Maak een veldboeket in de pluktuinen van Drenthe
Pluktuinen in Drenthe zijn zeer geliefd. Je kunt er bloemen plukken en een veldboeket maken, zonder dat je daarvoor lang moet zoeken. Ook zijn er deskundigen die weten welke bloemen je het beste kunt plukken en hóe je zelf een prachtig veldboeket maakt. Leuk om te doen en als souvenir!
Wanneer bloemen plukken
Een veldboeket maken begint met bloemen plukken. Het plukseizoen is van begin juli tot ongeveer eind september, begin oktober. Pluk de bloemen ’s morgens vroeg. De stelen zijn dan nog volgezogen met water en dat verhoogt de houdbaarheid van de bloemen als ze op de vaas staan.
Vaas
Die vaas moet schoon zijn, gebruik hiervoor warm water en soda. Het water in de vaas mag niet te koud zijn. Bladeren in het water kun je beter vermijden. Ook belangrijk: snij een stukje van de steel van de bloemen in je veldboeket. Zet de vaas liever niet in de felle zon of op de tocht.
Geschikte bloemen
Maar wat zijn nu de beste bloemen voor in je veldboeket? Combineer in ieder geval lange bloemen met veel kleine bloemetjes en lange takken met één bloem.
- Gipskruid
- Kamille
- Vingerhoedskruid
- Ridderspoor
- Vrouwenmantel
- Spirea
- Gladiolen
- Lisianthus
- Limonium
- Guldenroede
- Fresia
Lange taken met één bloem:
- (Pioen)rozen
- Anjers
- Hortensia
- Korenbloem
- Dahlia’s
- Gerbera
Veldboeket maken
Een veldboeket maken is niet moeilijk. Een veldboeket is slordig, chaotisch, een wirwar van bloemen, grassen en kruiden in alle vormen en maten. Alsof je door ‘het veld’ gelopen hebt en lukraak ging bloemen plukken. Om de bloemen in je veldboeket mooi uit te laten komen, moet je de verschillende types tegelijkertijd wél zo evenwichtig mogelijk over het boeket verdelen. Doe de grote bloemen in de vaas, voeg hier de bloemen met de kleinere bloemetjes aan toe en steek de kruiden, gras of andere ‘stengels’ erbij zodat het een springerig geheel wordt.
Kleuren
Omdat je veldboeket al zo’n wirwar is, kun je best kiezen voor dezelfde kleuren. Kies je voor één kleur, ga dan voor bijvoorbeeld blauw/paars in allerlei tinten en doe er wat wit tussendoor. Ga je voor bonte bloemen in je veldboeket, kun je bijvoorbeeld beginnen met een bosje felgekleurde anjers van een supermarkt. Deze kosten maar een paar euro en zijn een prachtige basis voor je boeket.
Te duur?
Pluktuinen in Drenthe zijn niet duur. Mocht je niet alles kunnen vinden, sla dan de bloemist niet over: vaak hebben ze enkele bloemen over die ze je graag voor weinig verkopen. Er zijn meerdere pluktuinen in Drenthe, je vindt ze op de website www.pluktuinen.nl. Zoveel ‘wilde’ bloemen vind je nergens.
N.B. Voor het plukken is toestemming van de grondeigenaar/terreinbeheerder nodig. Vraag dus altijd eerst even toestemming.