonaangevende street art-projecten. Hij initieert deze soms zelf, zoals het STRAAT Museum en Kings Spray street art festival, maar werkt vaak in opdracht van musea, merken, architecten en projectontwikkelaars, gemeentes en woningcorporaties in steden als Amsterdam, New York, Helsinki, Moskou, Mumbai en Tokyo.
Als drijvende kracht achter het grootste street art museum ter wereld, gevestigd op de NDSM-werf in Amsterdam, speelde hij een cruciale rol in de oprichting en ontwikkeling van dit museum. Hij initieerde het concept en werkte samen met een internationaal netwerk van street art-kunstenaars om een indrukwekkende collectie van meer dan 250 grootschalige kunstwerken en installaties op te bouwen. Het kleinste werk in de collectie is zelfs groter dan de Nachtwacht. Een van de meest iconische werken die door Coolen gecureerd en geproduceerd zijn, is het portret van Anne Frank op de gevel van het museum, geschilderd door de Braziliaanse muralist Eduardo Kobra.
Coolen opereert op het snijvlak van kunst en commercie, waarbij hij de unieke vaardigheid bezit om deze werelden naadloos in elkaar over te laten lopen. Door zijn strategische en creatieve benadering weet hij niet alleen memorabele kunstwerken te creëren, maar ook projecten te realiseren die zowel artistieke als commerciële waarde hebben. Dit zorgt voor een krachtige impact op verschillende niveaus: voor buurten leidt het tot verfraaiing van de leefomgeving, betrokkenheid van de gemeenschap en economische groei, voor opdrachtgevers resulteert het in iconische landmarks en positieve publiciteit en voor kunstenaars biedt hij een wereldwijd platform en nieuwe mogelijkheden.
Onlangs was Coolen verantwoordelijk voor de curatie en productie van een mural in de Verenigde Staten, in samenwerking met Henk Schiffmacher – een primeur voor het 72-jarige tattoo-icoon, die hiermee zijn allereerste mural realiseerde. Samen met de immens populaire street art-kunstenaar Felipe Pantone werkte hij aan hun grootste mural ooit in de Verenigde Staten, die een gebouw van 25 verdiepingen siert.
Coolen spreekt regelmatig over kunst in de openbare ruimte, met een specifieke focus op street art. Hij heeft onder andere gesproken bij ICOM, de Hermitage in St. Petersburg, Museumnacht Amsterdam, het Amsterdam Museum, het Instituut voor Beeldtaal, Pakhuis De Zwijger en Border Sessions in Tokyo. Daarnaast was hij jurylid voor onder andere de ADCN Dutch Creativity Awards en de Dutch Street Art Awards.