Het grote bos en de natuur

(59.0 km)

  • Download
  • Deze route brengt je dwars door Drents-Friese Wold. Ondertussen kan je het Canadameer en het Urnenveld bekijken. Geschikt voor iedereen die van natuur en historie houdt. Met deze route kom je ook langs het canadameer.  De speelvijvers van Staatsbosbeheer liggen verscholen in het groen, midden in de natuurgebieden. Sommige plassen ontstonden op natuurlijke wijze, andere door zandwinning. Daardoor verschilt de diepte per plas. Het is in ieder geval overal puur natuur en de waterkwaliteit is goed. Het is een zeer diepe en zeer schone zwemplas.

    Parkeren
    Parker…

    Deze route brengt je dwars door Drents-Friese Wold. Ondertussen kan je het Canadameer en het Urnenveld bekijken. Geschikt voor iedereen die van natuur en historie houdt. Met deze route kom je ook langs het canadameer.  De speelvijvers van Staatsbosbeheer liggen verscholen in het groen, midden in de natuurgebieden. Sommige plassen ontstonden op natuurlijke wijze, andere door zandwinning. Daardoor verschilt de diepte per plas. Het is in ieder geval overal puur natuur en de waterkwaliteit is goed. Het is een zeer diepe en zeer schone zwemplas.

    Parkeren
    Parkeren kan bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum. Binnen in het bezoekerscentrum vind je nog meer informatie over de nabije omgeving.

    Bewegwijzering
    De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Doldersum, Zorgvlied, Appelscha en Diever.

    Dit ga je zien

    Startpunt: Grenzeloos Drenthe
    Boijlerstraat 12
    Doldersum
    1

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    2

    Jachtopzienerswoning

    Jachtopzienerswoning
    3

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    4

    In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.

    Grafheuvels de Generaal & Majoor
    5

    De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.

    Storklaan
    6

    Vledderveen is een dorp in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het dorp ligt drie kilometer ten noorden van Vledder, en een kilometer van de Friese grens. Het heeft enkele honderden...

    Vledderveen
    7

    Na de Drents-Friese grens loopt u nu op de Schoollaan en bent u in de eigenlijke Kolonie VII, ofwel in het 'dorp' Boschoord. In totaal bouwde de timmerman uit Doldersum hier 1824 voor 500 gulden per stuk 25 koloniehuisjes.

    Kolonie VII
    8

    In 1859 werden de gronden en de school verkocht aan J.F.de Ruyter de Wildt, een ver familielid van de beroemde admiraal. De Ruyter de Wildt bouwde onder meer de villa ‘Castera Vetera’, die voltooid werd in 1862.

    Ruyter de Wildtlaan
    9

    Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In ergere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.

    Zorgvlied
    10

    De Sint-Andreaskerk in Zorgvlied in de Nederlandse provincie Drenthe is een katholieke kerk gebouwd in 1924. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W. Bijl in een traditionalistische stijl.

    Sint-Andreaskerk
    11

    De uitkijktoren in het Aekingerzand ligt centraal in het gebied 'De Kale duinen', dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold. Vanuit de toren heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de veel...

    Uitkijktoren Aekingerzand
    12

    Aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer. In dit buitencentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Het Buitencen...

    Buitencentrum Drents-Friese Wold
    13

    Terwisscha (Stellingwerfs: Terwissche) is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten westen van Appelscha, waar het officieel onder valt. De buurtschap werd 1565 als Terwisch en Ter wijsga vermeld

    Terwisscha
    14

    Voor een bezoek aan Appelscha en de regio is het praktisch om te weten waar je wat kunt vinden. In Appelscha is een Tourist Info gevestigd aan de Boerestreek. De vriendelijke medewerkers helpen...

    Tourist Info Punt Appelscha
    15

    Het openluchttheater achter de Bosberg was in de vijftiger t/m zeventiger jaren een attractie van formaat. Duizenden toeristen en bewoners bezochten jaarlijks de vele voorstellingen in de theaterkuil. Rudi Carel, Pipo de clown, Swiebertje, Bueno de M...

