Gouden Gids: Peter Bos


Peter Bos is als 5-jarig jongetje met zijn ouders in Veenhuizen komen wonen. Zijn vader werd daar cipier én hij heeft zelf ook in de gevangenissen gewerkt. Dus als er iemand verhalen kan vertellen over dit gevangenisdorp, dan is het gids Peter wel! Tijdens de Verboden Dorp Tour laat hij je de meest indrukwekkende locaties van Veenhuizen zien.

 

Goed om te weten:

  • Tour: Verboden Dorp Tour
  • Locatie: Veenhuizen
  • Start: vanaf Maallust, Hoofdweg 140
  • Afstand: 3 km
  • Duur: 2 uur
  • Te boeken: elke zondag om 14.00 uur
  • Prijs: € 12,50,-
  • Website: www.inveenhuizen.nl

De wandeling gaat grotendeels over verharde paden en wegen. Daardoor, bij droog weer, heel goed te doen met rolstoel of kinderwagen. Honden mogen mee tenzij andere gasten daar last van hebben. 


Wat ontdek je tijdens deze tour?

200 jaar geschiedenis van dit gevangenisdorp! Je leert welke gebouwen in welke tijd zijn gebouwd (ze komen namelijk niet allemaal uit de tijd van Johannes van den Bosch). Je leert alles over de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid en de onvrije kolonie in Veenhuizen. En over hoe er met gevangenen werd omgegaan; toen en nu.

Wie moet deze tour vooral boeken?

Vind je het verhaal over de ‘paupers’ en de Maatschappij van Weldadigheid intrigerend? Wil je meer weten over gevangenisdorp Veenhuizen? En hoe er geëxperimenteerd werd met de zorg voor gevangenen? Dan moet je zeker boeken! Kinderen vanaf 8 jaar die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, vinden deze tour ook leuk. (Peter doet dan zijn best om er voor de kinderen wat leuks van te maken).

De meest favoriete plek van Peter zelf:

“De begraafplaats net buiten Veenhuizen. Ik word er altijd weer even stil van.”

Meest bijzondere gebeurtenis tijdens de tours:

Peter: “Ik had een keer een ex-gedetineerde uit de gevangenis van Veenhuizen in de groep. Dacht eerst dat het een grap was, haha. Maar hij had hier echt gezeten en liet Veenhuizen aan zijn vriendin zien. Daarnaast spreek ik regelmatig mensen die afstammelingen zijn van mensen die hier in de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid hebben gewoond, dat is ook wel bijzonder.”

Welke plek moet je na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?

De begraafplaats, 2 km buiten Veenhuizen. De meeste bedelaars, armen en weeskinderen uit Veenhuizen zijn hier anoniem begraven. Zeer indrukwekkend! Er komen nog steeds familieleden van meer recente overledenen op bezoek, dus graag respect tonen en liever niet met een groep komen. Het Gevangenismuseum is natuurlijk ook een aanrader.

Meer tips in Veenhuizen

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!