Doldersum - Vledderhof - Vledder

(11.6 km)

  • Download
  • Deze route Doldersum - Vledderhof - Vledder is een niet-bewegwijzerde route van 11,6 km door en rondom Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland richting Vledder. Je komt o.a. langs grafheuvels, het monument van Dhr. Huender en de 'meeuwenkolonie'. Na Vledder ga je weer terug naar Doldersum. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start…

    Deze route Doldersum - Vledderhof - Vledder is een niet-bewegwijzerde route van 11,6 km door en rondom Doldersum; een klein esdorp. Je start vanaf het Bezoekerscentrum en wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold; één van de grootste natuurgebieden en het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland richting Vledder. Je komt o.a. langs grafheuvels, het monument van Dhr. Huender en de 'meeuwenkolonie'. Na Vledder ga je weer terug naar Doldersum. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route start bij Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum; het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken. Hier is ook parkeergelegenheid. Het is niet zo goed met het OV te bereiken. 

    Bewegwijzering

    De route is niet bewegwijzerd, download hem met de rode knop hierboven.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij andere horecagelegenheden in Doldersum.

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    3

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    4

    In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.

    Grafheuvels de Generaal & Majoor
    5

    De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.

    Storklaan
    6

    Aan de Solweg van Vledder naar Doldersum was er, vanaf ongeveer 1930, een woonwagenkamp. Het kamp was uiterst sober ingericht, er was nauwelijks bestrating, geen elektriciteit, geen verlichting en geen toiletvoorziening.

    Woonwagenkamp Doldersum
    7

    Waar de naam vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De naam Solweg zou verklaard kunnen worden doordat het uitkomt op de sollen: ronde vennen met ondiep water. De Solweg was vroeger een klinker-weg, vol kuilen en gaten. Later is de weg geasfalteerd

    Solweg
    8

    In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.

    Meeuwenkolonie
    9

    Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurter­reinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek.

    Bouwersveld en Koelingsveld
    10

    Het Landgoed De Vledderhof ligt ten noorden van het dorp Vledder. Statige lanen en uitnodigende wandelpaden voeren hier door afwisselende bospartijen en landschappelijk fraai gelegen cultuurlandpercelen met meerdere poelen en vennetjes.

    Landgoed Vledderhof
    11

    Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis.

    Vledder
    12

    De Dorpsstraat is als naam pas door de naamswijzigingen in 1960-1961 ontstaan. Vroeger was het Wijk I. Later was het de Voorstraat. Ook werd het de Hoofdstraat genoemd. Het pand waar nu de chinees in zit heeft jaren dienst gedaan als pastorie.

    Dorpsstraat Vledder
    13

    Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het overkwam Henk en Erna Plenter meerdere malen. Eind jaren 90 verhuisden zij hun privé¬collectie met schilderijen en hedendaagse glaskunst naar het voormalige Raadhuis in Vledder. De collectie werd aangevuld met schilderijen van Drentse kunstenaars.

    Museum Valse Kunst
    14

    De naam van deze straat is in de loop van de jaren niet veranderd. Het oostelijk deel van Vledder werd vroeger al “Oosteind” genoemd. Aan deze weg staat 1 van de oudste boerderijen in Vledder. Deze boerderij is gebouwd in 1701.

    Oosteind
    15

    Deze weg tussen Madeweg en Huenderweg werd vroeger de Holleweg genoemd. In de raadsvergaderingen van 1975 en 1978 werd gevraagd de weg om te benoemen naar Neijjaorsweg. Op de straatnaam borden staat Neijoarsweg. Dus nog een andere schrijfwijze.

    Nijejoarsweg
    16

    Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.

    Madeweg, hol aan de madeweg
    17

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    18

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

    Extra info

    Deze route Doldersum - Vledderhof - Vledder start bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kunt de auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier je route starten. Binnen in het bezoekerscentrum vindt je informatie over de nabije omgeving, meer wandelroutes en kun je eventuele vragen stellen.

    Bij het bezoekerscentrum gaat u rechtsaf en vervolgens met de bocht mee naar rechts. 
    Op een gegeven moment passeert u de 2 grafheuvels (rechterhand). Aan u linkerhand was vroeger een woonwagenkamp. 
    Aan u rechterhand is de prachtige storklaan.  Via de Huenderweg gaat u over op de Solweg. Links van u bevindt zich de meeuwenkolonie en het urnenveld.  Aan uw rechterhand de Vledderhof.   U bent bijna in Vledder.  Via de dorpsstraat, u passeert Museums Vledder. Via het Oosteinde naar de Madeweg om vervolgens naar de Nijjoarsweg te gaan. Via de Huenderweg naar de Brink en op naar jullie auto. Geniet eventueel nog even lekker van een kopje koffie bij Grenzeloos. 

    18

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!