Deze route Doldersum - Noordwolde is een niet-bewegwijzerde route van 18,1 km door en om Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door Oosterstreek, Boijl & Boschoord naar Noordwolde en weer terug. Boschoord heeft een bijzondere geschiedenis uit de Koloniën van Weldadigheid. Je loopt o.a. langs het oude schooltje van Boschoord, het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde en molen Windlust Noordwolde. De route is niet overal verhard.
o.a. langs de Brink en…
Deze route Doldersum - Noordwolde is een niet-bewegwijzerde route van 18,1 km door en om Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door Oosterstreek, Boijl & Boschoord naar Noordwolde en weer terug. Boschoord heeft een bijzondere geschiedenis uit de Koloniën van Weldadigheid. Je loopt o.a. langs het oude schooltje van Boschoord, het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde en molen Windlust Noordwolde. De route is niet overal verhard.
o.a. langs de Brink en een 'hol'; een verstopplek waar 4 jongens zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen hebben. In totaal waren er 4 van dit soort ondergrondse schuilplaatsen in de buurt van Doldersum. Over het randje van het Drents-Friese Wold loop je terug naar het startpunt. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het is niet zo goed met het OV te bereiken.
Bewegwijzering
De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.
Honden
Honden mogen mee mits aangelijnd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.
Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...
Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.
Jachtopzienerswoning
Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden.
Tot 1844 was Meester Jan Hessels van Wolda verantwoordelijk voor het onderwijs in de Koloniën van Weldadigheid. Daarna kwamen in 1866 de scholen onder de verantwoording van het rijk.
Op 30 juni 1942 stort hier aan de Dwarsvaartweg een Canadese Halifax-bommenwerper in een enorme vuurzee neer. De acht inzittenden komen daarbij om het leven. Hun laatste rustplaats vinden ze op de begraafplaats in Noordwolde. Ze gaven hun leven.
Noordwolde is een gastvrij dorp dat bekend staat als het rotandorp. Even buiten Noordwolde komen Friesland, Drenthe en Overijssel samen in het drieprovinciënpunt. Een deel van het buitengebied van Noordwolde behoorde tot de Koloniën van Weldadigheid.
Nationaal Vlechtmuseum
Noordwolde bezit een bijzonder mooie en sterk getailleerde molen. Door deze taille steekt de kap wat ver uit. Deze moet immers genoeg ruimte bevatten voor bovenwiel en vang. De ontwerper van deze molen was Anne Piers Fabriek. Hij is voltooid in 1859.
Oosterstreek is een dorp in de gemeente Weststellingwerf. Het ligt ten noordoosten van Noordwolde aan de weg naar Boijl en op steenworp afstand van Drenthe. Het dorp begon als buurtschap, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig dorp.
Boijl is een streekdorp van vermoedelijk laatmiddeleeuwse oorsprong. Het dorp ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het gebied wordt ten noorden ervan begrensd door het riviertje de Linde.
Boijl behoort tot de Protestantse Kerk in zuidoost-Friesland. Deze kerk vormt samen met Makkinga en Elsloo de streekgemeente Frieslands End. Het kerkgebouw zonder toren is opgetrokken in 1641. Later is ontdekt dat het uit de 13e eeuw komt.
Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij
De naam Jodenkerkhof komt voor bij een klein ongeveer 1,25 m hoger gelegen perceel aan de weg van Doldersum naar Boijl. In 1833 heeft de archeoloog C.J.C. Reuvens naar deze plek gezocht en hij noemde het toen “Smousenkerkhof.”
Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...
Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.
We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).