Veenbrugroute

(18.0 km)

  • Download
  • Een cultuur historische fietstocht die vanaf de Hondsrug afdaalt naar het langgerekte veenkoloniale gebied. Waar ooit het moeras was... en er een weg liep, gemaakt van duizenden boomstammen.

    Parkeren
    Parkeren kan bij parkeerplaats hotel PUUR Exloo Valtherweg 7875, Exloo.

    Bewegwijzering
    Deze route wordt bewegwijzerd met bordjes in het veld. Ook kan je de route hier downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij Grand Café Het Perron Hoofdstraat 98, 7872 PL Valthe.

    Dit ga je zien

    Startpunt: 7875 Exloo
    1

    Toplocatie op de Hondsrug! Beleef Drenthe op z'n mooist. Rustieke helft van een authentieke Saksische Woonboerderij uit 1745 met 2 slaapkamers. Swiss-Sense bedden en zeer volledig ingericht. U kunt gratis gebruik maken van onze Trek fietsen. Welkom!

    Kosterhoeve
    2

    Een krimpenboerderij, gebouwd in 1937. De boerderij is van het jongere 'burgertype'met de baanerdeuren in één vlak met de voorgevel.

    Krimpenboerderij Valthermond 1937
    3

    Het in 1916 gebouwde Vervenershuis in Valthermond is een van de weinig panden die tijdens de grote veenbrand van 1917 gespaard is gebleven. In 2005 is het een rijksmonument geworden.

    Het Vervenershuis
    Eindpunt: 7875 Exloo

    Beschrijving

    Startpunt: 7875 Exloo

    Extra info:

    • De Veenbrugroute is een fietsroute van 18 kilometer langs de huidige Valtherdijk, waar een eeuwenoude veenbrug heeft gelegen. In het verleden was het moerasgebied, daarna werd er veen afgegraven. Tijdens het afgraven in 1936 stuitte men op de veenburg. Dat is een rij houten planken waar men overheen liep om niet door het moeras te zakken.
    • Een Cultuur Historische fietsroute met informatie over de Veenbrug in het Bourtange Moor \ Vervenersgebied met geschiedenis uit Valthermond!
    • Je fiets langs de cultuur en de historie van de Veenkoloniën. Al het turf dat hier werd afgegraven ging naar grote steden. Die hadden daar veel baat bij. Groningen is er groot en rijk door geworden, maar ook de grote steden in het Westen. Vanuit de steden kwam de drek weer mee terug naar het veengebied. Dat werd op de het land gegooid, waardoor vruchtbare landbouwgrond ontstond.”
    • De route start bij het Fletcher Hotel in Exloo. Onderweg kom je bordjes tegen, zodat je de route kan volgen. De route gaat door het veengebied, langs waar vroeger de veenbrug heeft gelegen.
    • Daarna kom je aan in Valthermond. Onderweg kunnen geïnteresseerden het originele vervenershuis in Valthermond bezoeken. Die is rond 1900 gebouwd, de heer Kamst woonde er. Hij stuurde zijn arbeiders aan vanuit zijn huis met winkel. Die waren verplicht hun boodschappen bij hem te halen.

    Op informatieborden onderweg vind u vele wetenswaardigheden over dit boeiend gebied:

    • De Smeulbrandenweg in het Hunzedal – Bourtangermoeras
    • Historie Valtherdijk en eeuwenoude Valtherbrug
    • De Valtherbrug
    • Informatie op plek waar schip lag waar 9 slachtoffer omkwamen met de veenbrand in 1917
    • Vervenershuis
    • Monument ter nagedachtenis Veenbrand 1917

    Waar zijn ze gebleven 

    • In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen er vele straatventers langs de deuren in Valthermond. Ze venten met paard en wagen, op de fiets met een mand voorop of met een fietskar. Maar er werd ook met een auto of vrachtwagen gevent door het langgerekte Valthermond, zo´n elf kilometer.
    • Tegenwoordig kopen we bijna alles in de supermarkt. Maar dat was vroeger wel even anders!
    • In die tijd kwamen de melkboer, bakker, groenteboer, kruidenier, slager, petroleumboer, kolenboer, bloemenventers en scharensliep langs de deuren. Maar ook mensen die galanteriën verkochten, zoals in Valthermond ´Gienus met de madde´. Ook de voddenman en schillenboer kwamen in Valthermond. En op vrijdag kwam de getrouw visboer langs. Valthermond kende ook twee bekende ijscoventers Gerriet van Dijk ( Gerriet vamie) van Dijk verkocht vamie ijs. En Roef Suk ( Roef dubbeltje) Suk verkocht steekijs voor een dubbeltje.
    • Maar ook de leed aanzegger kwam langs de deur dat er iemand overleden was. Eind jaren zestig kwam de SRV – wagen langs de deuren, ook in Valthermond. In deze omgeving rijden er nog steeds rijdende winkelwagens. Maar toch zien we steeds meer dat supermarkten hun eigen bezorgdienst hebben. Gemak dient de mens! De venters kwamen in Valthermond meestal achterom. Het gebeurde weleens dat de mensen niet thuis waren, als ze wat hadden besteld. Dat was geen enkele probleem! Meestal als de mensen even weg waren, zetten ze een bezem voor de deur, zodat de venter zijn bestelling binnen kon zetten.
    • Venters langs de deuren. Het is nostalgie! Wat was het een bedrijvigheid in stad en land.

    Jan H.Ottens

    Eindpunt: 7875 Exloo

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!