Uffelte - Doldersum

(59.3 km)

  • Download
  • Deze route loopt van Doldersum naar Uffelte. Tijdens deze route kom je door het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Holtingerveld. Ook kom je door de dorpen Wateren, Havelte en Vledder. Een ideale route dus als je van de natuur houdt. 

    Parkeren
    Parkeren kan bij het Bezoekerscentrum Grenzeloos in Doldersum (Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum).

    Bewegwijzering
    Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Doldersum, Uffelte, Wateren, Haverlte en Vledder.

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. Het hoorde tot en met 1997 tot de gemeente Diever. De buurtschap valt onder het dorp Zorgvlied. Wateren is zeer landelijk gelegen, midden in en omringd door de bossen.

    Wateren
    3

    Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelsch en Wateren. De zwemplas heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand,...

    Natuurplas Canadameer
    4

    Uffelte is een esdorp met veel karakteristieke Saksische boerderijen. Het is een zeer toeristisch dorp met een prachtige natuur, volop goed aangegeven wandelpaden, mountainbike routes, etc. en een prima uitvalbasis om de omgeving te verkennen.

    Uffelte
    5

    Havelte is een brinkdorp in de gemeente Westerveld in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe. Het is het grootste dorp van deze gemeente en heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een...

    Havelte
    6

    Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis.

    Vledder
    7

    Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurter­reinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek.

