Stadswandeling Emmen is een afwisselende route van bijna 6km. Je loopt door het bruisende centrum van Emmen waar je monumentale panden tegenkomt. En door de rust van één van de oudste bossen van Drenthe: de Emmerdennen. Ook kom je onderweg een hunebed tegen. De route is niet bewegwijzerd en niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start op de hoofdstraat bij …
Stadswandeling Emmen is een afwisselende route van bijna 6km. Je loopt door het bruisende centrum van Emmen waar je monumentale panden tegenkomt. En door de rust van één van de oudste bossen van Drenthe: de Emmerdennen. Ook kom je onderweg een hunebed tegen. De route is niet bewegwijzerd en niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start op de hoofdstraat bij het kantoor van Tourist Info Emmen. In de buurt kun je op diverse aangegeven plekken betaald parkeren, bijvoorbeeld in de parkeergarage Westerstraat (Westerstraat 250, 7811 MZ Emmen). De dichtstbijzijnde bushalte is de halte ‘Emmen Centrum’. Vanaf hier is het ongeveer 3 minuten lopen tot het startpunt van de route. Plan hier je OV-reis.
Bewegwijzering
Dit is een niet-bewegwijzerde route en dus kun je geen bordjes volgen. Wel kun je een GPX bestand van deze route downloaden op je telefoon (rode downloadknop bovenaan deze pagina). Dit bestand kun je openen met een GPX app. De meeste van die apps zijn gratis; je vindt er heel wat verschillende in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
Honden
Honden mogen mee mits aangelijnd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan op veel verschillende plekken in Emmen.
Dit ga je zien
Startpunt: Hoofdstraat 26 7811 EP Emmen
1
Bloemenklok
Op de nieuwe plek naast villa Lindenhof naast de Hema. De stenen zijn nieuw, maar passen bij de uitstraling van villa Lindenhof. Het uurwerk en de wijzerplaat waren kapot en zijn hersteld in de fabriek....
De geveplastiek van Judith Braun bevindt zich boven op de toren van winkel van Jan van Peer. Er is weinig informatie beschikbaar over het kunstwerk wat Judith maakte.
Judith Braun werd in 1955...
Dit schoolgebouw is uit 1917. Gebouwd als Rijks Landbouw Winterschool.
De indeling van de school is gehandhaafd gebleven. Het entreeportaal, de hal en het trappenhuis zijn ongewijzigd, het interieur...
Een Stolperstein/ Struikelsteen is een betonnen steen van 10 x 10 cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
Stolpersteine...
Net buiten Emmen ligt op een heuvel het grote hunebed D45 in het bos. Het hunebed is 18 meter lang en bezit nog veel kransstenen, wat toch wel vrij bijzonder is. Het steengraf ligt boven op een flinke heuvel.
Fotograaf: Stefan Hemmen
Dit ga je zien in de EmmerdennenEventjes ontsnappen uit de drukte? In de Emmerdennen heb je helemaal niet het idee dat zo dicht bij het centrum...
Een oude begraafplaats die in 1829 werd gesticht. In 1831 vond de eerste begrafenis plaats en in 1971 laatste.
Op de Algemene Begraafplaats in Emmen ligt een Nederlands Oorlogsgraf van een...
In 1911 vestigde het kantongerecht zich in het gebouw en in 2014 heeft dit mooie gerechtsgebouw haar deuren gesloten. Tegenwoordig doet het dienst als dagbesteding voor met name dementerenden.
De Grote Kerk in het hart van Emmen bestaat uit een 19e eeuwse kerk (in 1856 gebouwd) met een toren uit de 12e of 13e eeuw. Het is een sobere bakstenen kruiskerk met een verrassend grote binnenruimte...
Emmen was van oorsprong een esdorp, de (deels) aanwezige essen en brinken getuigen hiervan. De eerste vermelding van Emmen in een oorkonde van bisschop Andries van Cuijk, stamt uit 1139 waarbij gesproken wordt over een hof te Emne. Maar het gebied waar tegenwoordig Emmen ligt, werd al ver voor 1139 door Neanderthalers bewoond. De aanwezigheid van de hunebedden en grafheuvels uit de prehistorie (5.000 jaar oud) langs de route, zijn de duidelijkste kenmerken van vroege bewoning.
