Drentsche Aa

(39.5 km)

  • Download
  • Deze fietstocht van 39,5 kilometer gaat door het stroomdal van de Drentsche Aa; één van de meest gave, meanderende bekenstelsels van Nederland. In Drenthe heeft de beek de naam van het dorp waar hij langskomt. Pas in de provincie Groningen heet de beek Drentsche Aa. 

    Parkeren
    Kom je met de auto, dan kun je parkeren in het centrum van Rolde. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijz…

    Deze fietstocht van 39,5 kilometer gaat door het stroomdal van de Drentsche Aa; één van de meest gave, meanderende bekenstelsels van Nederland. In Drenthe heeft de beek de naam van het dorp waar hij langskomt. Pas in de provincie Groningen heet de beek Drentsche Aa. 

    Parkeren
    Kom je met de auto, dan kun je parkeren in het centrum van Rolde. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Onderweg zijn er genoeg horecagelegenheden in Zuidlaren en Rolde.

    • Voorbeeld routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Kerkbrink 5
    9451 AL Rolde
    1

    Gebouwd in 1918 als gemeentehuis met conciergewoning naar ontwerp van architect J. Neisingh uit Assen in een traditionalistische stijl. Sinds 1974 heeft de gemeente een nieuw onderkomen en is...

    Voormalig gemeentehuis Rolde
    73
    71
    76
    77
    2

    Wellicht voormalig Schultehuis. Woonhuis met rechte topgevel en anker 1818. Geheel gepleisterd. In de neuten van de toegangsdeur in de zijgevel 1733. Bedrijfsgedeelte geheel vernieuwd.

    Boerderij met gepleisterd woonhuis
    3

    Terrein met twee grafheuvels en hunebed D8 te anloo

    Terrein met twee grafheuvels
    91
    98
    92
    60
    62
    89
    39
    4

    Een boerderijcomplex bestaande uit een boerderij, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl, en erfinrichting met onder meer hoog opgaand geboomte. De boerderij is gebouwd in 1860.

    Boerderijencomplex Taarlo
    67
    68
    11
    16
    5

    Deurzerdiep

    Deurzerdiep
    23
    6

    Kampsheide is een bijzonder natuurgebied van ongeveer 90 hectare, gelegen tussen Assen en Balloo. Het gebied wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van natuur en historie. Hier vind je een fascinerend...

    Kampsheide
    69
    7

    Vlakbij Rolde, niet ver van Assen, ligt het Tumulibos. Tumuli is een ander woord voor grafheuvel en dat is iets wat je hier volop tegenkomt. Er zijn in dit gebied ruim 35 prehistorische grafheuvels bewaard gebleven. Ooit zijn er meer dan 150 geweest.

    Tumulibos
    8

    Logies bij de BoerderijDe boerderij heeft kamers voor Logies en Bed & Breakfast. Op het erf van de boerderij staat ook het huis Kamps waar u kunt overnachten. Het huis wordt ook als vakantiehuis...

    Boerderij Kamps
    9

    Hier zouden in de prehistorie al vergaderingen en rechtszittingen hebben plaatsgevonden. Later wordt dit ook een van de drie plaatsen waar de Etstoel bijeenkomt. Op 20 april 1839 werd ten oosten...

    Ballooërkuil
    70
    10

    Voormalig station van de Noord Ooster Lokaal Spoorweg-Maatschappij (NOLS). Gebouwd in 1903-1904 met kenmerken van de Art Nouveau-stijl naar ontwerp van E. Cuypers. De spoorlijn Assen-Stadskanaal is...