    Openluchttheater De Koele
    16

    Uitkijktoren Belvedere (Appelscha)
    17

    Luxe groepsaccommodatie, vergader- en trouwlocatie. Subliem geleven aan de rand van Diever, grenzend aan Nationaal Park het Drents-Friese Wold.

    Landhuis Noordes
    18

    Kalteren is een buurtschap in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ligt aan de gelijknamige weg ten westen van Diever. Het behoorde tot en met 1997 tot de gemeente Diever.

    Kalteren
    19

    Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

    Onderduikershol De Wigwam - Diever
    20

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    21

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    Startpunt: Grenzeloos Drenthe
    Boijlerstraat 12
    Doldersum
    • Het start punt ligt in het dorp Doldersum. Doldersum is een esdorp in de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het dorp telt circa 120 inwoners. Doldersum is gelegen ten noordwesten van Dwingeloo en ten noordoosten van Vledder. Doldersum grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa, de beek bij Doldersum en het Doldersummerveld, een heideterrein in beheer bij de stichting Het Drentse Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2002 en 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.
    • Daarna komen we langs het Urnenveld. Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurterreinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek. Vanaf het fietspad langs de rand is het gebied echter goed te overzien. In het Koelingsveld ligt een urnenveld met grafheuvels uit de late Bronstijd. Net buiten het terrein liggen twee grafheuvels, die plaatselijk bekend zijn als "de Generaal en "de Majoor". Verspreid in het terrein zijn vondsten gedaan van vuurstenen.
    • Als je de weg vervolgt komen we aan in Vledderveen. Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurterreinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek. Vanaf het fietspad langs de rand is het gebied echter goed te overzien. In het Koelingsveld ligt een urnenveld met grafheuvels uit de late Bronstijd. Net buiten het terrein liggen twee grafheuvels, die plaatselijk bekend zijn als "de Generaal en "de Majoor". Verspreid in het terrein zijn vondsten gedaan van vuurstenen.
    • Ook komen we door Boschoord. Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum.
    • Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Boschoord was de laatste van de 7 door de Maatschappij van Weldadigheid gestichte werkkoloniën. Deze maatschappij werd op initiatief van Johannes van de bosch, onder bescherming van Willem I en medewerking van prins Frederik, in 1818 opgericht met het doel paupers, bedelaars, landlopers, vondelingen en wezen op te voeden tot 'zedelijkheid en eerlijk zelfbestaan', door hen onder te brengen op landbouwkolonies op te ontginnen gronden (de andere kolonies waren Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wilhelminaoord en Willemsoord. De landbouwkolonie in 'Kolonie nr. 7', zoals het plaatsje oorspronjkelijk heette, kwam niet goed van de grond als gevolg van de beperkte mogelijkheden op de ontvruchtbare grond. Uiteindelijk is dit gebied met bos ingeplant en kreeg de nederzetting de naam Boschoord.
    • In Boschoord staat Hoeve Boschoord, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, die om diverse redenen zijn vastgelopen in de maatschappij. Hoeve Boschoord is waarschijnlijk ontstaan uit een ontginningsschuur voor het Doldersummerveld. In 1896 is het voor het eerst benoemd als 'Boerderij Kolonie VII'. Het gebouw werd onder het bewind van de Maatschappij van Weldadigheid in gebruik genomen als verpleeginrichting voor 'jeugdige en asociale debielen'. Hoeve boschoord is inmiddels uitgegroeid tot een uniek en vooraanstaand behandelcentrum.
    • Daarna komen we door Zorgvlied. Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In engere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.
    • De plaats ontleent haar naam aan het verdwenen pand Huize Zorgvlied. Zorgvlied ligt in het werkgebied van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht in 1818. Ook in dat jaar werd hier het Landbouwkundig Instituut van deze organisatie gebouwd. Hier werden ambtenaren opgeleid voor leidinggevende functies binnen de Maatschappij om de armen uit de steden in de koloniën om te vormen tot kleine boeren. in 1859 werd de school opgeheven en verkocht aan De Ruyter de Wildt, een nazaat van Michiel Adriaanszoon de Ruyter. Het pand kwam later in gebruik als gasthuis. Na een grondige verbouwing in 1978 bestaat het thans uit vier bejaardenwoningen, naast de huidige katholieke kerk.
