Gouden Gids: Marten van Dijken
Marten van Dijken werkte jarenlang als zorgboswachter met jongeren met een beperking. Tegenwoordig trekt hij met wandelaars het Asserbos in om ze de verhalen van dit eeuwenoude bos te vertellen. Het is namelijk interessanter dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat het door Lodewijk Napoleon in 1809, samen met stadsrechten, aan de inwoners van Assen is geschonken?
Goed om te weten:
- Tour: Wandelverhaal 1: Met kroontjespen en liniaal
- Locatie: Asserbos
- Start: vanaf het Wolter Hendrik Hofstede monument aan de Rode Heklaan
- Afstand: 2 km
- Duur: 1,5 uur
- Te boeken: op aanvraag
- Prijs: vrijwillige bijdrage
- Boeken: info@vandenatuur.com
De wandeling gaat grotendeels over grotendeels goed begaanbare paden. Daardoor, bij droog weer, heel goed te doen met rolstoel of kinderwagen. Honden mogen mee mits aangelijnd.
Wat ontdek je tijdens deze tour?
Je leert alles over de grondlegger van het bos; Wolter Hendrik Hofstede. Halverwege de 18e eeuw besloot Landschap Drenthe opnieuw bos aan te planten ten bate van de houtproductie. Hofstede, een belangrijk bestuurder in die tijd, kreeg in 1763 de opdracht om een ontwerp voor deze 'Nieuwe Plantagie' te maken. Hij maakte er een sterrenbos, wat in die tijd heel gebruikelijk was. Maar ook hoor je over verschillende 'bosvakken', het hertenkamp, het oerbos, de bosbeek en natuurlijk de verborgen verhalen.
Wie moet deze tour vooral boeken?
De wandeling is voor jong en oud! Maar vooral leuk voor mensen die de geschiedenis van Assen en het bos interessant vinden. En voor groepen is de wandeling ook heel geschikt. Zo heb ik de wandeling ook al eens gelopen met de kring van Drentse burgemeesters.
De meest favoriete plek van Marten zelf:
“Het witte bruggetje tussen het oude en 'nieuwe' bos over de Bosbeek. Deze beek heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de geschiedenis van Assen. Het heeft een verbindende rol want het komt uit in de Drentsche Aa. Het water is hier zó schoon!"
Meest bijzondere moment tijdens de tours:
Marten: “Een tijdje geleden kreeg ik het allermooiste compliment! Iemand vroeg aan mij: 'Wat voor werk heb je gedaan?' Toen ik vertelde dat ik met jongeren in de natuur heb gewerkt zei hij: 'Dat is zeker te horen, je kunt zo levendig en in begrijpelijke taal vertellen!' Daar doe ik het voor."
Welke plek moet je na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?
Absoluut het Duurzaamheidscentrum in Assen. Je leert daar veel over duurzaamheid en hoe je er thuis zelf aan bij kunt dragen. Er is een wisselende expositie en ook voor kinderen is er veel te doen; waaronder een beleefbos, een uitkijktoren en een heerlijk terras.
Meer tips rondom het Asserbos
- Het Drents Museum; inspireert jong én oud met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis.
- De Noorderbegraafplaats en de Zuiderbegraafplaats in het Asserbos. Altijd indrukwekkend!
- Het Duurzaamheidscentrum aan de rand van het Asserbos, met o.a. een beleefbos, uitkijktoren, terras en stadsboerderij.
- Het Drents Archief: 120 jaar geleden gebouwd op de plek waar vanaf 1260 het Maria in Campis klooster stond.