Deze route Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld is een niet-bewegwijzerde route van 20,1 km door en rondom Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Je loopt langs Frederiksoord met nog typische koloniehuisjes en een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa. Langs Vledder loop je terug naar Doldersum. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start …
Deze route Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld is een niet-bewegwijzerde route van 20,1 km door en rondom Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Je loopt langs Frederiksoord met nog typische koloniehuisjes en een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa. Langs Vledder loop je terug naar Doldersum. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het is niet zo goed met het OV te bereiken.
Bewegwijzering
De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.
Honden
Honden mogen mee mits aangelijnd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.
Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...
Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.
Jachtopzienerswoning
De naam Jodenkerkhof komt voor bij een klein ongeveer 1,25 m hoger gelegen perceel aan de weg van Doldersum naar Boijl. In 1833 heeft de archeoloog C.J.C. Reuvens naar deze plek gezocht en hij noemde het toen “Smousenkerkhof.”
Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden.
In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.
De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.
Aan de rand van het bos en de heidevelden van het Drents-Friese Wold ligt Hoeve De Werkhorst. De familie Bethlehem runt op deze landelijk gelegen boerderij een moderne melkveehouderij waar verse zuivelproducten worden gemaakt en verkocht.
In de jaren vijftig was in De Wilde Hof een loonwerkbedrijf gevestigd. Teruglopende inkomsten in de jaren zestig dwong de familie Ipema een andere weg in te slaan. Voor studenten die een week kwamen kamperen. Later werd besloten om pannenkoeken te bakken.
Karakteristiek wit kerkje met prachtige tuin erachter omgeven door bomen en een sfeervol bijgebouw met houtkachel. De lichtinval is prachtig in dit mooie lichte kerkje. Regelmatig vinden hier bruiloften, concerten en andere mooie evenementen plaats.
Bekijk meer >
Frederiksoord is de oudste Kolonie van Weldadigheid. Frederiksoord was in 1818 de plaats waar Johannes van den Bosch met carte blanche van Koning Willem I die paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood.
Deze weg draagt de naam van Johan Albert Casper Wynoldy, burgemeester in de periode 1876- 1906 van Vledder. Vroeger werd er echter ook gesproken over ‘den grintweg van Frederiksoord naar Havelte’.
ZIE - BELEEF - VERWONDER Welkom in dit bijzondere belevingsmuseum dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. Hier ontdekt u de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis. Beleef het verhaal van de eerste kolonisten.
Rond 1832 was dit de “Nieuwe Colonieweg van Noordwolde over Frederik-oord”. Ook wordt er gesproken over de “Noordwoldigerweg”. Rond 1900 zien we de naam “Koningin Wilhelminalaan”. De straat loopt van Frederiksoord tot over de grens met Friesland.
Nergens in Drenthe vind je de zee, behalve in Vledder. Sinds 1965 is hier Miramar zeemuseum, opgericht door mej. Jeanne Warners. Haar indrukwekkende collectie schelpen, koralen en andere zeedieren verzamelde zij uit meer dan tachtig landen.
Zwemmen is voor iedereen die het prettig vindt om in het water te bewegen. Recreatief zwemmen is voor iedereen toegankelijk. Tijdens de openingsuren kan iedereen in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier vrij zwemmen. Banenzwemmen en spelen gaan hi...
Vledderlanden 1 t/m 4 lig in Vledder binnen de gemeente Westerveld in de provincie Drenthe. Vledderlanden is gelegen in de buurt Verspreide huizen Vledder en hoort ook bij de wijk Wijk 11 Vledder in de gemeente Westerveld.
Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis.
De Dorpsstraat is als naam pas door de naamswijzigingen in 1960-1961 ontstaan. Vroeger was het Wijk I. Later was het de Voorstraat. Ook werd het de Hoofdstraat genoemd. Het pand waar nu de chinees in zit heeft jaren dienst gedaan als pastorie.
Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het overkwam Henk en Erna Plenter meerdere malen. Eind jaren 90 verhuisden zij hun privé¬collectie met schilderijen en hedendaagse glaskunst naar het voormalige Raadhuis in Vledder. De collectie werd aangevuld met schilderijen van Drentse kunstenaars.
De naam van deze straat is in de loop van de jaren niet veranderd. Het oostelijk deel van Vledder werd vroeger al “Oosteind” genoemd. Aan deze weg staat 1 van de oudste boerderijen in Vledder. Deze boerderij is gebouwd in 1701.
Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurterreinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek.
In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.
Het Landgoed De Vledderhof ligt ten noorden van het dorp Vledder. Statige lanen en uitnodigende wandelpaden voeren hier door afwisselende bospartijen en landschappelijk fraai gelegen cultuurlandpercelen met meerdere poelen en vennetjes.
Waar de naam vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De naam Solweg zou verklaard kunnen worden doordat het uitkomt op de sollen: ronde vennen met ondiep water. De Solweg was vroeger een klinker-weg, vol kuilen en gaten. Later is de weg geasfalteerd
Aan de Solweg van Vledder naar Doldersum was er, vanaf ongeveer 1930, een woonwagenkamp. Het kamp was uiterst sober ingericht, er was nauwelijks bestrating, geen elektriciteit, geen verlichting en geen toiletvoorziening.
Deze weg tussen Madeweg en Huenderweg werd vroeger de Holleweg genoemd. In de raadsvergaderingen van 1975 en 1978 werd gevraagd de weg om te benoemen naar Neijjaorsweg. Op de straatnaam borden staat Neijoarsweg. Dus nog een andere schrijfwijze.
Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.
Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.
Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...
We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).
Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...
Extra info
Deze route die van Doldersum naar Frederiksoord loopt en weer terug, start bij het bezoekerscentrum Grenzeloos in Doldersum. Onderweg zie je de mooie landschappen van Drenthe en de prachtige natuur die zich van verschillende kanten laat zien.
Dit is de uitgebreidere route die van Doldersum langs het Urnenveld gaat. Als je dus voor een iets langere route wilt dan is deze perfect omdat deze ook nog naar het dorp Frederiksoord gaat. Dit is dus de perfecte route voor natuur en geschiedenis liefhebbers maar ook die nog graag een dorpje willen bezoeken.
De route Doldersum - Frederiksoord - Urnenveld begint bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum.
Van Doldersum gaat u naar Landgoed Boschoord. Daar schijnt een locatie te zijn, wat men het jodenkerkhof noemt. Er is nooit iets gevonden. Het bos in dus en nu kijkt u vanaf de boskant naar de grafheuvels. Via de Storklaan komt u langs Hoeve de Werkhorst (voor heerlijke zuivel) om via het Vledderhofpad vlakbij de Wilde hof te komen (voor de lekkerste pannenkoeken). Via de Reeweg en de Hooiweg gaat u naar het koloniekerkje van Wilhelminaoord. Langs Hoeve Koning Willem III. U kunt even afwijken om naar Frederiksoord te gaan of naar de Proefkolonie. Via de Koningin Wilhelminalaan ziet u Zeemuseum Miramar en het bosbad. Via de Vledderlanden gaat u naar de Heidemaatsweg. Daar is o.a. het Urnenveld en de meeuwenkolonie, en ook de Solweg, Vledderhof, oude Woonwagenkamplocatie. Via de Huenderweg, gaat u langs de Brink richting het Jachtopzienershuisje naar Grenzeloos waar u gestart bent. Nog even een lekker hapje eten of kopje koffie, hopende op een geslaagde actieve wandeldag.
Als je een kortere route wilt nemen die alleen langs het Urnenveld komt kan dat natuurlijk ook (rondje Urnenveld). Bekijk dan eens de route Urnenveld.
We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).