      Tegenwoordig is Zorgvlied vooral een recreatiedorp, met enkele campings in de omgeving. 
    • Tijdens de Fietstocht kom je ook nog langs het Canadameer. Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, in een boomrijke omgeving. De plas is vrij diep, in het midden ongeveer 4 meter. Er is geen drijflijn aanwezig, maar kinderen kunnen dichtbij de rand prima in het water spelen. Het heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand, maar er zijn geen toiletten en douches aanwezig.
    • Het gebied rondom het zwemstrand is vooral in gebruik als natuur- en recreatiegebied. Op ongeveer 150 meter afstand liggen twee campings. Tussen 1 mei en 1 oktober zijn honden niet toegestaan bij de speelvijver.
    • Daarna komen we ook nog door  Oude Willem. Oude Willem is een buurtschap in de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincies Drenthe en Friesland. Het ligt tussen Diever en Appelscha in. 
    • De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij "Het Oude Willemsveld", die het gebied in de eerste helft van de 20e eeuw heeft ontgonnen. De naam Oude Willem zou afkomstig zijn van een herder met de naam Oude Willem, die in de 19e eeuw in dit gebied zijn schapen zou hebben laten grazen. 
    • Oude Willem ligt midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het heeft een agrarische functie en een toeristische functie. In de toekomst moet deze plaats maken voor nieuwe natuur. Dit ook om de oorspronkelijke watervoorziening van Vledder Aa te herstellen. 
    • In de bossen nabij Oude Willem bevindt zich een gedenkteken voor de bemanning van een Canadees vliegtuig, dat op die plek op 22 november 1943 is neergestort. Het vliegtuig maakte deel uit van een groep van 776 bommenwerpers, waarvan 764 Berlijn als doel hadden en 12 Leverkussen.
    • De fietstocht gaat naar Diever. Aan de rand van het Drents-Friese Wold ligt Diever. Dit esdorp staat bekend als het dorp van Shakespeare. Diever ligt in het westen van Drenthe, ten noordwesten van Dwingeloo. In 2019 woonden er in Diever en de directe omgeving ongeveer 2.650 mensen. Het dorp is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het gebied wordt echter al veel langer bewoond; dat zie je aan Hunebed D52. Dat werd al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk.
    • Ook voor natuurliefhebbers is Diever een trekpleister. Het Drents-Friese Wold is niet voor niets een Nationaal Park: met zijn 6.000 hectare is dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Hier kun je lekker ontspannen, eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden. Diever is een goed startpunt voor het verkennen van het Drents-Friese Wold.
    • Als laatste kom je door  Wapse. Wapse is een esdorp in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. In 2021 had het dorp 655 inwoners.
    • Wapse ligt circa 21 kilometer ten noordwesten van Hoogeveen, tussen Vledder en Diever, aan de rand van het Nationaal park Drents Friese-Wold. Het dorp maakte tot 1998 deel uit van de gemeente Diever. De buurtschap Veldhuizen valt onder Wapse.
    • Eind 14e eeuw was er sprake van Johannem (ook Johanni en Johanne) de/van Wapse. Ook in 1447 werd Wapse genoemd. De betekenis van de naam is onbekend. Vanuit Wapse ontstond tijdens de middeleeuwse ontginning het lintdorp Wapserveen, dat eind 14e eeuw werd vermeld als Wasperveen.
    • De oorsprong van het wapen van Wapse is, dat de kleuren rood zwart en wit staan voor de kleuren uit de vlag van de provincie Drenthe. De ring staat voor het dorp zelf, het is namelijk een zogenaamd kring-esdorp. De vierpuntige ster staat voor de vier windstreken en de vier jaargetijden. Bovendien staan de punten voor de vier dorpsdelen, Soerte, Ten Have, Veenhuizen en Veldhuizen. De overige symbolen geven het landbouwkarakter van het dorp aan. De urn in het midden van het wapen geeft de zeer lange bewoning van de streek weer, die uit archeologische opgravingen is gebleken.
    • Daarna kom je weer terug bij Grenzeloos en kun je nog kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.
    21

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!