Sleen, Noord-Sleen en Erm

Erm, Sleen en Noord-Sleen – pittoresk bij het Drenthepad

Erm, Sleen en Noord-Sleen liggen vlakbij elkaar, over een afstand van zes kilometer langs de N73. De drie dorpen vallen onder de gemeente Coevorden. Erm en Noord-Sleen zijn esdorpen, Sleen is een brinkdorp. In 2019 telden ze respectievelijk ongeveer 450, 2.300 en 550 inwoners. De dorpen liggen op de route van het Pieterpad en het Drenthepad, twee lange wandelroutes. Je vindt er hunebedden, Saksische boerderijen, oude kerken en molens in een schitterende natuur.

Sleen

Sleen is een van de meest authentieke brinkdorpen in Drenthe. Het is van oorsprong een agrarisch dorp, wat te zien is aan de vele boerderijen in het oudste deel van het dorp. Het dorpje onstond in de vroege middeleeuwen. Bezienswaardigheden in Sleen zijn molen De Hoop en de Nederlandse Hervormde Kerk (15e eeuw). De kerktoren is met zijn 68 meter de hoogste kerktoren van Drenthe. Ook het voormalige gemeentehuis is prachtig. Dit rijksmonument is in 1938 gebouwd in neoklassieke stijl.

Erm

Erm ligt aan de rand van het Drentse plateau, tussen twee essen en twee beekdalen. Het was een boerendorp, maar de boerderijen zijn nu woningen geworden. Toch heeft de nieuwbouw geen afbreuk gedaan aan het agrarische karakter van het pittoreske dorp. De openbare basisschool is meer dan 100 jaar oud.

Ermerzand en Ermerstrand

Vlakbij Erm ligt het Ermerzand, een grote recreatieplas met strandjes en zonneweiden. Het gebied is ongeveer 80 hectare groot, waarvan circa de helft uit water bestaat. Aan de plas ligt het bungalowpark Ermerzand. Aan de overzijde ligt recreatiepark en camping Ermerstrand. Overnachten mag, maar hoeft zeker niet. Iedereen kan genieten van een de stranden, de eilandjes, de zonneweiden en alle andere faciliteiten die je hier vindt.

Noord-Sleen    

Ten noorden van Sleen ligt Noord-Sleen, een zelfstandig en langgerekt esdorp, met nog veel Saksische boerderijen. Uit bodemvondsten blijkt dat het gebied in Noord-Sleen al ver voor de jaartelling (bronstijd) bewoond werd, wat ook te zien is aan de hunebedden (D50 en D51). Zeker ook bezienswaardig is de molen Albertdina, een zogenoemde grondzeiler, uit 1906. Noord-Sleen kwam in 2015 in het nieuws doordat er hier voor het eerst sinds de 19e eeuw in Nederland een wolf is gespot.

Sleenerzand

Aan de noordkant van Noord-Sleen ligt de uitgestrekte, 1.600 hectare grote Boswachterij Sleenerzand. De ruim 30 kilometer lange mountainbikeroute door dit bos is landelijk bekend. In het bos ligt het hunebed de Papeloze Kerk. Aan de zuidkant van het bos staat een monument voor de omgekomen bemanningsleden van een Brits vliegtuig, dat daar op 14 mei 1943 is neergestort. En aan de zuidoostkant van het bos ligt recreatieplas de Kibbelkoele. Er is een zandstrand waar je heerlijk kunt picknicken en bij de kiosk kun je terecht voor een eten en drinken.

Drenthepad en Pieterpad

In zo’n mooi gebied is het zalig wandelen. Er zijn hier talloze wandelroutes, waaronder delen van het befaamde Drenthepad en Pieterpad. Dit zijn langeafstandsroutes van respectievelijk 324 en 498 kilometer. Het Drenthepad leidt je puur door Drenthe, het Pieterpad loopt van Pieterburen (Groningen) naar Maastricht. Beide routes komen door Sleen, het Pieterpad ook door Noord-Sleen. Tip: loop de plaatselijke etappes, dit zijn de nummers zes en veertien.

Slapen, eten en drinken

Zeker voor de langeafstandswandelaars is het fijn om ’s avonds in een lekker bed te kunnen kruipen. Maar ook gezinnen die een dagje bij het Ermerzand zijn geweest willen aan het einde van de dag relaxed neerploffen. Slaapplekken zijn er hier genoeg, zowel in Sleen, Noord-Sleen als Erm

Leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!