Dorpsommetje Garminge is een wandelroute van 7,5 km vanuit het dorp Garminge. De route gaat vooral door de natuur en je wandelt door het dorpje Balinge. Onderweg kom je nog oude boerderijen tegen. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start vanaf het adres Spekdiek 4. Hier vind je een informatiebord, standbeeld en picknickbank. Zoek een veilig parkeerplekje voor je auto. Dit startpunt is niet goed met het OV te bereiken.
Bewegwijzering
Deze route is niet…
Dorpsommetje Garminge is een wandelroute van 7,5 km vanuit het dorp Garminge. De route gaat vooral door de natuur en je wandelt door het dorpje Balinge. Onderweg kom je nog oude boerderijen tegen. De route is niet overal verhard.
Parkeren en OV
De route start vanaf het adres Spekdiek 4. Hier vind je een informatiebord, standbeeld en picknickbank. Zoek een veilig parkeerplekje voor je auto. Dit startpunt is niet goed met het OV te bereiken.
Bewegwijzering
Deze route is niet bewegwijzerd. Je download de route via de knop 'Download' hierboven en vindt een gedetailleerde omschrijving bij 'Beschrijving'.
Honden
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
Eten en drinken
Onderweg of na je wandeling iets eten of drinken? Onderweg kom je niks tegen maar na afloop kun je een dorp in de omgeving bezoeken, zoals Westerbork of iets verderop Beilen.
Een wandelroute van van 5 km vanuit het landelijke dorp Garminge in Midden-Drenthe. De route gaat vooral door de natuur en gaat tevens door het dorp Balinge. Start is vanaf Spekdiek bij de picknickbank, parkeren moet in de berm.
Startpunt is de splitsing van Dorpsstraat en Spekdiek. Bij de picknickbank rechts aanhouden en Spekdiek volgen;
1e weg linksaf (Olde Hof);
einde Olde Hof rechtsaf (Dorpsstraat);
einde Dorpsstraat rechtsaf (Heirweg);
1e weg linksaf (De Pol) (A);
(A) De Pol
De veldnaam ‘pol’ onderstreept het hoogteverschil. Pol slaat op de hoge ligging. Al in de prehistorie zochten onze zwervende voorouders naar de overgangen tussen hoog en laag. Vis en gevogelte, maar ook elanden en bevers vond men in de lage delen. Op de hogere grond trof men herten, zwijnen, oerossen etc. aan en planten die zaden, bessen, blad, bollen en knollen leverden. Zoals op veel van dergelijke plaatsen zijn ook hier door amateur-archeologen gereedschappen en werktuigjes uit de nieuwe steentijd gevonden.
na de 2e bocht rechtsom linksaf het schouwpad volgen, sloot aan de linkerhand houden;
bij de houtsingel rechtsaf en pad door singel volgen (B);
(B) Zicht op Witteveen
De singel benadrukt de overgang van de es naar de ontginningsgronden van het Witte veen. Hij getuigt van de visie van de landschapsarchitecten die tijdens de ruilverkaveling op deze wijze de structuur in het oude landschap niet verloren wilden laten gaan. Het Witte veen, onderdeel van het Balinger veld, is op grootschalige wijze ontgonnen in de jaren twintig van de 20e eeuw. Toen is ook het gelijknamige dorp gesticht.
pad rechtsom volgen, dit gaat bij de boerderij over in een asfaltwegje;
einde weg (Mepscheren) rechtsaf de klinkerweg volgen (C);
(C) Mepscheren
Het wegje maakte eens deel uit van een oude verbindingsweg van Westerbork over Balinge naar Meppen. De naam verwijst waarschijnlijk naar de familie De Mepsche (afkomstig uit Meppen). In de 18e eeuw is er sprake van de ‘Mepsche Heeren akkers’ ... later vereenvoudigd tot de Mepscheren. De familie had veel aanzien en bewoonde lange tijd een havezate met hun naam bij Westdorp. De boerderijen aan deze weg stammen uit het begin van de 20e eeuw.
op de driesprong linksaf Schiphorsten volgen;
2e weg rechtsaf (Spekdiek) (D);
(D) Spekmaten
Aan de Spekdiek liggen de Spekmaten. Je zou denken dat het om mals groenland gaat, maar het woordje spek slaat hier op de vaste brug over het Oude diep. Zo’n vaste brug werd een spek genoemd, in tegenstelling tot een til of klap. Die bruggen werden respectievelijk uit de stroom getild of opgeklapt als er schepen door moesten. De woorden ma, made, maat en maten verwijzen alle naar groenland.
na ongeveer 100 meter linksaf, schouwpad tussen sloot en houtwal volgen;
op asfaltwegje rechtsaf (Binnenveld);
op driesprong rechtsaf (Windhorst) (E);
(E) Windhorst
Het schouwpad door de Windhorst kruist halverwege (voor de knik naar links) de sloot met houtwal die al eeuwenlang de grens vormt tussen de marken van Mantinge aan de zuidzijde en die van Garminge en Balinge aan de noordzijde. Een dergelijke markegrens werd in het landschap nadrukkelijk gemarkeerd, zeker als hij loopt door kostbaar cultuurland. Ondanks de ruimte die Drenthe leek te bieden werd elke m2 benut.
5e dam over de sloot (vlak voor het bosje) rechtsaf, direct linksaf sloot volgen;
singel volgen tot asfaltwegje (Stukkendiek), deze oversteken;
schouwpad volgen, bij de houtsingel rechtsaf, het pad tussen sloot en singel volgen;
op asfaltweg (Spekdiek) linksaf, weg volgen tot startpunt Dorpsstraat.