Eelde

Eelde – mooi in de lucht

Bij Eelde denk je vaak meteen aan het bekende vliegveld. Maar er is veel meer te zien in het dorpje aan de noordkant van Drenthe. De landgoederengordel bijvoorbeeld of natuurgebied De Onlanden. Kom ze bezoeken en je begrijpt waarom mensen hier niet makkelijk weggaan.

Eigenlijk is de naam Eelde niet meer juist. Het is Eelde-Paterswolde, want deze twee dorpen zijn in de twintigste eeuw aan elkaar gegroeid. Eelde-Paterswolde had in 2019 ruim tienduizend inwoners, waarvan er zo’n zevenduizend in Eelde woonden. Die wonen natuurlijk niet allemaal op een landgoed, maar genieten van het uitzicht erop kunnen ze wel. In en rond Eelde-Paterswolde ligt namelijk een landgoederengordel.

Landgoederengordel

Deze landgoederengordel bestaat uit zeventien verschillende 18de - en 19de eeuwse landgoederen, havezaten, landhuizen en villa's. De huizen werden gebouwd door rijke Groningers, ‘stadjers’. Ze vonden de natuur hier erg mooi en zaten toch nog steeds dicht bij hun geliefde stad.

De wandelpaden van de landgoederen zijn vrij toegankelijk, zodat iedereen naar de prachtige huizen kan kijken en van de natuur kan genieten. In de omliggende bossen en parken leven bijzondere vleermuizen en zeldzame vogels zoals de groene specht, ijsvogel en de bosuil. Lemferdinge is het oudste landgoed binnen de landgoederengordel. Maar breng ook zeker een bezoek aan Landgoed Vennebroek of De Braak (met doolhof). De hele landgoederengordel bekijken? De wandelroute Landgoederen Eelde wijst je de weg.

De Onlanden

Een ander boeiend natuurgebied bij Eelde-Paterswolde is De Onlanden. Dit gebied is ruim 2.500 hectare groot en is na 1998 aangelegd als waterberging. In dat jaar dreigden enkele wijken in de stad Groningen namelijk onder water te lopen door wateroverlast. Het water in de omgeving moest ingesloten worden. En dat betekende een herinrichting van de natuur bij Eelde-Paterswolde en Peize. Het resultaat is De Onlanden; laag liggende en natte gronden die daardoor ongeschikt zijn voor agrarisch gebruik - ‘onland’ dus.

Je kunt er prachtig wandelen en ziet er naast open water, ook verschillende soorten graslanden, moeras met moerasbos en beekdalen. Er leven honderden planten- en diersoorten, zoals weidevogels, roerdompen, grote zilverreigers, een kolonie blauwe reigers, otters en visarenden. De Onlanden is dus multifunctioneel: waterberging, broedplaats en recreatieterrein ineen.

Voor kinderen is er een natuurlijke speelplek gecreëerd, De Onlanderij, waar ze kunnen klimmen op boomstammen en spelen met water en zand.

Cultuur in de Kop van Drenthe

Museum de Buitenplaats is alleen al een bezoekje waard vanwege de indrukwekkende tuin. Zelfs in de winter dwaal je hier heerlijk langs beelden, fonteinen, waterloopjes en doorkijkjes.

Dat klompen ook reuze hip kunnen zijn, ontdek je in het KlompenmuseumLady Gaga is al om. Zij leende een ontwerp van Miriam van Weeghel en liet deze klompen naar Londen vliegen voor een fotoshoot.

Bij Landgoed Vosbergen vind je Museum Vosbergen. Een kleine parel voor muziekliefhebbers. Je ziet hier maar liefst 800 instrumenten, zo oud als 500 v. C. 

Eet- en slaapplekken in Eelde

Bij Bites and Flights kun je vliegtuigen kijken en lekker eten tegelijk. Dit restaurant ligt op het terrein van Groningen Airport Eelde en grenst aan de landingsbaan. Een goede plek om te slapen hebben we ook: in B&B Bij de Pinken slaap je in een bijgebouw op het erf van een boerderij uit 1923. Dit gebouw staat op de plek waar vroeger een stal met pluim- en jongvee stond. Bij De Waterburcht kun je terecht voor een gezellige avond uit met een restaurant, bowling en andere activiteiten op één locatie.

Nog meer leuks, moois en lekkers in Eelde-Paterswolde? Kijk daarvoor op drenthe.nl/kopvandrenthe.

Leuk om te (w)eten:

Het Paterswoldsemeer is de perfecte plek voor een lunch, borrel of diner aan het water. Wij tippen je:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!