zaterdag 17 mei
Locatie: SchoonebeekIn 2025 vieren we 80 Jaar Vrijheid. Toen in april 1945 Drenthe werd bevrijd kwam een einde aan een periode van vijf jaar bezetting en onderdrukking. Met de beoogde volledige openstelling van het archief over de Bijzondere Rechtspleging per 1 januari 2025 zou er meer inzicht komen hoe door Nederlanders al dan niet werd gecollaboreerd met de Duitse bezetter. De aandacht voor deze donkere zijde van de geschiedenis wordt steeds groter. Tijdens dit symposium ligt de focus op deze donkere zijde.
Bert Finke 'De gezichten van de NSB'
Het ledenaantal van de NSB in Drenthe was hoog. Veel boere…
In 2025 vieren we 80 Jaar Vrijheid. Toen in april 1945 Drenthe werd bevrijd kwam een einde aan een periode van vijf jaar bezetting en onderdrukking. Met de beoogde volledige openstelling van het archief over de Bijzondere Rechtspleging per 1 januari 2025 zou er meer inzicht komen hoe door Nederlanders al dan niet werd gecollaboreerd met de Duitse bezetter. De aandacht voor deze donkere zijde van de geschiedenis wordt steeds groter. Tijdens dit symposium ligt de focus op deze donkere zijde.
Bert Finke 'De gezichten van de NSB'
Het ledenaantal van de NSB in Drenthe was hoog. Veel boeren waren aangesloten omdat ze hoopten op betere tijden voor de landbouw. Een grote rol binnen de NSB speelden zij niet tijdens de oorlogsperiode. Maar er waren uitzonderingen. In de collectie van een Nederlands museum is een album opgedoken met foto’s van NSB-ers in Zuidoost-Drenthe die een donkere rol speelden. Historicus Bert Finke vertelt over ‘De gezichten van de NSB’, met veel duistere figuren.
Helmut Lensing 'WO2 in Grafschaft Bentheim' - Duitstalige lezing
Helmut Lensing is een Duits historicus en auteur, die zich in de Tweede Wereldoorlog in de Grafschaft Bentheim heeft gespecialiseerd. In Nederland weten wij weinig van wat er aan de andere kant van de landsgrens gebeurde. Niet iedere Duitser was een Nazi en net als in Nederland moest je dan voorzichtig zijn. De Gestapo trad hard op tegen kritische geluiden. In de Grafschaft was er ook verzet tegen de Nazi’s. Als familie en vrienden in het grensgebied stonden Nederlanders en Duitsers tegenover elkaar. Wat is bekend over de rol van de Nederlandse NSB in de Grafschaft Bentheim? En na het einde van de oorlog werden in de Grafschaft plunderingen door Nederlanders gedaan. Helmut Lensing vertelt – in het Duits – over de donkere pagina’s in de Duitse oorlogsgeschiedenis in de Grafschaft Bentheim.
Marcel Zantingh 'Sicherheitsdienst in Drenthe'
Eind november 2024 werd na tien jaar onderzoek het boek ‘Mensenjacht’ van historicus Marcel Zantingh uitgegeven. Het beschrijft de geschiedenis van de Sicherheitspolizei in Drenthe. Zij maakte jacht op het verzet en in Drenthe waren minstens 145 dodelijke slachtoffers, naar wie Zantingh uitgebreid onderzoek heeft gedaan. Hij brengt veel vergeten gebeurtenissen opnieuw onder de aandacht. Een Duits duo stond aan het hoofd van het bureau van de Sicherheitspolizei in Assen. Maar het uitvoerende werk – mishandelingen en doodschieten – werd gedaan door Nederlandse agenten. Het symposium ontleent de term ‘Donkere wolken’ aan het boek van Zantingh.