    Bouwersveld en Koelingsveld
    8

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

    Extra info

    • De route Uffelte - Doldersum start bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum. Je kan je auto op de parkeerplaats zetten en vanaf hier je route starten. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog informatie over de nabije omgeving, meer fiets- en wandelroutes en kun je eventuele vragen stellen. 
    • Het start punt ligt in het dorp Doldersum. Doldersum is een esdorp in de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het dorp telt circa 120 inwoners. Doldersum is gelegen ten noordwesten van Dwingeloo en ten noordoosten van Vledder. Doldersum grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa, de beek bij Doldersum en het Doldersummerveld, een heideterrein in beheer bij de stichting Het Drentse Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2002 en 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.
    • Het eerste dorp waar je doorheen komt is Wateren. Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. Het hoorde tot en met 1997 tot de gemeente Diever. De buurtschap valt onder het dorp Zorgvlied. Wateren is zeer landelijk gelegen, midden in en omringd door de bossen van het uitgestrekte Nationaal Landschap Drents-Friese Wold. 
    • Het Drents Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van ons land. Je dwaalt hier van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. En je ziet hier nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die weer vrijuit mag stromen. En in het stuivende Aekingerzand is het makkelijk voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid. Het natuurgebied is in totaal 1.782 ha groot en bestaat uit meerdere gebieden die samen het Holtingerveld vormen. Je vindt er sterk gevarieerde landschappen, met verschillende functies en beheerders. Een klein deel is bijvoorbeeld in beheer van het Ministerie van Defensie en in gebruik als militair oefengebied voor de meer rustige oefeningen. Archeologen smullen van het Holtingerveld in het zuidwesten van Drenthe. De grafheuvels, de hunebedden, de stuwwal die achterbleef na het smelten van een dikke ijslaag zo’n 150.000 jaar geleden… Ze hebben het landschap z’n vorm gegeven. Door het schuiven van ijsmassa’s heeft de bodem een laag keileem gekregen, waar water nauwelijks doorheen zakt. Daardoor kunnen hier zeldzame planten zoals knollathyrus en fraai hertshooi groeien. Er zijn weinig gebieden in Drenthe waar zoveel plantensoorten per vierkante kilometer groeien.
    • Deze buurtschap in Wateren is historisch-geografisch gezien een bijzonder geval. Het is namelijk ouder dan buurdorp Zorgvlied. In 1797 is de buurtschap een landbouwnederzetting met 48 inwoners. Zorgvlied bestaat dan nog niet. In 1823 komt er een landbouwschool, op een locatie die later onderdeel wordt van het dorp Zorgvlied. In 1893 wordt Wateren-Zorgvlied een parochie, naast Vledder, in de ontginningen tegen de Friese grens. Dit is het werk van Lodewijk Guillaume Verwer, die in villa Castera Vetera, door hem omgedoopt in Huize Zorgvlied, voor de rooms-katholieke bevolking een huiskapel inricht.
    • Je komt onderweg ook nog langs het Candameer. Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, in een boomrijke omgeving. De plas is vrij diep, in het midden ongeveer 4 meter. Er is geen drijflijn aanwezig, maar kinderen kunnen dichtbij de rand prima in het water spelen. Het heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand, maar er zijn geen toiletten en douches aanwezig. Het gebied rondom het zwemstrand is vooral in gebruik als natuur- en recreatiegebied. Op ongeveer 150 meter afstand liggen twee campings. Tussen 1 mei en 1 oktober zijn honden niet toegestaan bij de speelvijver.
    • Daarna kom je aan bij Uffelte. Uffelte is een esdorp met veel karakteristieke Saksische boerderijen. Het is een zeer toeristisch dorp met een prachtige natuur, volop goed aangegeven wandelpaden, mountainbike routes, etc. en een prima uitvalbasis om de omgeving te verkennen.
      De Dorpsgemeenschap Uffelte is rond 1960 opgericht, met als doel de saamhorigheid en eensgezindheid in het dorp te bevorderen en een schakel te vormen tussen de inwoners en de verschillende instanties en overheden. Het uitgangspunt van de Dorpsgemeenschap is dat het algemene belang voorop dient te staan, zonder dat politieke voorkeur of geloofsovertuiging daar een rol bij speelt en doen dit, door nauwe banden te onderhouden met gemeente, bedrijven en verenigingen en andere instanties over allerlei uiteenlopende onderwerpen.
    • Ook kom je nog door het dorp Havelte. Havelte is een brinkdorp in de gemeente Westerveld in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe. Het is het grootste dorp van deze gemeente en heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een beschermd dorpsgezicht.
    • Havelte ook wel “de Parel van Drenthe” genoemd is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijk herindelingen van 2010 is het onderdeel van de gemeente Westerveld. Het dorp is te vinden direct langs de Drentse Hoofdvaart. Deze ligging was voor de Duitsers in de Tweede Wereld Oorlog één van de belangrijkste redeneren om in Havelte een groot militair vliegveld te bouwen, een zogenaamd Fliegerhorst. Het vliegveld werd in 1944 al door de geallieerden gebombardeerd waardoor het nooit enige rol van betekenis kom spelen voor de Duitsers. Vandaag de dag is er in dit deel van Havelte een militair oefenterrein te vinden. Havelte behoort tot de meest toeristische dorpen van Drenthe. In de zomermaanden zijn er in en rond het dorp behoorlijk wat toeristen te vinden die er komen genieten van de bijzondere natuur en het schitterende landschap. Ook in het dorp zelf zijn er nog tal van bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan de hervormde kerk van Havelte, de korenmolen en het monumentale herenhuis Overcinge.
    • De belangrijkste bezienswaardigheden zijn echter net buiten het dorp te vinden op de Havelterberg. Hier vind je namelijk hunebed D53 en D54. Met name hunebed D53 wat de op één na grootste hunebed van Nederland is, is zeker het bekijken waard. Bijzonder is dat dit hunebed tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken en de stenen in een zeven meter diep gat werden gegooid. Dit zou zijn gedaan zodat de hunebed niet als herkenningspunt zou kunnen dienen. Dit verklaard echter niet waarom het gat zo diep moest zijn. De andere hune bed aan de andere kant van de weg werd indertijd bedekt onder een laag zand. Gelukkig waren en vrij nauwkeurige tekeningen van het hunebed en kon het in 1949 weer worden herbouwd.
    • Daarna kom je aan bij het dorp Vledder. Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. 
      Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis. In de omgeving van Vledder zijn diverse grafheuvels en urnenvelden gevonden uit de nieuwe steentijd. Er zijn diverse prehistorische vondsten gedaan zoals stenen bijlen, barnsteen en urnen. 
      De naam Vledder duidt op een natte plaats. Het dorp heeft twee brinken, die in de volksmond de grote en de kleine brink genoemd worden.
    • Als laatste kom je nog langs het Urnenveld. Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurterreinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek. Vanaf het fietspad langs de rand is het gebied echter goed te overzien. In het Koelingsveld ligt een urnenveld met grafheuvels uit de late Bronstijd. Net buiten het terrein liggen twee grafheuvels, die plaatselijk bekend zijn als "de Generaal en "de Majoor". Verspreid in het terrein zijn vondsten gedaan van vuurstenen.
    • Daarna kom je weer terug bij Grenzeloos en kan je nog kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.
    8

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!