In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar …
In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Boswachterij Exloo ligt op de Drentsche Hondsrug. In de boswachterij ligt hunebed D30. De intrigerende bouwwerken zijn vijfduizend jaar geleden gebouwd door het Trechterberkervolk. Ze dienden als gemeenschappelijk graf. Wie goed kijkt, ziet in boswachterij Exloo meer sporen uit het verleden. Zomaar op een driesprong staat een markesteen bij een dikke eikenboom. Vroeger gaven zulke stenen de grens aan tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Een stuk verder ligt de Gletsjerkuil, een soort begroeide krater die in de ijstijd is ontstaan.
In de loop van de jaren zijn de bossen uitgegroeid tot diepgroene bossen met allerlei soorten bomen. In het bos aan de Noord-Westkant van Exloo bevindt zich een uniek bosvak. In 1972 raasde er een storm over Nederland en veel van het bos in Exloo is toen verwoest. Het bos is opgeruimd en heeft zich prachtig hersteld. Eén bosvak is niet opgeruimd en hier bevind zich dan ook een uniek stukje. Het glooiende landschap maakt de boswachterij een heerlijk gebied om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Er zijn veel fiets- en wandelroutes aangelegd. Deze zijn te verkrijgen bij het Toeristen Informatiepunt (TIP) Borger-Odoorn, gevestigd in het Schapeninformatiecentrum in Exloo.
Ook het dorp is een bezoek waard. Oude eiken en linden omlijsten de dorpsrand en in het dorp is een schaapskooi. ’s Morgens neemt de herder de kudde Drentse heideschapen mee naar het Molenveld.