Hoogeveen
Hoogeveen – Water door [of in] de aderen
Hoogeveen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente in het zuiden van Drenthe. De stad is gesticht in 1636, toen turfgravers zich mochten vestigen op de veengronden. De stad groeide snel en flink, maar bleef mooi. Vincent van Gogh stapte hier in 1883 uit de trein, om hier in de omgeving inspiratie op te doen. Hoogeveen is nog altijd een levendige stad en heeft een aantal bekende evenementen.
Sporen van turf
Dat Hoogeveen ‘ontstaan’ is uit turf, is merkbaar als je door het stadje loopt. Overal vind je sporen. Het grootste en opvallendste spoor is de Hoogeveense Vaart. Dit kanaal is in de Gouden Eeuw gegraven, om de turf naar het westen te vervoeren. Naast dit grote kanaal zijn er nog tientallen andere kanalen gegraven om de turf te verspreiden. Dat graafwerk gebeurde trouwens voor een deel met de hand…
Ook in het stadswapen komt de turf terug. In het midden van het wapen staat een stapel turf, met aan weerszijden ervan een bijenkorf en vliegende bijen. Turf en honing vormden de belangrijkste inkomsten van de stad. Na het turfsteken werd op de achtergebleven verarmde gronden boekweit verbouwd. En daar zat veel nectar in.
Bezienswaardigheden
Bijzondere gebouwen zijn er ook, veel zelfs. In het centrum, rondom het oude Kruis (kruisende kanalen), bevinden zich nog enkele van de oudste huizen van de stad. Deze hebben fraaie gevels, zoals het Huis met de Duivengaten (tegenwoordig een restaurant) en de voormalige drogisterij. Het Olde Schippershuus is uit het begin van de zeventiende eeuw, net als de Grote Kerk.
Zeer bezienswaardig zijn ook de Joodse begraafplaatsen aan Van Echtenstraat (1725) en aan de Zuiderweg (1829), het raadhuis, korenmolen De Zwaluw, de synagoge, de Remonstrantse Kerk en de Hoofdstraatkerk. Een mooi beeldje is dat van de tamboer, op de Kleine Kerkstraat. De tamboer (trommelslager) was degene die de veenarbeiders optrommelde om op zondag naar de kerk te gaan. De kerk had namelijk wel een toren, maar geen klokken…
Vincent van Gogh
Het Vincent van Gogh-huis is ook een plek die je gezien móét hebben. De wereldberoemde schilder logeerde hier enkele weken, in 1883. Hij was toen nog totaal onbekend. Vanuit het huis aan de Pesserstraat maakte hij talloze wandeltochten. 'Mooi is het hier, waar men ook gaat', schreef hij aan zijn broer Theo. Tijdens zijn wandeltochten maakte hij veel tekeningen van de dingen die hij zag, maar mensen poseerden niet graag voor hem. Van Gogh voelde zich eenzaam en onbegrepen en had psychische en praktische problemen. In oktober vertrok hij weer. Het huis waarin hij verbleef is niet toegankelijk voor bezoekers (het huis in Veenoord is dat wel!). Er zijn nog wel enkele erfgoedlocaties te vinden in Hoogeveen. Met name in de binnenstad, waar sinds 2023 ook een gigantische muurschildering te vinden is met een zelfportret van Van Gogh. Meer weten over zijn tijd in Hoogeveen? Meld je aan voor een stadswandeling, volg de familiespeurtocht of fiets de route Vincents Aankomst.
Cascade
In de 21e eeuw is Hoogeveen bekend vanwege de Cascade, het langste waterkunstwerk van Europa. Het is 250 meter lang en ligt op de plaats van een gedempt kanaal, midden in de Hoofdstraat. Het water kronkelt er langzaam tussen alle winkels door. Enorm gezellig en een echte (winkel)publiekstrekker, net als de prachtige verlichting met waterfonteintjes! Wekelijks komen hier 110.000 bezoekers.
Evenementen
Een leuk evenement in Hoogeveen is de Cascaderun, een jaarlijkse hardloopwedstrijd. Ook populair zijn de Stadslicht Festival, het Fietsfestival Drenthe, de Pulledagen (rommelmarkt en braderie) en het Winterbieren Festival. De Kunstroute Hoogeveen is speciaal voor kunstliefhebbers. Stadsfestival Hoogeveen is een festival dat ook leuk is voor kinderen. Vlakbij Hoogeveen vindt in 2023 het theaterspektakel Boer Koekoek plaats.
Kano van Pesse
Cultuurliefhebbers moeten ook eens kijken in de bibliotheek. Deze fungeert namelijk ook als museum. Tot de vaste tentoonstelling behoort onder meer een replica van de legendarische Kano van Pesse – het origineel ligt in het Drents Museum in Assen. De Kano van Pesse wordt beschouwd als de oudste boot ter wereld. Deze drie meter lange kano is in 1955 gevonden bij het dorp Pesse, iets ten noorden van Hoogeveen. De kano is zo’n 8.000 jaar voor Christus gemaakt.
Van de Kano van Pesse via de Hoogeveense Vaart naar de Cascade: in Hoogeveen zit het water in de aderen. Kom onze mooie stad eens bekijken en ook jij zult begrijpen waarom Vincent van Gogh hier zoveel inspiratie vond. Dat staat als een paal boven water.
Nagenieten
Trek na een dagje Hoogeveen? Wij tippen je Da Luca, waar je je een klein beetje op Sardinie waant. Liefhebbers van een Frans georienteerde keuken vinden een plekje bij Grandcafé Marron. Heerlijk eten en drinken in het centrum van Hoogeveen doe jij bij het Schippershuus. Deze 'stadshuiskamer' is gevestigd is in een rijksmonument dat vroeger dienstdeed als rentmeesterswoning. Een lunch, high tea of diner aan het water? Dan is Paviljoen Nijstad jouw plek.