Emmelkamp

(52.0 km)

  • Download
  • Grensoverschrijdend fietsen vanuit Zuidoost Drenthe naar het Duitse Emlichheim. Het dorp Schoonebeek bekend geworden door de vondst van olie en de middeleeuwse vestingstad en Coevorden liggen ook op de route.

    Parkeren
    Je kunt de route starten bij de ja-knikker in Schoonebeek. Hier vlakbij zijn diverse, gratis parkeerplaatsen.

    Bewegwijzering
    De route is zowel in Nederland als in Duitsland bewegwijzerd met de routeborden 'Emmelkamp'. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering, op andere locaties op te pakken. Bij knooppunt 34 passeer je de grens.

    Eten & drinken
    Wil …

    Grensoverschrijdend fietsen vanuit Zuidoost Drenthe naar het Duitse Emlichheim. Het dorp Schoonebeek bekend geworden door de vondst van olie en de middeleeuwse vestingstad en Coevorden liggen ook op de route.

    Parkeren
    Je kunt de route starten bij de ja-knikker in Schoonebeek. Hier vlakbij zijn diverse, gratis parkeerplaatsen.

    Bewegwijzering
    De route is zowel in Nederland als in Duitsland bewegwijzerd met de routeborden 'Emmelkamp'. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering, op andere locaties op te pakken. Bij knooppunt 34 passeer je de grens.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Schoonebeek, Dalen en Coevorden.

    • Voorbeeld routebordje

    Dit ga je zien

    1

    Ja-knikker Schoonebeek

    Ja-knikker Schoonebeek
    2

    Ja-knikker Schoonebeek

    Ja-knikker Schoonebeek
    3

    De kerk werd in 1927 in opdracht van de kerkvoogden der Nederduitsch Hervormde Gemeente gebouwd. De eerste steen werd op 20 mei 1927 gelegd en op 14 december van dat jaar werd de kerk in gebruik genomen.

    Zaalkerk Schoonebeek 1927
    34
    4

    Vechte

    Vechte Overijsselse Vecht
    5

    Deze uitkijktoren staat op de grens. De trap bevindt zich in Duitsland, maar de top in Nederland!

    Uitkijktoren Laar
    43
    76
    77
    6

    Ganzenhoedsterbeeldje 'Ganzengeesje'

    Ganzenhoedsterbeeldje 'Ganzengeesje'
    7

    Oude postkantoor

    Oude postkantoor
    8

    Twee markante historische gebouwen - op nog geen 100 meter afstand van elkaar – zijn met behoud van hun eigen karakter omgebouwd naar een Château-restaurant en een luxueus hotel. Het karakteristieke Kasteel Coevorden – het enige van Drenthe - biedt ...

    Kasteel Coevorden
    9

    Villa Marie

    Villa Marie
    10

    Watertoren

    Watertoren
    11

    Houten Villa van Heutszpark

    Houten Villa van Heutszpark
    12

    Een omstreeks 1875 gebouwd Baarhuis in Waterstaatsstijl met Neoclassicistische kenmerken gelegen op het terrein van de begraafplaats van Coevorden. Gemeenten met meer dan duizend inwoners werden...

    Baarhuis Coevorden 1875
    13

    De molen is in 1814 herbouwd. Vanaf die tijd is de molen steeds door windkracht in bedrijf geweest voor het malen van allerlei granen tot meelproducten. Bezoekers kunnen ook terecht voor rondleidingen die door molenaar Hans Petit verzorgd wordt in ve...

    Wind- en korenmolen De Bente
    56
    07
    09
    14

    Buitengewoon veel binnenpret in Plopsa Indoor Coevorden! Laat je betoveren door de magische wereld van Studio 100 en beleef een onvergetelijke dag in het mooiste indoorpretpark van Nederland!

    Plopsa Indoor Coevorden
    20
    15

    Schans De Katshaar

    Schans De Katshaar
    24
    02
    01
    16

    De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde boerderij met schuur uit hoogstwaarschijnlijk de 17de eeuw. In 1877 (te zien aan de gevelsteen boven de baanderdeur) heeft er een verbouwing plaatsgevonden, de boerderij is toen ingekort. De ...

    Museum- en zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman's hof
    17