    Voormalig station Rolde
    Eindpunt: Kerkbrink 5
    9451 AL Rolde

    Beschrijving

    Startpunt: Kerkbrink 5
    9451 AL Rolde

    Extra Info

    • Een ontmoeting met het Drentse heideschaap kan niet uitblijven als je in de buurt van het Balloerveld fietst of wandelt. Hier loopt namelijk een flinke kudde te grazen. Het is heerlijk fietsen langs het water, de heide en zandverstuivingen. Niet alleen de idyllische esdorpen Anloo, Balloo en Taarlo zijn een bezoek meer dan waard. Breng ook vooral een bezoek aan de gezellige brinken van Zuidlaren en Rolde.
    • Leuk weetje: bijna een eeuw geleden in 1925 liep het TT circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Westdorp naar Schoonloo en van daaruit via Grolloo terug naar Rolde.
    • Start de route met een kop koffie en iets lekkers in Rolde en vertrek daarna richting Anderen.
    • Hunebedden, kerk, molen, weide, akkers, essen, brinken, boerderijen en nog enkel minder voorspelbare elementen: Rolde heeft het allemaal. Rolde heeft tevens een mooi horeca-aanbod. Een prima startlocatie voor de fietsroute Drentsche Aa. Wanneer je in de geschiedenis van Rolde duikt stuit je op 1232. Samen met Balloo speelde Rolde in de Middeleeuwen een belangrijke rol in Drenthe. Rolde was de ‘hoofdstad’ van Drenthe en tot 1688 behoorde het tot één van de drie vergaderplaatsen van de Etstoel, het hoogste rechtscollege van Drenthe dat jaarlijks bijeenkwam. De huidige kerk met imposante toren is gebouwd in de 15e Naast de kerk liggen waarschijnlijk de twee bekendste hunebedden van Drenthe.
    • Anderen is bijna on-Nederlands rustig, met grote, gave boerderijen in een groene setting.
    • De route vervolgt richting Gasteren en daarna Anloo. De route leidt langs het Eexterveld, met prachtige vennen, Schotse hooglanders en weidse uitzichten. Van het oude cultuurlandschap zijn veel houtwallen bewaard gebleven. Het hele landschap trekt veel vogels aan, met relatief veel kleine soorten zoals roodborsten, sijzen, mezen, en kepen die prettig nesten kunnen bouwen in de houtwalbegroeiing en de kleine bospartijen.
    • In Anloo staat waarschijnlijk de oudste kerk van Drenthe: de Magnuskerk. Deze is gebouwd op een plek, waar eerder maar liefst vijf houten kerken hebben gestaan. In de kerk zijn muurschilderingen, een orgel uit 1718 en 8 grafstenen uit de 12e- 18e Tevens werd de kerk gebruikt als vergaderplaats van de Etstoel. In de omgeving van Anloo liggen drie Hunebedden (Hunebed D7 en D8 Kniphorstbos en Hunebed D11 tussen Eext en Anloo).
    • Vanuit Anloo fiets je richting Zuidlaren. Je fiets langs het natuurgebied De Strubben-Kniphorstbos, het eerste archeologisch reservaat van Nederland met onder meer grafheuvels, urnenvelden, hunebedden en prehistorische bewoningssporen. Het pad dat het gebied doorkruist werd mogelijk al 5000 jaar geleden gebruikt.
    • Een bezoek aan Zuidlaren is niet compleet zonder een ‘persoonlijke’ kennismaking met Berend Botje. Zuidlaren heeft zeven brinken. Centraal in het dorp is de brink onmiskenbaar. Als je goed kijkt lijken het zelfs twee brinken. De eerste brink staat vol met bomen en is de plek waar al meer dan 800 jaar een (paarden)markt wordt gehouden. De andere brink bestaat uit de kerk, en wordt omringd door statige architectuur, welke dankzij generaties rijke Groningers die hun stad ontvluchtten is gerealiseerd. Breng een bezoek aan De Wachter; dit is een museum molen. In totaal staan in de onder- en zijbouw twaalf stoommachines. Verder is hier een smederij, een ambachtelijke bakkerij, een klompenmakerij en een museumwinkel uit 1890.
    • De route vervolgt richting Schipborg, Zeegse en vervolgens Taarlo. Het kleine dorpje Taarlo behoort tot de oudste dorpen van Drenthe. In een aantal bronnen wordt Taarlo al genoemd in 820. Het dorpje is klein gebleven en rond de Brink met dobbe bevinden zich nog een aantal oude boerderijen.
    • De route vervolgt naar Loon. Tijdens de route is het mogelijk om ‘uitstapje’ te maken naar het prachtige Balloërveld. Dit is een ongerept natuurgebied met heidevelden en zandverstuivingen. De archeologische rijkdom van het veld bewijst dat dit gebied op de prehistorische mens een grote aantrekkingskracht moet hebben gehad. Bijzonder waardevol zijn de ongeveer veertig grafheuvels, opgeworpen uit aarde of plaggen, waarin een of meer doden werden begraven. De schaapskudde van het Balloërveld is met vierhonderd Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe.
    • Loon is een typisch Drents esdorp. Het ligt aan de rand van het Nationaal beek- en esdorplandschap Drentsche Aa. De Drentsche Aa, hier het ‘Looner Diep’ stroomt langs het dorp. het Loon telt twee rijksmonumenten, namelijk een bijzonder negentiende-eeuws boerderijcomplex aan de Markeweg 2. Dit complex bevat een achterbaander, schuur en varkenskot. Tevens ligt er een Hunebed (D15).
    • Vanaf Loon vervolg je het laatste stuk van de route weer terug naar Rolde.
    Eindpunt: Kerkbrink 5
    9451 AL Rolde
    • 73
    • 71
    • 76
    • 77
    • 91
    • 98
    • 92
    • 60
    • 62
    • 89
    • 39
    • 67
    • 68
    • 11
    • 16
    • 23
    • 69
    • 70

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!