Leestijd: 4 minuten

In de Koloniën van Weldadigheid zijn de sporen uit het verleden nog duidelijk zichtbaar.

Kaarsrechte lanen, statige panden en meer dan honderd monumenten. Een wandeling of fietstocht door de omgeving geeft je een goed beeld van hoe het er vroeger uit heeft gezien. Wij lichten vijf monumenten uit waar je zeker even langs moet tijdens je bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid.

Huis Westerbeek - Frederiksoord

Gelegen aan een lange statige oprijlaan, vind je huis Westerbeek. Generaal Johannes van den Bosch, oprichter van de Koloniën van Weldadigheid, woonde van 1821 tot 1830 in het landhuis in Frederiksoord. Huis Westerbeek is een monument met een uniek verhaal dat begint in het begin van de 17e eeuw. Fiets of wandel er dus zeker even langs tijdens je bezoek aan Frederiksoord.

Meer informatie
Een stel loopt op een zonnige dag over een pad richting huis Westerbeek in Frederiksoord.

Koloniekerkje - Wilhelminaoord

In de Koloniën van Weldadigheid bestond er kerkplicht. Hiermee probeerde de Maatschappij van Weldadigheid een bijdrage te leveren aan de verhoging van het zedelijk niveau van de kolonisten. Het Koloniekerkje in Wilhelminaoord is gebouwd in 1851 en was een protestantse kerk. De kerk is nog tot juni 2009 gebruikt door de Hervormde Gemeente.

Meer informatie
Het koloniekerkje in Wilhelminaoord met gele narcissen op de voorgrond. Oude zwart/wit foto van een wit kerkje in Wilhelminaoord.

Stoomkatoenspinnerij - Veenhuizen

De stoomkatoenspinnerij was in 1839 de eerste door turf-gestookte stoommachine gedreven fabriek in Noord-Nederland. Er werden kledingstukken gemaakt voor de bewoners van de drie gestichten in Veenhuizen. Door het leveren van 'gaslicht' konden ze de kolonisten extra lange dagen laten maken. Nu is er een logies in gevestigd en kun je er heerlijk overnachten.

Meer informatie
Een langgerekt gebouw dat vroeger een stoomkatoenspinnerij was.

Koepelkerk - Veenhuizen

In 1825/1826 is de Koepelkerk in Veenhuizen gebouwd als waterstaatskerk voor de hervormde kolonisten. Bijzonder detail, buiten de kerk stonden acht urinoirs. Voordat men naar de kerk ging, moesten ze langs deze urinoirs, want tijdens de dienst mochten ze niet naar buiten. Twee urinoirs zijn bewaard gebleven en vind je nog naast de Koepelkerk.

Meer informatie
Close-up van drie ramen in een koepelkerk in Veenhuizen. Twee mensen staan voor een oude ronde koepelkerk in Veenhuizen.

Ambtenarenhuisjes - Frederiksoord

Ambtenaren van de Maatschappij van Weldadigheid kregen de beschikking over een stenen huis zonder grond. In de proefkolonie stonden deze aan de 1e linie, de huidige Majoor van Swietenlaan. Een wijkmeester moest bijvoorbeeld de kolonisten het vak van boer leren, maar moest ze ook werkdiscipline, zedelijk gedrag, orde en netheid bijbrengen.

Meer informatie
Zwart-wit foto van de koloniehuizen in Frederiksoord.

Meer tips voor de Koloniën van Weldadigheid