Duisternis is gezond
Duisternis is gezond, maar door lichtvervuiling wordt het overal steeds minder donker. Nederland is zelfs een van de lichtste landen ter wereld. In Drenthe valt het relatief gezien nog mee: hier vind je het donkerste plekje van Nederlands vaste land. We leggen je graag uit waarom het gezond is om in het donker te zijn.
Biologische klok
Mensen hebben een biologische klok, een natuurlijk ritme dat is gebaseerd op de afwisseling van dag en nacht. Maar door kunstmatig licht (straat- en gebouwverlichting, schermpjes, kassen, neonreclame) gaat de wereld dag en nacht door en dat verstoort dit ritme. Een altijd lichte omgeving houdt ons lichaam in de actieve stand en daardoor gaan we ook te laat naar bed. Dat is niet alleen vermoeiend, maar kan ook gezondheidsproblemen opleveren. Onderzoek toont aan dat het verstoren van het natuurlijke dag- en nachtritme effect heeft op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes en mogelijk zelfs kanker. Daarom is het aanhouden van een natuurlijk dag- en nachtritme, in een omgeving die ’s nachts écht donker is, veel beter voor ons.
Sterrenhemel
Daarbij kost de verlichting de maatschappij een hoop geld en kunnen we er steeds minder sterren door zien. Vroeger, vóór de tijd van de Verlichting, konden we overal sterren kijken. Nu is de sterrenhemel vaak verstopt achter een deken van licht. Sterker nog: zo’n 80 procent van de kinderen die nu in het Westen geboren worden, zullen de Melkweg nooit zien zoals deze ooit te zien was.
Drenthe vormt gelukkig een uitzondering. Dit komt door de schone lucht en het weinige kunstlicht in onze provincie. In de stad kun je in een donkere nacht maar naar een stuk of 50 sterren kijken.
Midden op het Dwingelderveld zie je er zo’n 2.500 en in Oude Willem, een buurtschap in het Drents-Friese Wold, zelfs wel 2.900. Daar vind je het donkerste plekje op Nederlands vaste land.
Tips tegen lichtvervuiling
Maar ook bij ons kan het licht wat vaker uit. In de eigen woning en op sportverenigingen, maar ook door de overheid en bedrijven. Gemeenten kunnen ervoor zorgen dat ze de openbare verlichting op sommige plekken aanpassen door bijvoorbeeld de lichten te dimmen bij monumenten of door ledverlichting of sensoren te gebruiken op straten en wegen. Bedrijven zouden ’s nachts het licht in kantoren en winkels uit kunnen doen.
Nacht van de Nacht
Eén van de maatregelen die al is genomen tegen de lichtvervuiling, is de Nacht van de Nacht. Bij dit initiatief van de Nederlandse Natuur- en Milieufederaties doen bedrijven en gemeenten de lichten uit, waarmee ze aandacht vragen voor het probleem (dat ze dus grotendeels ook zelf veroorzaken). De Nacht van de Nacht is echter niet alleen voor bedrijven en gemeenten. Door zelf mee te doen aan een van de evenementen herontdek je de pracht van de nacht.
Tip: wacht niet tot 26 oktober (dan is de Nacht van de Nacht), maar kom nog eerder naar Drenthe en slaap buiten onder de sterrenhemel.