Maak je eigen twijgenkrans
Deze stijlvolle en romantische krans is gemaakt door Eline Houtkamp van pluktuin Bloem en Oogst in Wapserveen. Eline’s hart gaat sneller kloppen van schone bloemen, die ze sinds 2017 in haar Drentse kwekerij en pluktuin milieuvriendelijk teelt. In het Nederlandse klimaat, zonder verwarmde kas, betekent dat ze van april t/m oktober verse snijbloemen heeft.
Wat heb je nodig?
- Een snoeischaar om de takken te knippen
- IJzerdraad op een spoeltje
- Schaartje om ijzerdraad te knippen
- Een mooi lint om de krans op te hangen
Verzamelen in de natuur:
Gebruik vooral materiaal dat los op de grond ligt. Als je takken afknipt, wees dan voorzichtig. Heb respect voor de boom. Knip alleen voor eigen gebruik.
De basis
- 3 x 1,5 meter lange takken.
Eline gebruikte takken van de fijnspar, maar ook andere twijgen of dun snoeihout zijn geschikt.
De aankleding (vondsten uit de bossen)
- Beukenblad
- Eikeltjes van de zomereik
- Bladeren van de Amerikaanse eik
- Sliertjes en propjes van de zwarte els
- Guldenroede (gedroogd)
- Grote kaardenbol
- Dagkoekoeksbloem (gedroogd)
- Pluizen van de bosrank
- Rietpluimen
Werkwijze:
1. Je kunt twijgen het beste direct na het snoeien in een ronde vorm samenbinden. Dan zijn ze het buigzaamst. Draai de 3 takken in elkaar tot een ronde krans. Voel of de krans stevig genoeg in elkaar zit. Je kunt eventueel een ijzerdraadje gebruiken om hem beter vast te zetten.
2. Bind het ijzerdraad om de krans, zodat je de spoel steeds om de krans en takjes heen kunt wikkelen.
3. Kiest naar eigen inzicht een paar takjes die je als bosje bij elkaar bindt. Leg die op de krans. Wikkel het ijzerdraad er 2 keer omheen en trek het voorzichtig strak op de krans.
4. Dan leg je het volgende setje takjes erop. Zo ga je door.
5. Als je tevreden bent, en genoeg materiaal hebt bevestigd, dan knip je de spoel los. Laat nog zo'n 10 tot 15 centimeter ijzerdraad over. Dat draai je vast aan de achterkant van je krans.
6. Lint eraan en ophangen maar!
Maak ook de natuurhanger!
Buitenjournalist en tuinboekauteur Katja Staring struint graag door de Drentse bossen. Daar verzamelt ze vondsten om te gebruiken voor haar Instagram-posts en om mee te knutselen. Van allerlei kleine natuurschatten maakte ze deze hangers.
Aan de slag