Diever Ommetje Romeo en Julia

1 uur 30 minuten (7.5 km)

  • Download
  • De start van Romeo en Julia is op de Brink van Diever bij wandelknooppunt 45. Diever is een esdorp.  De route is 7,5 km. Tijdens dit Ommetje kom je langs essen en door het buurtschap Oldendiever.

    Combinatie Ommetjes: Je kunt de Diever Ommetjes aan elkaar koppelen. Vier Ommetjes starten op de Brink. Het vijfde Ommetje start op Landgoed 't Wildryck of bij Landhotel Diever. 

    Parkeren, OV en fietsen. Parkeren kan naast het voormalige Gemeentehuis (Kerkpad 1), op de parkeerplaats bij Supermarkt Plus of op het parkeerterrein tegen de TIP/Brasserie Puur aan de Bosweg.

    B…

    De start van Romeo en Julia is op de Brink van Diever bij wandelknooppunt 45. Diever is een esdorp.  De route is 7,5 km. Tijdens dit Ommetje kom je langs essen en door het buurtschap Oldendiever.

    Combinatie Ommetjes: Je kunt de Diever Ommetjes aan elkaar koppelen. Vier Ommetjes starten op de Brink. Het vijfde Ommetje start op Landgoed 't Wildryck of bij Landhotel Diever. 

    Parkeren, OV en fietsen. Parkeren kan naast het voormalige Gemeentehuis (Kerkpad 1), op de parkeerplaats bij Supermarkt Plus of op het parkeerterrein tegen de TIP/Brasserie Puur aan de Bosweg.

    Buslijnen 20 (naar Steenwijk) en 28 (naar Meppel/Assen) stoppen bij de haltes in Diever.  Fietsen en E-bikes kunnen op de Brink geplaatst worden. E-bikes kunnen hier ook worden opgeladen.

    Bewegwijzering: volg de mosgroene bordjes met de naam Romeo en Julia. De route is eenzijdig bewegwijzerd.

    Honden: toegestaan, mits aangelijnd.

    Kinderwagens/rolstoelen: deze route gaat deels over onverharde en smalle paden. Daarom niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. 

    Horeca: op de Brink en in het dorp.

    • routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Brink, Diever (wandelknooppunt 45)
    7981 BZ Diever
    45
    1

    Voormalig Gemeentehuis van Diever

    Voormalig Gemeentehuis Diever
    2

    Stenen beeld van een man, een vrouw (huwelijk) en een baby in de wieg (geboorte) staande voor een gebroken zuil (dood). Het staat voor het voormalige gemeentehuis van Diever, waar geboorte, huwelijk en overlijden werden aangegeven.

    Beeld het Leven
    3

    Bestrating Abe Brouwer voor het oude gemeentehuis. Abe Brouwer was stratenmaker en schrijver,  ook was hij betrokken bij het Shakespeare Theater. Dit levensrad symboliseert de verschillende levensfases. Op meerdere plekken in het dorp vind je de bestrating van Abe terug. 

    Bestrating het Levensrad
    4

    Rijksmonument, Oermuseum. Voorml. Schultehuus. Pand is gebouwd in 1604 in opdracht van de schulte Berend Ketel. De schulte was een notaris/burgemeester die ook rechtelijke taken had. 

    Rijksmonument, Oermuseum
    5

    Rijksmonument: Boerderij (Brink 11) van het hallehuistype met een voorgeplaatst dwarshuis. Het stookhok met potstal bij deze boerderij is ook als monument aangemerkt.

    Monumentale boerderij, Brink 11
    49
    6

    Op de splitsing tussen de boerderijtjes zie je een stuk grasveld. Dit wordt ook wel het Brinkie van Oldendiever genoemd. 

    Brinkie
    32
    7

    Rijksmonument, Holtenweg 2 Voorml. woonplaats van Hans Wiegel (VVD politicus). Hij werd ook wel " het Orakel van Diever" genoemd. De boerderij stamt uit de 17e eeuw maar werd door een felle brand in 1981 voor een groot deel verwoest. Het pand is weer herbouwd.

    Rijksmonument, Holtenweg 2
    40
    16
    8

    Eenmanspad langs akkers en landerijen. Hier zie je beschilderde kerkleien met wandelteksten en tekening welke verwijzen naar Shakespeare.

    Eenmanspad met kerkleien
    20
    9

    Rijksmonument Kruisstraat 2, tegenwoordig tandartspraktijk en woningen.

    Rijksmonument Kruisstraat 2
    10

    Keien bestrating met oud Chr. symbolen, rondom de Pancratiuskerk. Aangelegd door Abe Brouwer.

    Keien bestrating met oud Chr. symbolen
    11

    Bronzen beeld van Titania en Spoel de Wever uit een scene uit het toneelspel Midzomernachtsdroom van William Shakespeare. Arie Teeuwisse heeft het beeld in 1971 gemaakt.

    Bronzen beeld Spoel de Wever
    Eindpunt: Brink, Diever (wandelknooppunt 45)
    7981 BZ Diever

    Beschrijving

    Startpunt: Brink, Diever (wandelknooppunt 45)
    7981 BZ Diever
    • De start is op de Brink in Diever bij wandelknooppunt 45. Vanaf de Brink loop je voor het oude Gemeentehuis langs en loop je via de Brinkstraat naar Oldendiever. Onderweg passeer je molen de Vlijt.
    • Oldendiever. Via het Brinkie van Oldendiever loop je het zandpad op langs de Westeres. Diever is een esdorp en heeft meerdere esssen. Het pad brengt je naar de Westerdrift. Daar ga je linksaf en bereik je Oldendiever.
    • Boerderijen.  Via klinkerwegen loop je door Oldendiever met haar mooie oude boerderijen met pothokken en langs de Zuurlanderes. Buiten het dorp volg je een pad langs de sloot en steek je in Dieverburg over naar de Oostenkampenweg.
    • Eenmanspad. Volg een verrassend eenmanspad. Hier hangen beschilderde leien met leuke (wandel) teksten.  Dit pad brengt je terug naar het dorp. Je loopt via het Kasteel en de Van Os-straat naar de JT Seinenhof. En dan is het nog een klein stukje terug naar de Brink. 
    Eindpunt: Brink, Diever (wandelknooppunt 45)
    7981 BZ Diever
    • 45
    • 49
    • 32
    • 40
    • 16
    • 20

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!