Zweeloo en Wezup

Zweeloo en Wezup – uit de kunst

Op nog geen drie kilometer van elkaar liggen de esdorpen Zweeloo en Wezup. Ze liggen in de gemeente Coevorden en worden gescheiden door de N381. Zweeloo telde in 2019 ruim drieduizend inwoners, Wezup nog geen tweehonderd. Beide dorpen hebben een aantal (kunstzinnige) bijzonderheden.

Prinses van Zweeloo

Zweeloo en Wezup ontstonden rond 1.500 voor Christus. In de bodem zijn diverse veenlijken gevonden, en ook graven. Eén daarvan is dat van de prinses van Zweeloo. Zij leefde in de vijfde eeuw. Deze vrouw was overigens geen echte prinses. Ze kreeg deze naam omdat ze, bij de opgraving in 1952,, zo prachtig was aangekleed en er ook dure spullen in haar graf lagen, afkomstig uit andere Europese landen. En goederen uit andere landen waren in die tijd alleen voor de allerrijksten weggelegd. Er werd immers helemaal nog niet gereisd, dus alles uit het buitenland was erg zeldzaam. Haar lichaam is gereconstrueerd en is nu te bewonderen in het Drents Museum, in Assen.

Historisch

De prinses is gevonden bij de protestantse kerk van Zweeloo, uit de 13e eeuw, een laat-romaanse zaalkerk met een dakruiter. Opvallend aan de kerk zijn ook de 14e-eeuwse Mariaklok, een preekstoel uit 1709 en doopvont van Bentheimer-zandsteen dat even oud is als de kerk zelf. De kerk staat aan de rand van Zweeloo, maar ook in de oude kern van het dorp bevinden zich schitterende 'museumstukken': een brink, boerderijen (17e-19e eeuw) en een smidse (1920) met gietijzeren ramen en oude metalen reclameborden. 

Van Gogh en andere schilders

Vanwege de schoonheid van Zweeloo, trokken hier al vroeg een paar bekende kunstenaars naar toe. Schilders als Max Liebermann, Vincent van Gogh en vertegenwoordigers van de Haagse School lieten zich door dit dorp inspireren. Van Gogh maakte diverse tekeningen tijdens zijn dagtrip, op 1 november 1883. Zo schetste hij een appelboomgaardje dat Liebermann ooit ook op doek had vastgelegd, tekende hij een spinster en maakte hij een schetsje van het Hervormde kerkje.

Sinds 2009 is Zweeloo als zesde dorp in Nederland aangesloten bij EuroArt, de Europese federatie van kunstenaarsdorpen. Je vindt hier dan ook nog steeds veel galeries en ateliers. Kom langs, kom kijken, kom struinen.

Muziek en sport

Ook muziek is populair in Zweeloo. Jaarlijks vinden er twee muziekfestivals plaats: Sweelpop en het Folk veur Volk Festival. Voor paardenliefhebbers is er het jaarlijkse Masters Springen, en voor golfliefhebbers een prachtig golfterrein (in Aalden, een aangrenzend dorpje waar oude Saksische boerderijen staan).

Kerst en kunst in Wezup

Het kleine dorp Wezup heeft een aantal Saksische boerderijen en essen. Ook café/boerderij Hegen is een bezienswaardigheid. Het dorpje is het bekendst om zijn kerstmarkt, op eeuwenoude delen en in boerderijen, langs een prachtig verlichte route. Dit is een van de meest nostalgische en best bezochte kerstmarkten in Nederland. De jaarlijkse kunstmarkt, in de zomer, is een must visit voor kunstliefhebbers en speelt zich af langs dezelfde route. 

Eten en slapen

Wil je eens komen proeven van en in de kunstdorpjes? In Zweeloo heb je Bistro Tante Sweel en Herberg de Aelderstroom. Logeren kan bij Het Buytenhof, een bed & breakfast. In Aalden zitten Landal Vakantiepark Aelderholt en tal van kleinere eet- en slaapgelegenheden. Eéntje daarvan is Pannenkoekboerderij 't Hoes van Hol-An, voor grote en kleine smulpapen.

Leuk om te weten:

  • Bistro Tante Sweel is gedeeltelijk ingericht als KunstenaarsHerberg. Je bent van harte welkom om hier inspiratie op te doen of deel te nemen aan de vele activiteiten die vanaf hier worden georganiseerd.
  • Veel kunstenaars hebben zich laten inspireren door Zweeloo, Wezup en de directe omgeving. En je kunt de maar liefst 640 werken van 150 schilders online bekijken.
  • De natuur in? Bij Zweeloo ligt een goedbewaard esdoornlandschap. En in het beekdalletje De Stroeten kun je heerlijk wandelen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!