    Ja-knikker Schoonebeek

    Ja-knikker Schoonebeek

    Beschrijving

    1

    Ja-knikker Schoonebeek

    Ja-knikker Schoonebeek

    Extra Info

    • Schoonebeek wordt voor het eerst genoemd in 1250. De oudste boerderijen van de streek liggen in de buurtschappen rond het dorp. De gerestaureerde museumboerderij Zwaantje Hans Stokman’s Hof is een fraai voorbeeld van een Saksische boerderij met schuur uit de 17e Ook is hier een permanente tentoonstelling van de aardoliewinning door de NAM te vinden.
    • Schoonebeek is vooral bekend geworden door de olie. In 1943 werd er olie gevonden in het nabijgelegen Dit olieveld is het grootste op land liggende olieveld van Noordwest-Europa. Tussen 1948 en 1996 heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met behulp van de jaknikkers een kwart van de aanwezige hoeveelheid olie gewonnen. In 1996 staakte de NAM de winning. De olie was te taai en te stroperig voor de toenmalige technieken. Met nieuwe technieken is de NAM in 2010 begonnen om opnieuw olie te winnen.
    • Fiets vanuit Schoonebeek in zuidelijke richting. Sinds jaar en dag vormt het Schoonebeekerdiep de natuurlijke grens tussen Nederland en Duitsland. Passeer de grens. Je bevindt je in het Landkreis Grafschaft Bentheim, deelstaat Nedersaksen. In het landschap vallen al snel de jaknikkers op. Het zijn er tientallen. Een jaknikker knikt zo’n 5.000 keer per dag. De aardolie in Emlichheim is erg stroperig en zit vast in de poriën van het Bentheimse zandsteen. Om de aardolie te kunnen winnen, wordt de olie met behulp van hete waterdamp verhit om het vloeibaarder te maken.
    • Emlichheim bestaat al sinds de tijd van Karel de Grote. In een oorkonde uit het jaar 1312 wordt de plaats aangeduid als Emminchem. In de Nedersaksische streektaal wordt tot op heden de naam Emmelkamp gebruikt. Vanwege de nauwe banden met Nederland was het Nederlands de gangbare taal vanaf de 16e Tot 1853 werd in de scholen het Nederlands als eerste taal gebruikt en onderwezen. In de kerk werd het Nederlands tot eind 19e eeuw algemeen gebruikt. Enkele kerken bleven het Nederlands gebruiken. Er worden in de streek nog altijd diensten in het Nederlands en in het dialect gehouden. Emlichheim telt heden ten dage zo’n 7.500 inwoners. De kerk aan de Am Kirchplatz is een reden om even af te stappen. Bijzonder zijn de blokken Bentheimer zandsteen waaruit de Westfaalse hallenkerk uit 1150 is opgebouwd.
    • Fiets Emlichheim weer uit. Je stuit dan bijna meteen op de Overijsselse Vecht die in Duitsland Vechte genoemd wordt. Het is een rivier die regenwater afvoert. Hij is 167 km lang en de oorsprong ligt in Münsterland. De rivier mondt uit in het Zwarte Water bij Zwolle. De rivier herbergt een tragische sage. Rond het jaar 400 zou prins Vechtan bij het oversteken in de rivier zijn verdronken. De prins leeft voort in de naam van de rivier.
    • Je rijdt nu een tijdje langs de Vechte. Dat betekent een prachtig decor van kabbelend water, wuivende grasoevers en waterhoentjes. Laar is een landelijk dorpje met een oude molen in Bentheimer zandsteen.
    • Nog even doortrappen en dan komt de grens weer in zicht. Het kanaal Coevorden-Alte Picardie heb je bij Emlichheim al een keer overgestoken. Het is 25 km lang en loopt van Coevorden naar Alte Picardie en het Süd-Nord-Kanal. Het Nederlandse deel werd in de periode 1882-1884 aangelegd door de provincie Overijssel. Vooral door de hoge kanaalrechten die in Duitsland werden geheven, is het scheepvaartverkeer hier nooit van enige betekenis geweest.
    • Coevorden, stad vol monumenten. Maar ook synoniem voor strijd en versterkingen. De stad was eeuwenlang van groot strategisch belang. Het was één van de weinige toegangen tot Drenthe en Groningen vanuit het zuiden. In de middeleeuwen ging men elkaar hier al te lijf. In 1672 veroverde de bisschop van Münster de stad. Zijn bijnaam was Bommen Berend. Dankzij het uitgekiende plan van Coevorder schoolmeester Meindert van der Thynen, werd de bisschop met zijn manschappen verjaagd.
    • Trek gekregen in een hapje en een drankje? De horecaondernemers van Coevorden verwelkomen je met hun gastvrijheid. Kijk nog even rond in de stad. Tegenover de Kerkstraat staat het ganzenhoedsterbeeldje ‘Ganzengeesje’. Dit bronzen beeld op een sokkel van kunststeen is een ode aan de ganzenhoedsters die tot het begin van de vorige eeuw op de tweede maandag in november de ganzen naar de Ganzenmarkt brachten. Sinds 1962 is de verkiezing van de Miss Ganzenhoedster een jaarlijks terugkerend onderdeel van de Ganzenmarkt. Het enige kasteel van Drenthe kent een historie van 1000 jaar. Delen van de binnenste en buitenste stadsgrachten met in ere herstelde bastions, liggen langs de fietsroute.
    • Ontvlucht de drukte weer en begeef je richting Dalen. Dit esdorp is ontstaan in de middeleeuwen langs de oude weg van Coevorden naar Groningen. Het dorp is sterk uitgebreid met nieuwbouwwijken maar is ook nog een aantal monumentale boerderijen rijk. De kerk stamt uit de 14e eeuw en wordt gekenmerkt door zijn gave inrichting. Ook heeft het dorp 2 molens. De route voert je langs molen ‘De Bente’ uit 1814.
    • En nu weer richting Schoonebeek. Onderweg trekt het prachtige landschap aan je voorbij. Passeer het Stieltjeskanaal en stop even bij de Schans De Katshaar, een militaire versterking van opgeworpen aarde uit 1672. Het rijksmonument heeft nooit een echt militaire functie gehad. Het diende vooral als controlepost voor het grensverkeer. Op het informatiepaneel bij de ingang lees je meer over de geschiedenis. In juli en augustus bloeien op de graslanden aan de zuidkant van het terrein duizenden steenanjers.
    • In het Westerse Bos lijken de monumentale boerderijen willekeurig geplaatst. De bebouwing volgt echter de zandruggen waarop ze staan. De boerderijen hebben opvallende Twentse en Duitse stijlkenmerken, zoals vakwerk en Bentheimer zandsteen.
    • Weer in Schoonebeek aangekomen ontdek je dat een kopje koffie met een Drentse lekkernij heerlijk smaakt na een schitterende fietstocht. 
    17

    Ja-knikker Schoonebeek

    Ja-knikker Schoonebeek
    • 34
    • 43
    • 76
    • 77
    • 56
    • 07
    • 09
    • 20
    • 24
    • 02
    • 01

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!