Beilen
Beilen – het hart van Drenthe
In het hart van de provincie Drenthe ligt Beilen, een esdorp. Vanwege de centrale ligging is Beilen een ideale uitvalsbasis voor een weekendje Drenthe: alles wat je wilt zien is er dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan Wildlands Adventure Zoo Emmen, het TT Circuit in Assen, het pittoreske dorpje Orvelte of het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Beilen zelf is bekend door een gevonden goudschat, een dichter en... een gebakje.
Ligging
Beilen ligt aan de spoorlijn Groningen - Zwolle, de autosnelweg A28, de provinciale weg N381 en het natuurgebied Terhorsterzand. Het dorp heeft een station, waardoor het ook goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Beilen is vermoedelijk ontstaan in de twaalfde eeuw, maar ongeveer twintigduizend jaar geleden woonden er al mensen.
Brand
Veel bezienswaardigheden heeft Beilen niet (meer). Na een immense brand, in 1820, was bijna het hele dorp verwoest. De Stefanuskerk (vijftiende en zestiende eeuw) is een van de weinige gebouwen die bewaard is gebleven. Behalve de kerk waren dat de school en veertien huizen. Het dorp is weer opgebouwd, in 2019 had het ruim elfduizend inwoners.
Goudschat
Heel bijzonder in de geschiedenis van het dorp is de vondst van een schat, in 1955. Dit was een goudschat uit het jaar 400. Deze schat bestond uit een armband, torques (hals- of armbanden waarvan de uiteinden elkaar bijna raken) en 22 Romeinse gouden munten. Dit is de grootste schat die ooit gevonden is in Drenthe. Hij is voor iedereen te zien in het Drents Museum in Assen.
Beiler Kontje
Te zien – en te proeven! – in Beilen zelf, is het Beiler Kontje. Dit is een perzik- en slagroomgebakje met marsepein. Het Beiler, of Drentse, Kontje is bedacht in 1975 door bakker Willem Berghuis. In de gelijknamige bakkerij worden ze nog steeds gemaakt.
Roel Reijntjes
Een andere persoon die belangrijk was voor Beilen (en Drenthe) is Roel Reijntjes. Deze in Beilen geboren en getogen dichter heeft veel betekend voor de Drentse Literatuur. Hij zette veel schrijvers aan om in het Drents te schrijven en kreeg in 1977 de Culturele prijs van Drenthe. Zijn bibliotheek en persoonlijk archief liggen bij het Drents Archief in Assen, waar ze toegankelijk zijn voor het publiek. Leuk voor de wandelaars: de twee Roel Reijntjes-wandelroutes!
Wandelen en fietsen
Ook aantrekkelijk voor wandelaars is het Terhorsterzand, een natuurgebied ten zuiden van Beilen dat bestaat uit 60 hectare bos en 120 hectare heide en vennen. In het bos is een kleine zeer ondiepe vijver met zandstrand. Het is daarom ideaal voor kleine kinderen. Het Terhorsterzand grenst aan het Nationaal Park Dwingelderveld, zodat je hier niet uitgewandeld (en gefietst) raakt. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes in Beilen, zodat je de provincie vanuit hier prachtig kunt verkennen.
Kom dus naar Beilen, bij voorkeur tijdens een van de gezellige eet- en drinkfestijnen in het dorp. Bourgondisch Beilen en het Oktoberfest/Muziekweekend zijn gezellige evenementen waardoor je hier altijd weer graag zult terugkomen.
Slapen in Beilen
Op zoek naar een slaapplek? Bij Short Stay Midden Drenthe boek je een luxe appartement. Vlakbij Beilen slaap je midden in de natuur in een zelfvoorzienende cabiner. Hier ontwaken is een sprookje. Op Camping Terhorst zet je niet alleen je tent op, je boekt hier ook een trekkershut of safaritent. En op minicamping Beilerhorst zijn 15 campingplaatsen voor bezoekers ingericht. Liever een B&B? Kijk dan even bij De Logeertuin of Het Verwende Nest.
Leuk om te (w)eten:
- Diggels: dineren met uitzicht op de monumentale kerk in Westerbork, vlakbij Beilen
- De Keuken van Arragon: culinair genieten vlakbij Beilen in Fluitenberg
- Rickkies: waar de gastheer ook de kok is en de boer de restaurateur
- Dinercafé De Cerck: gezellig eten in het centrum van Beilen