Dit Vlinderommetje Zuidwolde is een bijzondere wandelroute van 7,5 km rondom Zuidwolde, gericht op vlinders, libellen, maar ook andere insecten. En natuurlijk zie je er veel wilde planten, vogels en ander moois... De route is gedeeltelijk geschikt voor rolstoelen en wandelwagens; op een aantal plaatsen is hiervoor een aangepaste route gemaakt. Heb je een smartphone mee? Dan zijn alle bijzonderheden onderweg te volgen via de QR-codes op deze paaltjes die je scant met je telefoon.
Parkeren en OV
In de buurt van…
Dit Vlinderommetje Zuidwolde is een bijzondere wandelroute van 7,5 km rondom Zuidwolde, gericht op vlinders, libellen, maar ook andere insecten. En natuurlijk zie je er veel wilde planten, vogels en ander moois... De route is gedeeltelijk geschikt voor rolstoelen en wandelwagens; op een aantal plaatsen is hiervoor een aangepaste route gemaakt. Heb je een smartphone mee? Dan zijn alle bijzonderheden onderweg te volgen via de QR-codes op deze paaltjes die je scant met je telefoon.
Parkeren en OV
In de buurt van het startpunt kun je zelf een gratis parkeerplekje zoeken. Kom je met het OV? Stap dan uit bij bushalte Molenweg in Zuidwolde, vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het startpunt. Plan hier je OV-reis.
Bewegwijzering
De route is onderweg zeer goed aangegeven met houten paaltjes met het gele logo van het Vlinderommetje Zuidwolde. Regelmatig tref je een informatiebord aan met de bezienswaardigheden ter plekke helder uitgelegd en mooi geïllustreerd. De QR code kun je scannen voor meer informatie.
Honden
Honden mogen mee mits aangelijnd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Zuidwolde.
In het oude gedeelte van de begraafplaats (het dichtst langs de route) staan zeer oude grafmonumenten. Zeer bijzonder is dat er zelfs nog een aantal houten zerken staan die door de droogte van het gebied niet zijn vergaan.
De Vlindertuin in Zuidwolde is aangelegd in 1998 als onderdeel van het grote project VLINDER-2000 en is bedoeld om inwoners van Zuidwolde en bezoekers van elders te informeren over de mogelijkheden om allerlei insecten, en vlinders in het bijzonder.
Voor de leden van de volkstuinvereniging is dit allemaal extra genieten tijdens het tuinieren, met als beloning de eigen gekweekte en verbouwde groenten oogsten. Er zijn ca. 120 tuinen van 100 m2 beschikbaar.
In De Wemme kun je elk jaar naar een compleet nieuwe tentoonstelling en je kunt een klein deel van onze unieke handkarrenverzameling bekijken. Ook zetten we steeds nieuw werk in onze beeldentuin.
Landschapspark Middelveen is aangelegd in 1996. Drijvende kracht achter het project was het toenmalig hoofd groenvoorziening van de gemeente Zuidwolde, Berend Wegman. Het park was bedoeld als wandelpad...
Tijdens de aanleg van het vlinderommetje is het idee ontstaan om ergens langs de route een zogenaamde zwaluwtil te plaatsen. Deze zwaluwtil is bestemd voor huiszwaluwen die het op dit moment steeds moeilijker krijgen in ons land.
De rotonde ten zuiden van Zuidwolde is de kruising van de Hoofdstraat, de Slagendijk en de Ommerweg. In 1996 is de rotonde afgerond en onderdeel daarvan was de plaatsing van het kunstwerk, het regenscherm, dat wel heel karakteristiek is.
Op de plek waar u staat bij het begin van het Ab Benninkpad in het Ekelenbergbos, liggen enkele grafheuvels. Een grafheuvel is een heuvel uit de oudheid waarin doden een laatste rustplaats kregen.
De bermen van de Slagendijk zijn in 1996 ingrijpend veranderd. De belangrijkste verandering is de aanleg van een geluidswal ten noorden van de Slagendijk. De bovenlaag van die wal bestaat uit Limburgse mergel, kalkgrond.
Aan de Slagenweg, een zandweg in het zuiden van Drenthe, lagen vroeger boerderijtjes met langgerekte stroken heide en veen, de zogenoemde "slagen". Dit land werd ontgonnen om geschikt te maken voor...
In Thijinge is een groot aantal medische diensten ondergebracht. Daarnaast maken de apotheek en Icare Jeugdzorg gebruik van de faciliteiten van het centrum. Tevens is in het centrum vanaf december 2011 vijf ochtenden per week de bloedafnamedienst van Ziek
Het bos heeft een oppervlakte van bijna 30 hectare en betreft ook de ondergrond van het Tonckenshuys. Dit tehuis is geïntegreerd met de voormalige villa van Marius Tonckens. Het Faliebergbos wordt nu en dan gebruikt voor commerciële houtkap.
Het woonwijkcentrum Tonckenshuys is bedoeld voor mensen op leeftijd die graag naar hun eigen wensen wonen maar wel zorg nodig hebben.
In 2010 is op initiatief van de stichting RECO op de Falieberg een pad geopend waarlangs “gedichies” van Bonnie Veendorp te lezen zijn. De bedoeling is om de Drentse taal een beetje levend te houden. En wanneer je deze gedichten leest, besef je meteen dat
Camping de Entekoele biedt alles wat een natuurliefhebber te wensen heeft. Kleinschaligheid, rust, groen en ruimte. Wij zitten middenin een heerlijk wandelbos. Wij beschikken over een grote kano- en visvijver. Uitkijkend over het water serveren wij u...
De Entekoele is een prachtig natuurlijk ven midden in het Faliebergbos. Het ven wordt gevoed met kwelwater, waardoor het altijd een gelijk waterniveau heeft. Het Faliebergbos is van oudsher een wandelbos voor de bevolking van Zuidwolde.
De route, één en al afwisseling
Het Vlinderommetje begint bij de Vlindertuin en gaat via een ecologisch beheerd landschapspark naar kleinschalig weide- en bosgebied. Vervolgens door het historische essenlandschap van Steenbergen naar het Faliebergbos en weer terug naar de Vlindertuin.
Je kunt de route, die tegen de klok in loopt, natuurlijk ook in gedeelten lopen.
Route naar de Vlindertuin: Komend met de auto vanaf de A28 (afslag Zuidwolde) komt men via de Willem Moesweg en de Meppelerweg Zuidwolde binnen. Juist voorbij het bordje "bebouwde kom" ter hoogte van de begraafplaats Zuidwolde staat een aanwijsbord naar links naar de Vlindertuin. Het pad volgend tot waar rechtdoor het fietspad begint, kan men daar de auto parkeren en ca 200 m lopen over het fiets- en wandelpad. Aan de rechterkant is dan de ingang naar de Vlindertuin en het eigenlijke begin van het Vlinderommetje. Het Vlinderommetje kan overigens op ieder punt van de route starten omdat het rond loopt. (dus ook al bij de begraafplaats, maar ook aan de andere kant van het dorp waarbij de toegang via de N48 verwijst naar een carpoolplek. Ook langs deze carpoolplek loopt het vlinderommetje in de richting tegen de klok in.)
Een unieke wandelroute, tot stand gekomen door samenwerking met gemeente de Wolden, Landschapsbeheer Drenthe en een aantal grondeigenaren. En dankzij subsidie van diverse partners die op de borden vermeld staan.