Wandelroute Westerbork-Orvelte is een route van 12 km van Westerbork naar Orvelte. Veel te zien dus: Westerbork met een indrukwekkend verleden, landerijen/bossen/velden, en uiteindelijk museumdorp Orvelte. Je komt langs het ‘Pad van Theodoor’ en over het Orvelte Reijntjesveld en -bos. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
Je start vanaf de Roessinghkamplaan 1, hie…
Wandelroute Westerbork-Orvelte is een route van 12 km van Westerbork naar Orvelte. Veel te zien dus: Westerbork met een indrukwekkend verleden, landerijen/bossen/velden, en uiteindelijk museumdorp Orvelte. Je komt langs het ‘Pad van Theodoor’ en over het Orvelte Reijntjesveld en -bos. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
Je start vanaf de Roessinghkamplaan 1, hier is een parkeerterrein voor lang parkeren. Kom je met het OV? Neem dan buslijn Assen-Emmen en stap uit bij hotel Meursinge in Westerbork. Vanaf daar loop je via Eursinge en het schapentunneltje onder de N381 in 3 km naar punt 13 in de route. Plan hier je route.
Bewegwijzering
Deze route is niet bewegwijzerd. Je download de route via de knop 'Download' hierboven en vindt een gedetailleerde omschrijving bij 'Beschrijving'.
Honden
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
Eten en drinken
Onderweg of na je wandeling iets eten of drinken? Dat kan prima in Westerbork of Orvelte.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in de omgeving? In één van onze Tourist Info kantoren kunt u terecht voor informatie over activiteiten, overnachtingsmogelijkheden, wandel- en fietskaarten en veel meer.
In het levendige monumentendorp Orvelte - waar mensen gewoon wonen en werken - beleeft u de geschiedenis aan den lijve. Ga mee op reis en beleef Orvelte zelf!
Een echte aanrader in Orvelte is het bezoekerscentrum met Tourist Info in Orvelte. Een wandeling door dit monumentale dorp geeft een mooie indruk waarop mensen in de negentiende eeuw in Drenthe leefden....
Rond Orvelte ligt het graas gebied van de schaapskudde, bestaande uit ongeveer 250 Schoonebeker heideschapen. Een echte aanrader is het zien van de terugkomst van de kudde, samen met de herder bij de...
Het Houten Pad van Theodoor is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje, het houten pad bestaat echt in de bossen van Staatsbosbeheer Orvelte!
Vertrek vanuit Westerbork
Vertrek vanuit Orvelte
Orvelte
In Orvelte staan veel mooie oude boerderijen en monumenten. In het dorp is geen verkeer, voor auto’s is er plaats op grote parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Zowel in de winter, herfst en lente worden er leuke markten georganiseerd. Tevens zijn er veel oude ambachten te bewonderen. Er zijn twee verklaringen van de naam Orvelte. De ene is dat er in de omgeving van Orvelte ‘orre’ of ijzeroer gewonnen werd. Volgens de andere uitleg zochten boeren uit Zweeloo een nieuw gebied om zich te vestigen. Dat lag voor hen ‘oer ’t veld’ (over het veld) en Orvelte zou een verbastering daarvan zijn.
IJzertijdboerderij
In 1978 is op deze plek een boerderij uit de IJzertijd (700 v. Chr. tot begin jaartelling) gereconstrueerd. Opgravingen elders in Drenthe gaven aanwijzingen hoe zo’n boerderij eruit moet hebben gezien. De constructie bestaat uit eiken palen. De wanden zijn gevlochten van twijgen en aangesmeerd met leem. Op het dak ligt riet. Het boerengezin leefde hier samen met zijn dieren in één ruimte. Bij de boerderij staat een ‘spieker’. Zo’n voorraadschuur stond op palen om te voorkomen dat dieren zich te goed zouden doen aan de oogst. In 2002 is de boerderij door Staatsbosbeheer met veel hulp van vrijwilligers compleet gerestaureerd. Voor de boerderij is een reconstructie van ‘raatakkers’ uit de IJzertijd te zien. De boeren van toen verdeelden hun land met walletjes in vierkante akkers in een dambordpatroon.