Emmen wordt ook wel de ‘open, groene stad’ genoemd. De nieuwbouwwijken zijn op afstand van de kern gebouwd om de natuurlijke gebieden in de stad te behouden. Het voormalige 'Noorder Dierenpark' dat inmiddels gevestigd is op een nieuwe locatie en omgedoopt tot 'WILDLANDS Aventure Zoo Emmen', heeft Emmen wereldfaam en de bijnaam ‘Vlinderstad’ bezorgd.
Deze wandelroute leidt je door het centrum van Emmen langs 10 bezienswaardigheden. In bosgebied Emmerdennen wandel je langs het Familiepad Emmerdennen. Hier kun je de route ook inkorten.
Villa de Lindenhof aan de Hoofdstraat 26, het startpunt van de route. Het pand is een bijzonder en beeldbepalend monument. Het werd in 1936 gebouwd in opdracht van Roelof Zegering Hadders, oud-wethouder van Emmen, en zijn zus Margreet. De villa werd tot circa 1980 particulier bewoond, daarna kreeg het allerhande openbare functies. De bloemenklok naast de villa uit 1978 is een eerbetoon aan de oud-wethouder die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Emmense politiek.
De wandeling loopt in noordelijke richting. Op de hoek Derksstraat-Hoofdstraat staat het winkelpand van Jan van Peer. Hoog boven de hoofdingang hangt een kunstwerk: het wandreliëf van Judith Braun. Het werd gemaakt ter gelegenheid van de renovatie van het pand. Het familiebedrijf Jan van Peer begon ruim 150 jaar geleden op deze plek een winkel in huishoudelijke artikelen.
In de Stationsstraat aangekomen liggen ter hoogte van nr. 14, 2 Stolpersteine in het trottoir. Dit is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s gedeporteerd zijn.
Ook aan de Stationsstraat gelegen op nr. 3: het monumentale gebouw uit 1917, waar ooit de rijkslandbouwschool in was gevestigd. Er werd onderwezen in vakken die veelal op het boerenbedrijf waren gericht, zoals akkerbouw en veeteelt.
Via de Boslaan kom je op het Matenpad. Hier ligt aan de rechterkant van het pad hunebed D45. De hunebedden zijn de restanten van stenen grafkelders van ongeveer 5.400 jaar geleden. Dit hunebed heeft een lengte van 18 meter en komt daarmee al aardig in de buurt van Nederlands’ grootste hunebed.
Het Matenpad wandel je af. Rechtsaf en nog een keer linksaf leidt dit uiteindelijk tot het Familiepad. Dit pad kun je door het afwisselende landschap van de Emmerdennen volgen. Op regelmatige afstanden staan bankjes om even uit te rusten en op de mooiste plekjes staan picknicktafels. Langs de route staan informatiepanelen met allerlei wetenswaardigheden over de natuur. Je kunt er hier ook voor kiezen om de route in te korten.
Na het Familiepad of de routeverkorting volg je het fietspad tot je op het Tonckensbosje uitkomt. Aan een weg die de route kruist, de Veenkampenweg, staat in de tuin van het woon- en zorgcomplex de Oostermarke het beeld 'Lost in Wonder' van de kunstenaars Marée Blok en Bas Lugthart: een gebeeldhouwd hondje uit één blok graniet.
Via de Angelsloërstraat en de Zonneweg wandel je naar de Kerkhoflaan. Hier ligt een oude begraafplaats die in 1829 werd gesticht. De laatste begrafenis vond plaats in 1971. Sinds 2010 is er veel veranderd op de begraafplaats. Tegenwoordig is het namelijk een park met gerestaureerde grafmonumenten.
Via de Wilhelminastraat kom je terug in de Hoofdstraat en valt het gebouw met de naam ‘Kantongerecht’ direct op. Dit gebouw is één van de mooiste en oudste gebouwen in Emmen. Het heeft prachtige zuilen en een karakteristieke hoogte-breedte verhouding. In 1855 liet notaris Lambertus Kniphorst dit pand als woonhuis bouwen. De Indische invloeden van het gebouw zijn te danken aan familieleden die op dat moment in Indië verbleven. In 1911 vestigde het kantongerecht zich in dit gebouw.
Nog niet genoeg gewandeld? Dan is een rondje in het oude dierenpark annex Rensenpark ook nog mogelijk. In 1935 begon Willem Oosting hier een dierentuin in de achtertuin van zijn ouders. Vanaf 2016 is het dierenpark gevestigd aan de rand van het centrum en heet nu WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.